Media Distillery volgt mediawaarde in video

15 april 2019, 13:00

Het is voor grote bedrijven en organisaties interessant om te weten wanneer zij op televisie en platforms voorbij komen. Media Distillery kan dat bijhouden. “We richten ons op merken, maar ook op bedrijven zoals KPN en Ziggo: de tv-operators, die ontzettend veel videocontent hebben maar daar eigenlijk heel weinig van weten. Zij weten niet wat er in een talkshow gezegd wordt, wat de onderwerpen zijn die aan bod komen. Dat kunnen wij ze vertellen”, aldus Joost de Wit, founder en CPO van Media Distillery.

Met Media Distillery kunnen merken hun reputatie en aanwezigheid volgen in video’s en zo hun mediawaarde voor online video en tv bepalen. Voor mediabedrijven zorgt het voor betere gebruikerservaringen en eenvoudiger te ontdekken inhoud op verschillende platforms. “We vervangen in feite de ouderwetse knipselkrant. Vroeger werd radio en televisie ook gemonitord, maar door mensen. Dan zaten er studenten te kijken en luisteren, en te turven.”

“Tv-operators hebben te weinig informatie over alle content die ze uitzenden om de beste gebruikerservaring te kunnen bieden”

“Tv-operators hebben ontzettend veel concurrentie van partijen als Netflix, die een prachtige user experience hebben en hele goede aanbevelingen. De tv-operators hebben eigenlijk te weinig informatie over alle content die ze uitzenden om zo’n zelfde gebruikerservaring aan te kunnen bieden, en daar helpen wij bij.”

Er wordt op dit moment dagelijks duizenden uren aan video uitgezonden, maar hoe meer aanbod er is, hoe meer mensen alleen maar naar de top tien tv-zenders gaan kijken. “Tenzij je zorgt dat je ook op al die andere zenders de content weet te vinden die voor iemand interessant is.”

Deep learning

Media Distillery werkt met gezichtsherkenning, maar ook met logo’s en videoclassificatie. “Wij kijken niet naar alle logo’s van de hele wereld, maar heel specifiek naar logo’s die voor ons relevant zijn. Stel dat Red Bull een klant is voor mediamonitoring, dan trainen we het logo van Red Bull in alle mogelijke varianten. We geven heel veel voorbeelden aan ons algoritme en die weet dan hoe het eruit ziet. Het heet deep learning, omdat het algoritme zelf een analyse maakt van hoe het logo eruit ziet: de vorm, de kleur, enzovoort. Nadeel van deze techniek is dat je over het algemeen niet tien voorbeelden, maar tienduizend voorbeelden moet geven. Het leerproces is heel intensief en tijdrovend, maar het herkennen van personen is niet perse complexer.”

De techniek heeft met deep learning een sprong voorwaarts gemaakt. “Media Distillery gewoon een tool, maar wel een tool die echt heel goed werkt. Veel beter dan alles wat we vroeger gebruikten. Je kunt ontzettend veel uit een video halen. Denk aan emotie. Misschien zijn mensen wel op zoek naar een leuke, blije video. Maar ook classificaties: een wintersportvideo, een sportvideo, dat kunnen we er allemaal automatisch uithalen. Dat kunnen we goed gebruiken bij aanbevelingen, op basis van kijkgedrag nieuwe video’s aanraden. Veel van die algoritmes zijn oorspronkelijk voor foto’s ontwikkeld en wij passen het dan toe op video. Dat is wel een beetje anders, maar goed te doen.” Media Distillery analyseert op dit moment dagelijks zo’n vijftienduizend uur video. Meer uren is geen probleem. “Dat maakt voor ons niet zo heel veel uit. Een paar servers erbij, en gaan.”

Een impuls aan Europese media

Het bedrijf is in 2014 voortgekomen uit TNO. Daar werd aanvankelijk een licentiedeal mee gesloten. Inmiddels is er geen regelcode meer hetzelfde. In 2018 ontving het bedrijf 1,4 miljoen euro aan Europese subsidie. “Het is een onderdeel van het SMI-instrument met als doel om Europese bedrijven te stimuleren om de concurrentiepositie Europa te verbeteren. Wij denken dat we daar een bijdrage aan kunnen leveren, omdat de hele media-industrie langzaam wordt overgenomen door de grote Amerikaanse spelers als Netflix en YouTube. Wij denken dat we door onze technologie de Europese media een impuls kunnen geven. Er wordt hier ook ontzettend veel gave content gemaakt en ik denk dat het belangrijk is dat dat niet verschraald en verdwijnt.” Opmerkelijk is dat er niet veel voorwaarden aan de subsidie zijn gesteld. Wanneer Google zou besluiten om Media Distillery over te kopen, dan hoeft het geld niet te worden teruggestort.

“Er wordt in Europa ook ontzettend veel gave content gemaakt”

Niet dat het bedrijf op korte termijn plannen lijkt te hebben in die richting. De strategie is vooral gericht op groei. Ook in het buitenland. “In België zijn al 1,8 miljoen mensen die de impact van onze technologie ervaren en we hopen dat Nederland snel volgt in de vorm van de klanten van Telenet. Als je nu een programma terug wil kijken, dan begint dat zelden bij het begin van een programma. Wij hebben een algoritme ontwikkeld dat ervoor zorgt dat een programma in je replay-omgeving keurig bij het begin start. Vrij basaal, maar er zit heel geavanceerde technologie achter en het is voor de gebruikerservaring heel bepalend. Daar heeft zo’n partij ook geld voor over. Het was één van de belangrijkste klachten van gebruikers.”

Maar daar blijft het zeker niet bij als het aan De Wit ligt. “We willen ontzettend graag doorschalen met deze techniek. We richten ons nu vooral op Europa, maar we denken dat ook daarbuiten ontzettend veel kansen voor ons liggen. Denk aan Comcast en dat soort bedrijven. Onze ambitie is eigenlijk om te zorgen dat we wereldwijd dé partij zijn die ervoor zorgt dat je alles uit video kunt halen, en daarmee een hele goede gebruikerservaring kunt bieden.”

Leonieke Daalder is politicoloog en journalist. Ze werkte voor onder meer Radio Noord Holland en de VPRO. Bij de laatste omroep was ze verantwoordelijk voor crossmediaal project 3VOOR12 dat onder haar leiding onder meer de Prix Europa, Gouden Pixel, Pop Pers Prijs en UPC Digital Award won. Ze is een van de oprichters van Fast Moving Targets. Ze schrijft, interviewt, onderzoekt, filmt, presenteert. leonieke.daalder@gmail.com

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!