Merken: heb de moed om nú te veranderen
Het is tijd voor leiderschap, dus toon je bestaansrecht
In januari waren we nog bezig om massaal de meest exotische vakantie uit te zoeken om onze behoeften in te vullen. Nu is de consumptie geïmplodeerd en staat een iconisch merk als KLM letterlijk aan de (af)grond. Blokkeerden de boeren eerst Den Haag, even later is het klimaat een ‘klein’ probleem. Merken dreigen massaal om te vallen, time to rethink it all. Tijd voor leiderschap en echte verhalen.
In 1997 kwam Steve Jobs met Think different: “Heres to the crazy ones. The ones who see things differently. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.”
Leiders die we nu keihard nodig hebben om gezondheid, economie en ecologie in de juiste banen te leiden.
De natuur regeert…
Het producentenvertrouwen staat met -28,7 op een historisch dieptepunt. Consumenten veranderen hun gedrag in de supermarktwereld en de online verkopen maken een grote sprong. Het maakt ons geen fluit uit wie het wc-papier, de pasta en de tomatensaus op de stoep zet, als de spullen maar worden geleverd.
De consumptie daalt met 6,7 procent, de grootste afname sinds de Tweede Wereldoorlog. Het lijkt alsof de natuur af wil rekenen met bestaande merken: merken als Shell, Aegon en KLM zijn uit, relatief nieuwe (online) merken als Amazon, Adyen, ASML en Takeaway hebben vooralsnog geen last. YouTube en Netflix kennen de grootste groei ooit. Een bedrijf als Instacart trekt 300.000 (!) mensen voor de komende drie maanden aan voor het bezorgen van boodschappen. Het voordeel voor de klant? Tijdwinst en geldbesparing.
De piramide van Maslow
Terug naar het verleden en via ‘De Kern van de Economie’ van de recent overleden professor Heertje, kwam ik uit op de piramide van Maslow. Via de zes stappen fysiologische, veiligheid, sociale, erkenning, zelfrealisatie en zelftranscendentie worden de universele behoeften van de mens beschreven.
Tot voor Covid-19 waren de mensen uit de westerse landen bezig met de niveaus 5 en 6. Nu, tijdens het virus, worden we teruggeworpen tot niveau 1 en 2. Zou dit de verklaring van ons hamstergedrag van wc-rollen zijn?
The ones who see things differently
Er is een relatie tussen de piramide en de verschillende leiderschapsrollen. Van ik naar wij, van eigen fysiologische behoeften tot dromen en doen dat het anders kan.
Bureaus roepen dat je als bedrijf moet blijven investeren om je merk te laden. Natuurlijk is het eenvoudig om tegen ondernemers te zeggen dat je in deze vreemde tijden de communicatie niet moet terugschroeven, maar als het water je aan je lippen staat dan denk je wel anders…
De focus ligt op de liquiditeit en kortetermijnresultaten, de crisis (niveau 1) moet bezworen worden. Hoe uitdagend ook, maar nu is het de tijd als merk de moed te vertonen te veranderen. Het doorzettingsvermogen, de ondernemingsgeest en het geloof dat het anders moet en anders kan (niveau 7).
Je bezorgt geen bloemen, maar bloemen met een verhaal. Het is nu meer dan ook tijd om je verhaal te vertellen, duurzaam ondernemen centraal te stellen en de wereld anders in te richten…
Digitaal is het nieuwe normaal
Bedrijven zijn pessimistisch geworden. Mocht de crisis langer dan een half jaar duren, dan vreest 56 procent van de kleinere bedrijven voor hun voortbestaan. Of dit de werkelijkheid wordt, zal de tijd leren. Wel is zeker dat bij de strategievorming óf operational excellence óf product leadership óf customer intimacy niet meer voldoende is:
Succesvol ondernemen wordt (nog) veel complexer en voor consumenten eenvoudiger; ze willen een zeker minimum op meerdere vlakken. Dit alles is mogelijk gemaakt door de grote technologiebedrijven. Ze zijn én prijscompetitief, hebben een waanzinnig assortiment, lopen voorop in logistiek én scoren bovengemiddeld qua customer service.
Digitaal is het nieuwe normaal van succesvol zaken doen
Digitaal is het nieuwe normaal van succesvol zaken doen. Voldoe je hier als merk niet aan, dan vrees ik dat het voortbestaan daadwerkelijk in gevaar is.
Time to rethink
Zijn bedrijven niet te ver doorgeschoten in think global act global? Een maaltijd heeft al zo’n 30.000 kilometer afgelegd voordat je er een hap van neemt. Is het mogelijk om vanuit het Westland, met focus op voedselinhoud, Nederland met groenten te voeden? Terug naar de ‘why’, de reden waarom je dingen eet: om in leven te blijven.
Boeren zijn ondernemers geworden waarin meer produceren een noodzaak te geworden om het hoofd boven water te houden. Wij willen dat ze investeren in dierenwelzijn, bodemkwaliteit en biodiversiteit en ook minder stikstof en broeikasgassen uitstoten.
Nu komt de melk van de koeien in een anonieme plas en is de kans op onderscheidend vermogen nihil
Waarom de keten niet verkorten en de boer(in) de kans geven om de producten beter over het voetlicht te brengen? Nu komt de melk van de koeien in een anonieme plas en is de kans op onderscheidend vermogen nihil. Kortere ketens hebben als voordeel dat de zuivel in onderscheidende (merk)verpakkingen kan worden gedaan, de melkveehouder zijn onderscheidend vermogen kan laten zien en de kans heeft tot merkenvoorkeur te komen.
Terug naar de basis van je merk
Only people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do. Terug naar de basis. Zo begon Kipster met de vraag, hoe we de groeiende wereldbevolking op een eerlijke manier gaan voeden. Het resultaat? De meest dier-, milieu- en mensvriendelijke boerderij ter wereld met grote afnemers als Lidl en Albron.
Het zijn nieuwe tijden, waar nog maar weinig mensen het verlossende antwoord hebben. Auping zet nu zijn vakmanschap in om mondkapjes te maken. Bierbrouwer Bavaria maakt handalcohol. JD.com start in China tijdens de lock down met autonome bezorgrobots (kopen zonder menselijk contact). Politici lopen achter vakdeskundigen aan en geven geen prioriteit aan de CO2-uitstoot. Dat wordt na Covid-19 een nog veel grotere uitdaging.
Terug naar de (digitale) basis en de piramide van Maslow waar échte leiders en toekomstgerichte merken zullen overleven. Merken waarin een balans is tussen economie en ecologie, met een verhaal: de storytellers. Mensen met een missie en geloof dat het anders moet en anders kan. Juist die eigenschappen die we nu als samenleving nodig hebben. Met vallen en opstaan. Nu nog gezien als the crazy ones, maar wel de nieuwe overlevers.
Beste Paul,
Dank voor je reactie. De wereld is inderdaad rond, maar het beschreven boek ken ik niet. Volgens de samenvatting komt hij tot de conclusie dat ‘elke verschillende maatschappelijke transformaties, samen een metastorm vormen. Deze metastorm zal een impact hebben op elke beslissing die we als bedrijf, beleid of individu op de lange termijn maken’.
Dank voor de tip, ik zal het boek zo snel mogelijk gaan lezen.