Naming convention voor Google Ads-campagnes: 8 best practises
Een goede naming convention is belangrijk in het kader van overzicht, samenwerking, tijdsbesparing en het voorkomen van fouten
De naam die je aan een campagne geeft kán heel onbeduidend lijken. Het heeft namelijk geen enkele, directe invloed op de prestaties van je campagne. Toch kan het indirect een grote impact op je Google Ads-account, overzicht en tijdsbesteding hebben. De ‘gewoonte’ om campagnes logische namen te geven, heet ook wel naming convention. In dit artikel licht ik toe waarom de meeste SEA-specialisten heel strikt zijn in hun naming convention in het kader van overzicht, samenwerking, tijdsbesparing en het voorkomen van fouten en foutmeldingen. Ook geef ik je praktische voorbeelden van een goede naming convention.
Waarom is een goede naming convention belangrijk?
Waarschijnlijk herken je het beeld wel, maar ik laat je eerst zien hoe een naming convention eruit ziet in Ads:
De opbouw van een goede Google Ads Naming Convention is om vijf reden van groot belang. Je hebt een goede naming convention nodig om 1) snel te kunnen 2) filteren zodat 3) iedereen de campagnes gemakkelijk kan 4) analyseren.
Deze redenen licht ik hieronder toe:
-
Snel overzicht: als je later snel terug wilt zien hoe een campagne is opgebouwd (kanalen, doelgroepen en zoekwoorden), dan kost terugvinden veel tijd als de campagne een algemene naam heeft als campagne#1
-
Filteren van data: soms wil je snel filteren op land of kanaal, maar zijn er meerdere campagnes die hetzelfde land of kanaal targeten. Als je dit in de campagnenaam terug laat komen, kun je hier in Google Ads snel op zoeken. Met een filter op “UK” zie je bijvoorbeeld alle belangrijke metrics van de verschillende campagnes die het Verenigd Koninkrijk targeten.
-
Meerdere managers in je account: als verschillende mensen in een Google Ads-account werken, dan is het handig dat de campagnes consistent zijn opgebouwd. Zo kan elke manager de campagneprestaties snel analyseren en vergelijken.
-
Analyseren: met een goede naming convention kun je campagnes snel analyseren. Maak je bijvoorbeeld een download naar Excel? Dan kun je Search-campagnes gemakkelijker van Shopping-campagnes onderscheiden als dit in je campagnenaam wordt benoemd.
Acht best practises voor goede naming convention
Bijna iedere SEA-specialist heeft zijn of haar voorkeur voor een goede campagnebenaming. Er is dus geen goed of fout qua structuren; zolang je maar consistent bent.
Een voorbeeld van een goede naming convention, zoals je ook ziet in bovenstaande printscreen uit Google Ads, is:
Er zijn over het algemeen acht best practises die iedere SEA-specialist toepast:
1. Consistentie (accountoverkoepelend): probeer in je account(s) dezelfde structuur aan te houden zodat je data gemakkelijk kunt vergelijken. Zorg ervoor dat de volgorde en de tekens die je gebruikt bínnen, maar ook tussen je accounts gelijk zijn.
2. Engelstalig: door Engels te gebruiken creëer je consistentie en weet je zeker dat de meeste (internationale) specialisten snel begrijpen hoe de campagne is opgebouwd.
3. Hoofdlettergebruik: bij voorkeur gebruik je alleen hoofdletters of kleine letters. Google Ads is namelijk hoofdlettergevoelig. Gebruik je de Google Ads API of de Google Ads Editor (let wel: deze wordt over het algemeen nog weinig gebruikt met de opkomst van ppc-managementsoftware)?
Als er een verkeerde campagne- of advertentienaam in staat, krijg je mogelijk foutmeldingen of wordt er zonder dat je dit wilt een nieuwe advertentiegroep aangemaakt.
4. Afkortingen: wees terughoudend met het gebruik van afkortingen. Niet iedereen is bekend met bepaalde afkortingen en dat geldt zeker voor samenwerken in internationaal verband. Sommige afkortingen zoals landcodes (Google even op “ISO landcodes”) zijn wel breder bekend.
5. Lengte: voorkom lange campagnenamen. Kolommen worden soms afgekapt in lengte en maken een account minder overzichtelijk. De inhoud is hierdoor minder snel te interpreteren. Houd als richtlijn maximaal 50 tekens aan.
Spaties zijn met het blote oog soms lastig te zien
6. Spaties: Vermijd spaties. Spaties zijn met het blote oog soms lastig te zien. Vaak is ook onduidelijk of het om één of twee spaties gaat. Wil je begrippen opbreken? Gebruik dan andere tekens. Gebruik bijvoorbeeld underscores voor het opsplitsen van bepaalde begrippen en koppeltekens voor begrippen die bestaan uit meerdere woorden.
7. Verwijderde campagnes: verwijder je een campagne? Dan kun je deze naam nooit meer opnieuw gebruiken. Het is daarom aan te raden eerst de naam aan te passen. Zet voordat je een campagne verwijderd bijvoorbeeld eerst “ZZ_“ voor de campagnenaam. Zo zorg je er voor dat deze campagne op alfabetische volgorde onderaan staat en kun je er makkelijker op filteren. Daarnaast kun je een sterke naam zo opnieuw gebruiken in de toekomst.
8. Beschrijvend: tot slot moet een naming convention natuurlijk een duidelijke beschrijving geven over wat er in de campagne staat. De opbouw is sterk afhankelijk van de gekozen campagnestructuur en persoonlijke voorkeuren. Hier kun je de volgende onderdelen in meenemen:
a. PPC Management Tool: maak je gebruik van een (ppc of feedmanagement-tool)? Dan raak ik aan de naam van deze tool voorin de campagnenaam te plaatsen, zodat je snel kunt zien hoe de campagne wordt aangestuurd.
b. Land: geef aan in welk land de campagne getarget is. Vaak zijn accounts al ingedeeld per land, maar als je de data naar een spreadsheet hebt geëxporteerd, dan is het niet meteen duidelijk om welk land de cijfers gaan. Als je cellen splitst, kun je filteren op een gedeelte uit de cel, bijvoorbeeld landnaam. Als deze in de campagnenaam staat, kun je dus meteen de cijfers per land bekijken.
c. Type campagne: geef aan om wat voor type campagne het gaat. Daardoor zie je snel om wat voor type advertentie het gaat en op welke kanalen de advertenties draaien. Type campagnes kunnen bijvoorbeeld zijn: search, shopping, smart shopping, display, youtube, hotel ads, showcase, universal app, smart campaigns, Gmail ads of campagnetypes buiten de Google-netwerken zoals Amazon Sponsored Products, Facebook of Pinterest.
d. Thema: Het thema van de campagne laat zien welke producten, productgroepen, of merken een campagne target. Ook kun je hier aangeven of het om een campagne gaat gerelateerd aan je eigen merk (branded) of generieke zoekwoorden (non-branded). Dit is handig omdat branded campagnes vaak andere doelstellingen hebben en je de campagne-prestaties ook anders moet interpreteren. Dat kun je meten met de incrementele uplift.
e. Overige elementen: sommige SEA-specialisten splitsen hun campagnes nog verder uit. Vaak gebeurt dat op basis van apparaat-type, match-type of doelgroep. Splits je een campagne verder uit, dan is het belangrijk dat je dit ook meeneemt in je benaming zodat andere Google Ads-managers snel zien dat de campagne maar een beperkt deel van het zoekverkeer target.
Met een goede naam maak je winst op verschillende vlakken
Een goede naming convention is belangrijk voor het beheren van je Google Ads campagnes (of andere, bijvoorbeeld de nieuwe Amazon Ads) in het kader van overzicht, samenwerking, tijdsbesparing en het voorkomen van fouten of foutmeldingen.
Ik haal het voorbeeld dat ik hierboven aanhaalde nog eens aan en licht, met de best practises in gedachte, nog eens toe waarom dit een goede naming convention is (let wel: kleuren kun je uiteraard niet meenemen in Ads-campagnes, die gebruik ik hier puur ter verduidelijking):
De campagnes zijn op de volgende manier opgebouwd:
Feed management tool _ landcode _ campagnetype _ thema. Daar kun je dus nog overige elementen aan toevoegen.
Bovenstaand voorbeeld is daarnaast consistent, Engelstalig, terughoudend in afkortingen, niet te lang en maakt geen gebruik van spaties. Begrippen worden opgebouwd met underscores en voor thema’s bestaande uit meerdere woorden wordt een koppelteken gebruikt.
Heb je nog vragen, opmerkingen, tips of tricks die je met me wilt delen? Ik hoor graag van je.