Nederlandse ICT groeit weer

Nederlandse ICT groeit weer

De Nederlandse ICT-sector groeit weer en is daarmee definitief door het dal heen. Dat blijkt uit twee vlak na elkaar verschenen onderzoeken over de sector, zegt Wim Bens, directeur van ICT-kenniscentrum Media Plaza in Utrecht in een vooruitblik.

De groei zal dit jaar minstens 2% bedragen en de komende jaren duidelijk aanhouden. Zo neemt alleen al het uitbesteden van computerdiensten dit jaar toe met minstens 15%.

De twee onderzoeken waarom het volgens Bens gaat zijn het jaarlijkse ICT-marktoverzicht van het internationale ICT-onderzoeksbureau IDC in Amsterdam, twee weken terug gepubliceerd. Bovendien de jaarlijkse ICT-marktmonitor van de belangenorganisatie Nederland-ICT, uitgevoerd door de bureau Heliview in Breda en vandaag verschenen.

Bens benadrukt dat niet alle problemen in de sector hiermee opgelost zijn maar dat de omslag in de sector niet alleen dit jaar geldt. Beide onderzoeken zien uitdrukkelijk ook voor de komende jaren een voortgezette, aanvankelijk bescheiden groei. Bens vindt dat de berichtgeving hierover opmerkelijk voorzichtig is, ‘alsof mensen het niet durven geloven, terwijl het nu toch echt uit twee aparte hoeken komt’.

Volgens bureau IDC groeit de ICT-markt dit jaar met 2%, na een krimp van 3,5% vorig jaar. Nederland-ICT en Heliview verwachten dit jaar een groei van 3%. Beide rapporten zijn het erover eens dat vooral ICT-diensten dit jaar sterk verder groeien zoals vorig jaar al zichtbaar werd. Het gaat met name om het uitbesteden van computerbeheer, het zogenaamde ‘outsourcen’. Die groei zal dit jaar tussen 15 en 20% kunnen liggen.

Ook de telecomsector blijft groeien, terwijl naar sommige softwaresoorten een snel stijgende vraag bestaat, zoals programma’s voor videobewerking, waarvan de markt volgens Bens binnen een jaar al vier keer zo groot is. Dat komt doordat mensen steeds meer digitale video gebruiken en via een snelle internetverbinding willen versturen. Structureler vindt Bens de 22% gestegen productie van halfgeleiders in de wereld, die gebruikt worden voor het samenstellen van microchips. Dit cijfer werd vorige week bekendgemaakt.

‘We moeten opassen dat we niet door wat voor omstandigheden dan ook blijven hangen in een negatief beeld. Juist nu is het belangrijk open te staan voor re?le positieve ontwikkelingen, vooral in een sector als de ICT. Want de positie van ICT in de maatschappij is daarvoor te bepalend,’ aldus Bens.

Bron:
http://www.persberichten.com/Detail.asp?id=12756


Geplaatst in

DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

 • De totale ICT-sector heeft in 2002 een omzetdaling gekend van 1,5% van EUR 27,6 naar EUR 27,2 miljard. Het aandeel dat ICT inneemt in het Bruto Binnenlands Product komt daarmee uit op 6,1%. Na jaren van (grote) tekorten op de arbeidsmarkt, is er in 2002 voor het eerst is sprake van een overschot van ruim 2800 ICT'ers. Dit blijkt uit de ICT Marktmonitor 2002-2003, die vandaag is uitgebracht door Nederland~ICT.

  Voor de zevende keer presenteert Nederland~ICT in de nieuwe ICT Marktmonitor 2002-2003 de cijfers en trends van de Nederlandse ICT-sector over het afgelopen jaar en de prognoses voor 2003. De ICT Marktmonitor biedt daarnaast belangrijke informatie over de arbeidsmarkt en milieumaatregelen in de ICT-sector.

  De IT-markt daalde met 5% tot EUR 11,25 mld. Met name de hardware (- 19%) en de IT-dienstverleners (- 14,5%) drukten de totale omzet. De softwaremarkt groeide ruim 25%.

  De Kantoortechnologie-sector daalde 6% naar EUR 737 miljoen. Met name de leveranciers van postverwerkende apparatuur, de kantoormeubelen- en suppliesleveranciers hebben een minder goed jaar gehad.

  De telecommunicatiemarkt groeide in 2002 met 1% naar EUR 15,98 mld., ruim 1 miljard euro lager dan de prognoses uit 2001. Het zijn de stijgende omzetten in het zakelijke dataverkeer en de mobiele diensten voor consumenten, die voor enige groei zorgen in 2002.

  In 2003 groeit de Nederlandse ICT-sector met zo'n 3% tot ruim EUR 28 mld. De IT-markt groeit daarin volgens de afnemers met 4,2% tot EUR 11,73 mld. De IT-aanbieders zijn met een prognose van 1,5% groei terughoudender. De telecommunicatiemarkt groeit naar verwachting met 3,7% tot EUR 16,57 mld. De kantoortechnologie-bedrijven voorzien een groei van 2% tot een totale omzet van EUR 790 miljoen.

  De effecten van de slechte resultaten in 2002 zijn af te lezen aan de ontwikkeling van de arbeidsmarkt in 2002. De grote tekorten, die in 1999 en 2000 nog een enorme druk op de ICT-arbeidsmarkt legden zijn omgeslagen in een overschot van bijna 2.900 ICT'ers. Toch kunnen de tekorten binnen enkele jaren weer oplopen, als de markt weer enigszins aantrekt.

  Het ICT-inzamelsysteem heeft in 2002 9.850 ton afgedankte ICT-apparatuur verwerkt. Dit betekent een stijging van 15% ten opzichte van 2001.

  Evenals vorig jaar is de ICT Marktmonitor geproduceerd in samenwerking met Heliview Marketingservice en tweetalig uitgevoerd (Nederlands/Engels). De ICT Marktmonitor bevat een begrippenlijst en een overzicht van de gebruikte bronnen. De ICT Marktmonitor kost EUR 12,50 voor leden (exclusief 6% BTW); niet-leden betalen EUR 25,- (exclusief EUR 5,- administratiekosten en 6% BTW).

  Bron:
  http://www.persberichten.com/Detail.asp?id=12750

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.