Als een website met goede content vier SEO consultants nodig heeft om bij Google goed te scoren, is er iets fundamenteel mis met de zoekmachine.
Zoover.nl is een van grootste reissites van Nederland. Als vakantieganger lees je er reviews van hotels en je beoordeelt er jouw accommodatie. Tot mijn verbazing vertelt directeur Stephan Bosman http://www.mkbservicedesk.nl="">in een interview: “We hebben drie á vier werknemers die zich fulltime bezig houden met zoekmachine optimalisatie." Conservatief ingeschat, betaalt Zoover dus dik anderhalf ton per jaar aan SEO.
Google vreet user generated content, zoals de reviews op Zoover, als zoete koek omdat de teksten veel verschillende woorden bevatten en van echte mensen komen. Je zou dus denken dat Google Zoover vanzelf al hoog in de resultaten plaatst, zonder dat die 4 SEO-experts daarvoor dagelijks aan de knoppen moeten draaien. De conclusie is daarom snel getrokken: of Google’s zoekalgoritme werkt niet, of de content van Zoover.nl is zo slecht dat niemand deze vrijwillig wil lezen.
Dat laatste argument kunnen we snel ontkrachten: Zoover trekt zo’n anderhalf miljoen unieke bezoekers per maand en groeit al jaren. Hoewel de site via affiliate programma’s betaalt voor geposte reviews, durf ik aan te nemen dat die bezoekers er komen vanwege de relevante, kwalitatieve content.
Overgeoptimaliseerd
Het eerste argument wordt bovendien ondersteund door een http://www.robsnell.com="">uitspraak van Matt Cutts, hoofd van het webspam team bij Google, vorige week op de South by Southwest conferentie in Austin, Texas. Cutts vertelde dat Google zijn algoritmes binnenkort zal veranderen om “overgeoptimaliseerde” websites minder te belonen. “We proberen om de strijd meer gelijk te maken.”
Cutts’ uitspraken waren een reactie op de opmerking: “Als ik een MKB-er ben en mijn website zelf optimaliseer, dan word weggeblazen door iedereen die duizenden dollars overheeft om zijn site te optimaliseren.”
Iedereen die wel eens online naar een loodgieter heeft gezocht, weet hoe frustrerend zo’n zoektocht kan zijn. De eerste 10 resultaten in Google bestaan uit websites die alleen de naam van de loodgieters noemen met daaromheen een hoop advertenties, zonder verdere contactgegevens of informatie over de loodgieters. De echte loodgieters hebben wel een website, maar die is ondergesneeuwd door het geweld van de SEO-geoptimaliseerde advertentie fuiken.
Discussie
De opmerking van Cutts heeft een online discussie ontketend. Cutts heeft het nadrukkelijk over “overgeoptimaliseerd” en niet over geoptimaliseerd. In de media gaat die nuance al snel verloren, constateert SEO-consultant en blogger Joost de Valk. Hij benadrukt in een blog dat er niets mis is met optimalisatie. Maar wanneer één op de vier woorden bestaat uit een specifiek sleutelwoord (een keyword density van 25% kortom), is de tekst overduidelijk niet voor stervelingen bedoeld.
Het 25-procentsvoorbeeld is eenvoudig, maar waar ligt de grens tussen geoptimaliseerd en overgeoptimaliseerd? Google heeft als missie het organiseren van de informatie in de wereld te organiseren, bruikbaar en toegankelijk te maken. Daarin staat niets over het feit dat die informatie geoptimaliseerd moet worden aangeboden. Als je zonder SEO niet goed wordt gevonden, blijkt daaruit dat Google nog niet slaagt in zijn missie.
Afbeelding credits: Kham Tran