Online video voor brand engagement: 3 belangrijke tips

19 juni 2015, 08:00

Video is een ontzettend krachtig middel om als merk je bezoeker in je belevingswereld te trekken en hem daar te vermaken en te converteren. Video heeft een hoge potentie om je brand engagement te verhogen. Er zijn veel manieren om deze potentie te benutten, waaronder een videokanaal. We geven je in dit artikel 3 tips hoe je met een videokanaal kunt zorgen voor een hogere engagement.

Engagement, grrr…

Engagement is eigenlijk een haatterm. We gebruiken het allemaal, het klinkt lelijk in het Nederlands (ooit wel eens “ik engageer”, “hij engageert”, “wij zijn geëngageerd” gezegd?) en we zoeken allemaal naar manieren om het te beschrijven en (vooral) om het te meten. Maar we snappen allemaal wat het is, dat het belangrijk is en dat we het moeten ‘hebben’.

De potentie van video voor hogere engagement

Video heeft een enorme potentie als het aankomt op engagement, daarover is iedereen het eens. Echter, de term ‘potentie’ kan alleen gebruikt worden met het besef dat er een bepaald gemis is en dat we dus meer uit video kunnen halen dan dat we nu doen.

Maar hoe zorg je ervoor dat je video optimaal presteert? Hieronder een aantal speerpunten die belangrijk zijn om ‘engagement’ rondom video te kunnen verhogen.

1: Customer journeys

Content programming

Belangrijk is om je customer journeys goed vorm te kunnen geven op je videokanaal. Een goede structuur van je videocontent is onmisbaar.

Programming wordt steeds belangrijker voor merken. Het is niet meer alleen: “We moeten een playlist hebben.” Het gaat veel verder dan dat alleen: series, how-to’s, prequels, sequels, teasers, hero video’s, virals, documentaires. Hoe zorg je ervoor dat de bezoeker van jouw belevingswereld op een natuurlijke manier je videocontent kan consumeren?

Creatief met je onlinevideokanaal

Je hebt een mate van onafhankelijkheid en controle nodig om je customer journeys goed in te richten. In een tijd dat marketing snel verandert, is het focussen op specifieke touchpoints in de customer journey een van de belangrijkste punten aan een strategie die onafhankelijk is van de plannen van welk third-party platform (YouTube, Facebook, Twitter, Vimeo) dan ook. Je kunt je eigen strategie niet afhankelijk opstellen en daardoor het risico lopen dat je plannen worden verstoord door een ‘change of plans’ van een platform waarover je geen controle hebt.

Door de focus op die touchpoints zelf te leggen, kunnen deze je inspireren om je eigen (video)kanaal op een nieuwe manier te bekijken, te profiteren van de veranderingen en je consument nieuwe redenen te geven om terug te blijven komen. Probeer dus in mogelijkheden te denken in plaats van platformrestricties, hierdoor kun je opeens veel creatiever met video omgaan.

Create rich video experiences that drive conversions. Marketers are getting more prescriptive with calls to action in the video player for customers to take the next step in the buyer journey. (…) A common practice is presenting visitors with related videos or redirecting them to a tour of the full solution set with more videos. Calls to action can also be outside the video player: Nordstrom saw a lift in cosmetics sales by syncing display ads with product mentions in videos on how to apply makeup. (Forrester Research – market overview, Online Video Platforms for Marketing and Sales)

2: Contextuele content

Wat de content ook moge zijn, het moet naadloos aansluiten op de omgeving om het gehele plaatje natuurlijk over te laten komen. Maar nu is de vraag of de omgeving relevant voor je video moet zijn of dat de video relevant voor de omgeving moet zijn. Het antwoord: het is een wisselwerking, beide moeten elkaar complimenteren. Als content ‘on point’ is, zal een kijker sneller geneigd zijn het te consumeren en delen.

Daarnaast weten we allemaal dat video’s vaak meer nodig hebben dan het beeld alleen om een conversie te realiseren. Een contextuele en relevante omgeving kan de beslissende factor zijn.

We want to have better experiences delivered to us in neat packages that make us feel as though we are discovering them. Instead of trying to derive meaning from all the miscellaneous refuse out there in cyber space, satellites or information drones of contextualized content – comprised of video, ads, commerce and social opportunities – will be delivered right to your screen door, providing a contextualized multi-dimensional and interactive experience where the relationship between marketer and consumer is relatively seamless. (David Shing, digital prophet, AOL).

Relevantie

Zoals ik net ook al aangaf: de content moet on point zijn. Dus zodra je je afvraagt hoe je je video in welke omgeving plaatst, moet je de ‘on point’-gedachte in je achterhoofd hebben.

De manier hoe je je video categoriseert, aankondigt en weergeeft heeft dus een grote invloed op de effectiviteit van de video. Maar ook de content om je video heen dient relevant te zijn. Wanneer wil je converteren? Hoe ziet de conversie eruit? En wat is de conversie precies? Draagt de video ook daadwerkelijk bij aan het maken van de conversie?

Timing is hierbij een belangrijk punt: wanneer in de video wil je dat er geconverteerd moet worden? Voor, tijdens, na? Dus wanneer toon je de call-to-action en hoe richt je deze in zodat hij ook daadwerkelijk iets met de video te maken heeft?

3: Interactiviteit

Even terug naar het begin, waarin ik aangaf dat je als merk je publiek jouw belevingswereld in wilt trekken, het daarin rond laat dwalen en alles van deze wereld laat ontdekken. Een logisch vervolg van deze ‘brand tour’ is een dialoog te starten met je bezoeker. We willen niet eenzijdig die wereld laten zien, we willen dat ze er ook deel van uit (willen) maken.

The public doesn’t necessarily want to see a 20 second ad with a pack shot at the end, people want to create a dialogue and engage with the brand, and that’s what makes this work exciting. (Stephane Levy, creative from Garnier’s agency)

Zorg dus voor de nodige dosis tools om interactie aan te gaan. Denk hierbij aan een aantal termen als: social media, gamification, interactive video, contests. Eén op de tien video’s leent zich om interactiviteit in de video zelf plaats te laten vinden, maar wat als je deze én de overige negen van die tien video’s veel effectiever in kunt zetten door ook interactiviteit buiten de video plaats te laten vinden? Door de omgeving erbij te betrekken kun je call-to-actions veel relevanter inzetten, bijvoorbeeld door ze op het juiste moment in beeld laten komen.

Worden er vragen gesteld? Bied de mogelijkheid om antwoord te geven op specifieke momenten. Is er een te gek shirt in beeld, laat deze naast het scherm als shopping item in beeld verschijnen. Of denk aan de creatieve mogelijkheden: is er een explosie? Laat je hele omgeving erop reageren.

Met al het voorgaande in je achterhoofd kun je je creatieviteit op de vrije loop laten gaan. Denk aan alle mogelijkheden voor interactiteit, e-commerce en beleving rondom video. Neem de controle in eigen hand en ga uit van een tijd waarin alles mogelijk zou zijn met video. Want: die tijd is er. Alles is mogelijk.

Op 25 juni vindt het Online Video Event 2015 plaats en vertel ik ‘Waarom een ‘brand owned’ videokanaal de onvermijdelijke toekomst is’. Mocht je er niet bij kunnen zijn, dan kun je deze presentatie alsnog zien; op 1 juli om 14:00 uur geef ik de presentatie nogmaals in de vorm van een webinar. Interesse? Schrijf je hier in.

Loek Wermenbol
Retail Strategy Director bij First Impression Audiovisual

Veteran digital marketing, retail and business development specialist. Over 25 years of experience working in leading jobs for several large international advertising, media and digital companies as well as running a (partly owned) international digital agency and video marketing SAAS (marketing automation) company (unique global partnership with Google and ‘Most promising start up’ in Silicon Valley). Today helping international brands connecting the retail floor to their omnichannel strategy.

Categorie

1 Reactie

    Hallo Eindredactie

    Goedemorgen zeg, ergens in dit verhaal zit best een aardige boodschap. Maar die blijft goed verborgen door de overdaad aan taal- en spelfouten en het gebrek aan structuur in deze tekst. Is de eindredacteur van Marketingfacts alvast aan het weekend begonnen?


    19 juni 2015 om 14:12

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!