Optimalisatie voor de Google Play Store in 10 stappen

8 december 2016, 06:00

Als je een Android-app bouwt en daarbij niet denkt aan de vindbaarheid ervan binnen de Google Play Store, maak je weinig kans tussen het reusachtige aanbod. De Google Play Store is met 2,2 miljoen de grootste aanbieder van apps, op de voet gevolgd door Apples App Store, waar je de keuze hebt uit 2 miljoen apps. In mijn vorige artikel behandelde ik appstore-optimalisatie voor iOS, de tips voor de Google Play Store konden niet uitblijven en vind je hieronder.

Update 10 januari 2017, 11:40 uur: de tekst onder “7. Externe links” is geüpdatet naar aanleiding van het comment van Joshua Beukers.

De verschillen tussen de Play Store en de App Store

De verschillen tussen de app-winkels van Google en Apple zijn subtiel, maar gedifferentieerde optimalisatie heeft grote impact op de vindbaarheid van de app. Daarom zet ik eerst de belangrijkste factoren voor de ranking in de twee stores op een rij.

Google Play Store

Apple App Store

App-titel

App-titel

App description

Keywords

Category

Category

App-icoon

App-icoon

Screenshots

Screenshots

Rating/reviews

Rating/reviews

Externe links

Aantal app-downloads

Aantal app-downloads

Groei installatie

App-deïnstallaties

Actieve gebruikers

Installatie-groei

App-deïnstallaties

Actieve gebruikers

De belangrijkste verschillen zijn dus:

  • In de iOS App Store heb je een apart veld waarin keywords met 100 tekens gedefinieerd kunnen worden, terwijl de keywords in de Google Play Store in de tekstuele informatie geïntegreerd worden.
  • In de Play Store hebben externe links naar en Google +1’s voor je app een positieve invloed op je ranking, dit geldt niet voor iOS.

In de volgende 10 punten zet ik de optimalisatie voor de Google Play Store uiteen.

1. App-titel

Voor beide stores is de titel van je applicatie de belangrijkste factor. De Play Store laat een titel toe van maximaal 30 tekens. In de App Store mag de titel 50 tekens bevatten, maar wordt geadviseerd je te beperken tot 25 tekens. Maak optimaal gebruik van het aantal tekens en integreer keywords.

2. Keyword-optimalisatie

Kies een keywordstrategie die aansluit op jouw app en merk. Voor Google Play is keyword-optimalisatie essentieel. Stel de gebruiker centraal en kies zoekwoorden met weinig concurrentie. De volgende elementen hebben profijt van keyword-optimalisatie:

  • titel;
  • korte beschrijving;
  • lange beschrijving.

In de App Store kun je keywords nog apart definiëren, deze optie heb je niet in Google Play Store. Daar komt het dus aan op de kwaliteit van je tekst en keuze van keywords. Selecteer keywords met minder concurrentie en die beschrijvend zijn voor jouw app.

Verschillende tools kunnen je helpen bij het vinden van keywords, zoals Apptweak en App Annie. Voor Google Play kun je gebruik maken van Appkeywords voor auto-complete-suggesties.

3. Beschrijving, rich formatting & emoticons

Bij de Google Play Store wordt rekening gehouden met keyword-frequentie in de appbeschrijving. Laat dus een aantal keer het keyword in de beschrijving terugkomen, maar waak voor ‘keyword stuffing‘, dit wordt door gebruikers en Google niet gewaardeerd. Een natuurlijke integratie van keywords is essentieel.

Verhoog daarnaast de engagement van de beschrijving met rich formatting en emoticons. Laat je creativiteit de vrije loop en val op met je beschrijving door dik gedrukte of onderstreepte tekst toe te voegen of een opsomming met bullets. Boomerang beschreef een lucratieve case waarbij ze een groei van 15 procent doormaakte met enkel rich formatting van de beschrijving:

Figuur 1: rich formatting van Boomerang

4. App-icoon

Het eerste wat gebruikers zien, de aandacht trekt en ze zal weerhouden om verder te scrollen, is het app-icoon. Dat zou genoeg moeten zijn om het serieus te nemen, toch?

Voor beide de stores is de app-icoon even belangrijk. Het wordt direct geassocieerd met jouw app, daarom is het aan te raden om een identieke icoon aan te houden voor Android en iOS.

Houd het design simpel en catchy, het moet op een subtiele manier wél de aandacht trekken, zowel in de app store als op het scherm van het apparaat.

Figuur 2: Android app-iconen

5. Screenshots

Nog twee buitengewoon belangrijke visuele elementen die gebruikers trekken om op je appstore-pagina te blijven, zijn screenshots en een promotievideo.

Vijf tips voor sterke app-screenshots die de aandacht trekken:

  1. Maak een goede eerste indruk: zorg ervoor dat je eerste screenshot visueel het meest aantrekkelijk is.
  2. Maak gebruik van de ruimte: benut de acht beschikbare screenshots, ieder screenshot is een kans om een download te genereren.
  3. Vertel een verhaal: presenteer de screenshots in een chronologische volgorde.
  4. Beschrijf het met tekst: voeg een beschrijving aan de afbeeldingen toe; het overtuigen van gebruikers zit ook vaak in social proof via succesverhalen.
  5. Test het design: laat verschillende versies testen via a/b-tests.

Voor de creatie van screenshots is Appure een handige tool en voor het uitvoeren van verschillende a/b-testen in Play Store kun je de Developer Console van Google raadplegen.

Figuur 3: Screenshots in de Google Play Store

6. Video

Naast screenshots is een promotievideo een uitstekende marketingtool om ervoor te zorgen dat gebruikers een indruk krijgen van de functionaliteiten en de meerwaarde van jouw app. Een video kan app-downloads sterk bevorderen, maar het vraagt ook veel van je financiële resources.

Een promotievideo binnen de app store dient als reclame en focust op de verkoop van de features die de app te bieden heeft.

Figuur 4: Promovideo in de Google Play Store

7. Externe links

Net als bij SEO voor websites hebben externe links een positieve invloed op je ranking in de Google Play Store. Probeer dus van externe bronnen links te verkrijgen naar je app-pagina. Hierbij geldt ook dat links van websites met een hogere autoriteit meer impact hebben. Maak gebruik van Ahrefs of MajesticSEO om de kwaliteit van backlinks te valideren. Daarnaast is het belangrijk backlinks te verkrijgen die voldoen aan de quality guidelines van Google.

Naast een ranking boost genereren de externe links ook eventueel extra verwijzend verkeer, wat idealiter in extra downloads resulteert.

8. Ratings en reviews

Waarom ratings en reviews zo’n grote invloed hebben op appstore-optimalisatie? Omdat het belangrijker is wat gebruikers van jouw app vinden dan jijzelf. De uitingen, sterren, beschrijvingen en referenties – dat is wat bepaalt hoe goed je mobiele app is.

De rating is niet alleen belangrijk voor de ranking, maar juist ook om andere gebruikers ervan te overtuigen je app te downloaden. Probeer daarom op subtiele wijze ratings en reviews te verzamelen. Probeer terugkerende gebruikers via een pop-up zover te krijgen een rating te geven en daaropvolgend een review te schrijven. Zorg er wel voor dat de kinderziektes eruit zijn voordat je om feedback vraagt.

9. Deïnstallatie

Nog een factor die direct de positie binnen de Google Play Store bepaalt, is het aantal deïnstallaties van jouw app. Een hoog aantal gebruikers die je app verwijderen, duidt erop dat er iets fout is met de app of dat niet aan de verwachting wordt voldaan.

Probeer te achterhalen:

  • Wat gaat er fout in het gebruik van de app?
  • Raken gebruikers verveeld door de app?
  • Voldoe ik nog aan de verwachting?
  • Zitter er bugs in of crasht de app te vaak?

Achterhaal het probleem en los het op. Onthoud goed, het is bijna onmogelijk een ontevreden gebruiker terug te winnen. Daarnaast zal negatieve mond-tot-mondreclame ervoor zorgen dat de populariteit van je app afneemt.

10. Actieve gebruikers

Het aantal actieve gebruikers speelt een belangrijke rol, niet alleen voor de ranking, maar het heeft ook een grote impact op het vorige punt via app-reviews, reviews en aanbevelingen.

Introduceer je gebruikers met een duidelijke onboarding en activeer ze met pushnotificaties, e-mail en leuke nieuwe features.

Optimalisatie

De tien bovenstaande punten helpen je om je app vindbaarheid te verbeteren, maar vergeet niet dat de belangrijkste twee punten zijn:

  1. Gebruikers die van je app houden: appstore-optimalisatie heeft geen zin als je app niet is geoptimaliseerd en op de behoefte van gebruikers inspeelt.
  2. Optimalisatie consistentie: het optimaliseren van je app en je appstore-pagina is een continu proces. Als je echt wilt dat je app succesvol wordt, is er geen ruimte voor halve maatregelen. Zet resources op de juiste manier in en haal het onderste uit de kan, alleen op die manier heb je een kans van slagen in een winkel met meer dan 2 miljoen artikelen.

SEO nerd met een specialisatie in mobile, app en local. Die ervaring heb ik opgedaan met twee jaar bij een agency en twee jaar in-house bij een datingsite, nog tips nodig? Verder houd ik van reizen, lezen, koken en ik een echte Thai-food addict.

Categorie

1 Reactie

    Joshua Beukers

    Dag Samuel, ik vraag me af hoe je de +1-knop voor je ziet? Volgens mij heeft Google die knop in de Play Store al maanden geleden uitgefaseerd. Ik zie ‘m er ook niet meer bij staan op smartphones.


    30 december 2016 om 12:25

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!