Postbank.nl website van het jaar

Postbank.nl website van het jaar
,

Er zijn ruim 628.000 stemmen binnengekomen tijdens de jaarlijkse Website van het Jaar verkiezing. De allerpopulairste website was Postbank.nl, goed voor ongeveer 45.000 stemmen.

De Website van het Jaar werd bepaald in 11 categorie?n, met daarbinnen 125 genomineerde websites. Middels het uitbrengen van stemmen door het surfend publiek wordt de populariteit vastgesteld. De verkiezing is gepromoot richting het brede publiek middels banners op genomineerde sites.

De winnaars binnen de 11 categorie?n:

Nieuws
1 NU.nl. Goed voor 35% van de stemmen in de categorie.
2 teletekst.nos.nl (18%)
3 Telegraaf.nl (17%)

Ecommerce
1 Marktplaats.nl (43%)
2 ANWB.nl (16%)
3 AH.nl (12%)

Financieel
1 Postbank.nl (38%)
2 Rabobank.nl (20%)
3 ABNAMRO.nl (13%)

Non Profit
1 Consumentenbond.nl (33%)
2 Belastingdienst.nl (17%)
3 Hartstichting.nl (12%

Contact
1 Kaartenhuis.nl (23%)
2 Schoolbank.nl (19%)
3 Hyves.nl (17%)

Entertainment
1 Zylomgames.nl (39%)
2 Staatsloterij.nl (18%)
3 Spele.nl (15%)

Audiovisueel
1 kassa.vara.nl (27%)
2 Portal.omroep.nl (15%)
3 Pathe.nl

Health & Leisure
1 Gezondheidsplein.nl (23%)
2 Weekendjeweg.nl (21%)
3 Ikea.nl (17%)

Portalen
1 Google.nl (44%)
2 Startpagina.nl (16%)
3 Detelefoongids.nl (8%)

ICT
1 Hotmail.com (28%)
2 messenger.hotmail.com (17%)
3 mail.google.nl (13%)

Doelgroepen
1 Kleurplaten.nl (16%)
2 Scholieren.com (12%)
3 Studenten.net (11%)

Rond middernacht zal de volledige uitslag op de website te bekijken zijn.


Geplaatst in

DelenEr zijn 20 reacties op dit artikel

 • Dank voor de update Lianne, goed om te zien dat je toch nog de puf had om de winnaars op marketingfacts te zetten!

  Gefeliciteerd ook met jullie overwinning in de categorie nieuws.

  Erik en collega's, jullie gefeliciteerd met de prijs voor postbank.nl. Ondanks alle tegenslagen het afgelopen jaar toch een ruime meerderheid van de stemmen!

  geplaatst op
 • I demand a recount!

  geplaatst op
 • Waar is het succesvolle Speurders.nl?

  geplaatst op
 • Speurders.nl was niet eens genomineerd. Compleet raadsel hoe e.e.a. tot stand is gekomen.

  geplaatst op
 • Zie ook de eerdere discussie over hoe de nominaties tot stand zijn gekomen.

  Anders, je zat in een aantal categorieen toch aardig goed met je voorspellingen!

  geplaatst op
 • Niks ten ongunste van de winnaars en deelnemende sites, maar deze verkiezing lijkt toch vooral een sigaar uit eigen doos. Wie het meeste bannert, levert de meeste traffic met stemmers en komt daarbij bovenaan? Of zie ik het verkeerd?

  geplaatst op
 • De nominatie lijkt me gebaseerd op de indeling die Multiscope hanteert met hun bereiksmetingssysteem Visiscan. Visiscan deelt sites in in 11 hoofdcategoriën met elk een stuk of wat subcategoriën. Voor de verkiezing is voor elke hoofdcategorie een selectie gemaakt van maximaal 12 sites uit de populairste sites per subcategorie.

  In het geval van bijvoorbeeld Doelgroepen (3 subcategoriën) hebben ze de top 4 sites van elke subcategorie genomen ('jongeren, scholieren en studenten', 'kinderen' en 'vrouwen'). Van wanneer die top 4 dateert is niet duidelijk, maar dat terzijde. E-commerce bestaat uit 12 subcategoriën ('automotive', 'energie en water', 'supermarkten', 'wonen', etc). Hier is blijkbaar gekozen voor één site per subcategorie, waardoor er nogal wat wegvalt.

  geplaatst op
 • Ik ga voor de Site van het Jaar in Belgie ;-)

  geplaatst op
 • @ Maarten

  Het is inderdaad een groot raadsel! Een site van een vriend van mij was genomineerd in de categorie entertainment, maar opeens na een paar dagen kon je niet meer stemmen op zijn site en was zijn nominatie helemaal van de site verdwenen alsof hij nog nooit bestaan had!

  Heel vreemd dus allemaal!

  geplaatst op
 • Phileas, voor een deel heb je gelijk... maar niet altijd. Op NU.nl hebben we geen aandacht aan de verkiezing besteed, maar toch gewonnen in de categorie nieuws. Ik vermoed dat eenzelfde principe opgaat voor Google en Marktplaats. Misschien zijn de andere categorieën wat beter te manipuleren. En de Postbank? Ja, die hebben natuurlijk alleen al meer dan 44000 werknemers, dus als elke werknemer even stemt, dan krijg je veel stemmen ;-)

  geplaatst op
 • Lianne, duidelijk verhaal!

  geplaatst op
 • Waarschijnlijk dat het niets uit zou hebben gemaakt voor de volgorde van de uitslag, maar ik denk wel dat de Ontwerp je eigen bankpas actie de focus op postbank.nl weer wat heeft vergroot en ze daardoor meer stemmen hebben gekregen dan zonder deze slimme actie.

  geplaatst op
 • @Lianne:

  En naast die 44000 werknemers kregen al die honderdduizenden Mijn Postbank gebruikers ook nog een e-mail met de volgende tekst:

  Postbank.nl genomineerd voor Website van het jaar 2005
  En u begrijpt dat Postbank deze verkiezing graag wint. Gelukkig kunt u, als klant van Postbank, uw stem uit­brengen. Kies voor Postbank en maak kans op mooie prijzen, zoals een mini-cruise naar Newcastle.

  Dus als ik kies voor de postbank maak ik kans op mooie prijzen, of als ik kies?

  Beetje onzinnige verkiezing als je het mij vraagt. De onderneming met de meeste relaties maakt de meeste kans op de overwinning.

  geplaatst op
 • Tsja... een strak staaltje marketing gewoon van ze ;-) Het levert ze een boel publiciteit op in elk geval en een paar kritische noten van vakmensen. Als ik hen was deed ik het volgend jaar weer.

  geplaatst op
 • @ Lianne

  Als ik websitevanhetjaar.nl was zou ik in het vervolg dergelijke akties bestraffen door ze uit te sluiten van de verkiezing.

  Op zo'n manier is het namelijk geen verkiezing. Als het op deze manier mag, dan kan je voor volgend jaar net zo goed een scriptje schrijven die random ip-nummers aanmaakt en automatisch voor je stemt!

  geplaatst op
 • Lianne, hier ga je toch iets te kort door de bocht. Ik zou als ik de Postbank was (of de organisatie van deze verkiezing) niet zomaar voorbij gaan aan de kritische noten van vakmensen.

  geplaatst op
 • Mijn voorspelling was geen voorspelling maar mijn eigen mening :-) Niet dat ik het met een echte voorspelling beter zou hebben gedaan overigens.

  @roel - de minicruise waar Postbank het over heeft, is een van de prijzen waar iedereen die een stem uitbrengt, kans op maakt. Het is dus geen aparte prijs van de Postbank.

  Neemt natuurlijk niet weg dat de uitspraak "De onderneming met de meeste relaties maakt de meeste kans op de overwinning" wel op gaat, denk ik. De prijs heeft dus een klein bijsmaakje, al moeten we beseffen dat het gaat om een prijs voor de "meest favoriete website", niet voor de "beste website".

  geplaatst op
 • @Anders

  Maar hoe definieer jij "favoriete website"?
  Naar mijn mening is een favoriete website niet een website waar een dienst wordt aangeboden als bijvoorbeeld online-banking.

  Een persoonlijke favoriete website is een website waar je graag komt omdat ze leuke/interessante/opmerkelijke content bieden. Postbank.nl moet daarom ook niet gezien worden als een website, maar als zijnde een middel om zaken te doen. Een verplaatsing van zaken doen, van het loket naar een digitaal loket.

  Maarja.... dat is slechts mijn mening....

  geplaatst op
 • Zo krijg je een woordenspelletje. De meest favoriete website is de populairste website. De populairste website is de meest favoriete website. Een site die de meeste stemmen krijgt, is het populairst. Ergo: De Postbank is de meest favoriete website. Geen speld tussen te krijgen.

  Maar goed, net als elke verkiezing heeft ook deze zijn nadelen en minpunten. De eerlijkste methode om een publieksprijs tot stand te brengen is om vele aselect gekozen mensen aan het woord te laten, zonder beïnvloeding door de genomineerden. Ik denk dat als je 10.000 willekeurige mensen aanspreekt en ze vraagt naar hun meest favoriete website, de Postbank waarschijnlijk niet voor zou komen in de top-50. Maar ja, dat is in de eerste plaats een vel te dure methode, en in de tweede plaats gaan andere mensen klagen dat ze hun stem niet kunnen laten gelden. Publieksprijzen zullen dan ook nooit naar tevredenheid uitgevoerd kunnen worden, denk ik.

  geplaatst op
 • Tja.. je weet dat je zo'n verkiezing eigenlijk niet serieus kunt nemen. Maar ik moet zeggen dat het me uiteindelijk toch wel steekt dat één van de grootste community-sites van Nederland (en toevallig ook een site waar ik nog wel eens wat tijd in steek, maar dat terzijde ;) ) niet eens genomineerd is.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.