De beeldbepalende online video-verkiezing: nomineer mee!

20 maart 2014, 10:29

Esmée, Max, Jan, Job en Anouk; allemaal speelden ze een hoofdrol in een online video die in ons collectieve geheugen is gegrift. De afgelopen tien jaar zijn er zo veel memorabele video’s gemaakt in Nederland, dat het tijd is om de mooiste bij te schrijven in de annalen van onze geschiedenis. Daarom gaat Quadia in samenwerking met Marketingfacts op zoek naar de tien meest beeldbepalende video’s. Voorwaarde is dat ze van eigen bodem zijn, en zijn uitgebracht na 2004. Welke video mag volgens jou niet ontbreken? Nomineer mee!

Het is haast onvoorstelbaar hoe online marketing is veranderd sinds 2004. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan sociale media, blogs en user generated content – top-down-communicatie werd steeds meer engagement. Maar niet alleen de kanalen zijn veranderd, ook de vorm. Waar tien jaar geleden statische, tekst-gebaseerde HTML-pagina’s nog domineerden, draait het nu veel meer om apps, mobiele websites en video.

Bij Quadia hebben we die opkomst van video van dichtbij meegemaakt. Toen we in 2004 begonnen moesten we echt nog uitleggen wat de toegevoegde waarde was van online video binnen de marketing-mix. Ook dát is gelukkig drastisch veranderd. Wat is een mooiere manier om ons tweede lustrum te vieren dan de tien belangrijkste online video’s van de afgelopen tien jaar op een rij te zetten?

De verkiezing

Deze top tien gaan we samen met de lezers van Marketingfacts bepalen. Tot 14 april kun je je favoriete video nomineren. Over een maand (vanaf 21 april om precies te zijn) volgt een stemronde en op 5 juni maken we de tien video’s bekend die volgens jullie voorgoed mogen worden bijgeschreven in de (nog korte) geschiedenis van online video in Nederland.

Om alvast in de sfeer te komen (en om een begin te maken met de longlist) hebben we er tien op een rijtje gezet die volgens ons niet mogen ontbreken.

Axe Touch-reclame (2004)

Een commercial die online ‘gelekt’ wordt voordat hij op tv te zien is. In 2014 kijkt niemand daar meer van op, dat was tien jaar geleden wel anders. Toen GeenStijl ontdekte dat reclamebureau Reddion een nieuwe commercial van Axe in de forums van Fok! en Mokkels.com onder de aandacht probeerde te brengen, kregen ze de volle laag zoals ook toen al alleen GeenStijl dat kon.

Esmée Denters (2006)

Je kunt je achteraf afvragen of YouTube Esmée Denters groot heeft gemaakt, of andersom. Hoe het ook zij: onze Nederlandse was de eerste die wereldberoemd werd door filmpjes in te zingen op haar slaapkamer. Het leverde haar een interview op met Oprah, een platencontract bij Justin Timberlake en een bescheiden hitje. Inmiddels heeft ze laten weten dat ze weg is bij het platenlabel en gaat ze het op eigen houtje proberen.

Jan Marijnissen komt bij je langs (2006)

Politiek ontdekt viral marketing“, kopte Marketingfacts in februari 2006. En inderdaad, bij de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006 zetten de politieke partijen voor het eerst massaal online video in.

De SP deed dat nog nét iets geavanceerder dan de rest: in plaats van tegenstanders vliegen af te vangen, stuurden ze in een video Jan Marijnissen op pad met een persoonlijke boodschap. Wie zijn naam en woonplaats invulde, zag de SP-leider met een persoonlijke envelop in een busje onderweg om die aan jou te bezorgen.

Et voilà, gepersonaliseerde video was geboren.

Max de hacker (2007)

Iedere developer wilde in 2007 als Max zijn. Max kon de informatieborden boven de snelweg hacken en aan alle mooie meisjes in de kroeg een berichtje sturen via Bluetooth.

Wie op het eind van de video doorklikte naar ITafstuderen.com kwam erachter dat Max onderdeel was van een wervingscampagne van IT-bedrijf Info Support. Het maakte Max er niet minder succesvol om: zijn video’s zijn meer dan 25 miljoen keer bekeken.

Stanislav (2009)

Over hacken gesproken: in 2014 is online privacy een hot topic. In 2009 leefde dit nog veel minder, wat de overheid ertoe bracht om een videocampagne te starten via Hyves, om jongeren bewust te maken van online privacy.

Stanislav was een gepersonaliseerd filmpje waarin je als Hyves-gebruiker zag dat de Russische cybercrimineel Stanislav en zijn vrienden op zoek waren naar iemand uit jouw woonplaats, met precies jouw aantal vrienden. En even later rolde jouw foto uit de printer: brrrr…

What’s In The Box? (2009)

“Hij zette het filmpje voor 150 euro en een pizza in elkaar, maar Hollywood hing deze week al meerdere malen aan de lijn want de special effects zijn onwaarschijnlijk.” Zo vatte Matthijs van Nieuwkerk de hype rond What’s In The Box in DWDD samen. Student Tim Smit had de aandacht van de hele wereld met zijn 8 minuten durende mysterieuze teaser. Zelfs 20th Century Fox zou interesse hebben om de film te financieren.

In de jaren daarna werd hij af en toe nog geïnterviewd, maar van een film is het nog altijd niet gekomen: “A feature film, based on the short, is currently in development“, schrijft hij op zijn website.

LuckyTV: ‘Ik denk het niet, Job’ (2011)

Over DWDD gesproken: natuurlijk mag LuckyTV niet ontbreken in dit overzicht. De video’s die aan het einde van de dagelijkste talkshow worden vertoond, gaan vaak online een eigen leven leiden.

Dat gold zeker voor de aflevering met Job Cohen en Geert Wilders in 2011. Het was Lucky TV op zijn best: met knip- en plakwerk gevoelig bloot leggen wat er eigenlijk aan de hand is. In ‘Ik denk het niet, Job’ zagen we hoe Job Cohen door de hele Tweede Kamer wordt uitgelachen na een rake grap van Geert Wilders.

Er wordt zelfs gezegd dat LuckyTV heeft bijgedragen aan het einde van Cohens politieke loopbaan. Of dat zo is, valt te betwijfelen, maar het is zéker niet goed geweest voor het imago van de toenmalige PvdA-fractievoorzitter.

Heineken – The Candidate (2013)

Ok, deze is op het randje. We zoeken naar Nederlandse video’s, maar The Candidate was een internationale video, gemaakt door… Heineken. Waarom we hem toch oogluikend toestaan? Omdat deze Nederlandse multinational als geen ander begrijpt hoe online video werkt.

In The Candidate zien we jonge sollicitanten bij Heineken. In plaats van standaard vragen te stellen die standaard antwoorden oproepen (“Mijn valkuil? Ik ben koppig!”) komen de high-potentials in ongemakkelijke en onverwachte situaties terecht, tot aan een brandevacuatie aan toe. De kandidaten die het beste reageren op de situatie worden tijdens een Champions League-wedstrijd verrast met het nieuws dat ze zijn aangenomen.

De video was niet alleen herkenbaar voor iedereen die ooit een sollicitatiegesprek heeft gehad, maar ook humoristisch én je hield er op het eind een goed gevoel aan over. Geen wonder dat The Candidate binnen no-time ‘viral’ ging.

Het Koningslied (2013)

Deze kan en mag natuurlijk niet ontbreken. Niet eerder werd er op één dag zoveel gepraat over een video als na de bekendmaking van het Koningslied. Met name de songtekst werkte op de lachspieren: “De dag die je wist dat zou komen”, en “De W van wakker, stamppot eten”.

De valse Birds van Anouk (2013)

Niet alleen Anouk zelf was wat gespannen in de aanloop naar het Eurovisie Songfestival in 2013, maar half Nederland zat te nagelbijten; eindelijk een goede Nederlandse artiest met een goed liedje! Zouden we weer eens de finale halen en misschien zelfs hoog eindigen?

Opeens was daar de video van Anouk die zich, op de avond voor de halve finale, te buiten gaat aan drank en (meer dan) vals Birds ten gehore brengt. Natúúrlijk was dat een reclamestunt van Centraal Beheer Achmea, maar daardoor niet minder knap bedacht.

En nog veel meer…

En natuurlijk was er meer, veel meer. Denk aan Rutger Castricum en Ella Vogelaar, of de Phonebloks-video die de hele wereld over ging. En wat te denken van de actie van verzekeringsmaatschappij Ditzo, die eind 2013 een euro schonk aan kankeronderzoek voor elke keer dat iemand de video Kijk Kanker De Wereld Uit keek. Of de kick-off van de Donorweek in 2012: tijdens een 13 uur durende live-uitzending stelden 14 bekende Nederlanders alles in het werk om zoveel mogelijk nieuwe donoren te werven. De uitzending (met ruim 1,1 miljoen unieke kijkers) was live te volgen via YouTube, NU.nl en AD.nl.

Er is dus heel veel te kiezen. De enige voorwaarden waar een video aan moet voldoen, is dat hij na 2004 is uitgebracht en van Nederlandse makelij is. Ook commercials mogen meedoen, mits ze online viral zijn gegaan.

Nomineren kan dus nog tot 14 april. Succes met kiezen!

CEO en mede-oprichter Quadia

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!