ReclameReview: Don’t text and die

ReclameReview: Don’t text and die

Er zijn van die commercials die geen gesproken tekst nodig hebben om hun boodschap duidelijk te maken. Deze bioscoopreclame van afzender Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) doet het met alleen emoji's.

Credits

Bureau: Happiness Brussels
Executive Creative Management: Karen Corrigan
Chief Creative Officer: Geoffrey Hantson
Creative director: Niek Eijsbouts, Philippe Fass
Concept: Tom Galle, Paul Busschau
Copywriter: Niek Eijsbouts, Marnix Robyns
Account Management: Hans Smets
Producer: Bart Vande Maele
Productiemaatschappij: Rococo
Sound design: Sonicville
Verantwoordelijk bij de klant: Koen Van Wonterghem

De doelstelling

Zorgen dat kijkers zich ervan bewust worden dat berichten sturen onder het rijden dodelijk kan zijn en hierdoor hun gedrag aanpassen.

De uitwerking

In deze bioscoopcampagne staan een groot wit scherm, onverwachte muziek en de kleine, vrolijke emoji’s centraal die we kennen van onze smartphones. Samen vertellen ze een verhaal met een duidelijke conclusie: smartphonegebruik in het verkeer leidt tot dodelijke ongelukken.

Het oordeel

Dit geweldige verhaal maakt indruk. Zeker wanneer je in de bioscoop zit en de bombastische muziek in combinatie met de bekende icoontjes ervaart. Het mooie is dat daarmee echt het hele verhaal verteld wordt, zonder dat er verdere uitleg nodig is. Zo krachtig zijn die symbolen dus. We snappen precies wat ermee bedoeld wordt.

Zodra het verhaal zich ontwikkelt, leef je mee. Daarom is de impact van het ongeluk ook zo groot, net als in het echt. En pas dan realiseer je je als kijker dat het ongeluk werd veroorzaakt doordat onze hoofdpersoon afgeleid werd onder het rijden. Door dezelfde emoji's die het verhaal vertellen. Echt heel mooi gedaan!

Maar zou ik door deze commercial mijn gedrag veranderen? Nee, dat lijkt me niet. Want ik ga niet schijnheilig doen: ik gebruik mijn smartphone ook wel eens onder het rijden. Vooral als er een melding is, ben ik heel nieuwsgierig. Daarom zou ik waarschijnlijk eerder getriggerd worden door een commercial die een oplossing biedt, zoals: 'zet je meldingen van social media uit als je gaat rijden'. Dat mijn gedrag dodelijk kan zijn, weet ik al. Blijkbaar is dat bewustzijn niet genoeg voor gedragsverandering. Hoe mooi deze commercial ook is.


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.