ReclameReview: Etikettenloterij
Wie leest er de etiketten op de huishoudchemicaliën? Niemand toch zeker? Om dit te bewijzen, en de nadruk te leggen op het feit dat het belangrijk is om de informatie op de etiketten toch te lezen, bedacht Lemz voor Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en VeiligheidNL (voorheen Consument en Veiligheid) een geheime campagne. Inclusief geldbedrag dat consumenten kunnen winnen.
Credits:
Bureau: Lemz
Concept: Daniel te Lindert, Bram Tervoort, Chester de Vries
Strategie: Mark Woerde
Account: Laura Bremerkamp
Klant: Cees Meijer, Willemien Grootendorst (VeiligheidNL), Corine Zaagman-Doornbos (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)
De doelstelling:
Het voorkomen van ongelukken door ervoor te zorgen dat consumenten beter de teksten op etiketten lezen en opvolgen.
De uitwerking:
De Etikettenloterij gebruikt de gevaarsetiketten op huishoudchemicaliën, die thuis in keukenkast, schuur, berging, garage of kelder staan, als prijsloten. Het gaat om producten als was- en reinigingsmiddelen, gootsteenontstoppers, oplosmiddelen, lijmen, verven en lakken, autoproducten (antivries en koelvloeistof), ongedierte- en onkruidbestrijders. Het enige dat men moet doen is thuis goed het etiket op de verpakking lezen en de verborgen tekstregel vinden: 'Gefeliciteerd! Door het lezen van dit etiket heeft u € 1.000,- gewonnen'. De prijswinnende loten staan dus niet meer in de winkels, maar thuis. Consumenten die na het lezen van het etiket niet in de prijzen vallen, zijn wel morele ' winnaars' in de Etikettenloterij. Immers, door etiketten op de verpakking te lezen en op te volgen, zijn ongevallen te voorkomen!
De bekendmaking van de Etikettenloterij gebeurt onder meer op abri's, masten langs snelwegen en online. Daarnaast besteedt supermarktketen Lidl in al haar filialen volop aandacht aan het belang van het lezen van de etiketten om ongevallen te voorkomen.
Het feit dat tot nu toe geen enkele prijswinnaar zich heeft gemeld, toont nog eens aan dat men de etiketten op huishoudchemicaliën niet leest. Jaarlijks vinden circa 6.000 incidenten plaats met huishoudchemicaliën, waarvoor een medische indicatie nodig is. Ziekenhuizen behandelen jaarlijks 2.100 slachtoffers op de Spoedeisende Hulp (SEH) na een ongeval met huishoudchemicaliën. Eén op de vijf is jonger dan 5 jaar en ruim driekwart in deze leeftijdscategorie loopt een vergiftiging op door het drinken en snoepen van de producten.
De komende jaren wordt een nieuw systeem van indeling en etikettering van huishoudchemicaliën ingevoerd. Dit betekent dat wereldwijd dezelfde gevaarsymbolen worden gebruikt. Op de site www.etikettenloterij.nl staan de nieuwe gevaarsymbolen en waarschuwingszinnen.
Het oordeel:
Wat ik goed vind aan deze campagne is dat je duidelijk aantoont dat mensen de etiketten niet lezen. Maar ik denk niet dat je zo gemakkelijk een gedragsverandering teweeg brengt. Je moet echter ergens beginnen. Deze campagne is leuk en bijzonder genoeg om op te vallen, dus daar scoren ze al mee. Ook de free publicity die ermee gegenereerd wordt is mooi meegenomen. Waar ik vooral bang voor ben is dat mensen door deze campagne misschien één keer de etiketten gaan lezen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze dat voortaan doen bij elk 'gevaarlijk' schoonmaakproduct dat ze kopen. Waarschijnlijk staat of valt het succes van deze campagne met de manier waarop hij opgevolgd wordt. Hopelijk is het geen eenmalige campagne, maar wordt dit onderwerp top of mind gehouden bij de doelgroep.
Dus het uitgangspunt is dat niemand de etiketten leest om te kijken of het gevaarlijk is?
Ik denk dat dat het probleem niet is: iedereen weet dat dergelijke artikelen gevaarlijk zijn!
Het probleem is de nonchalance waarmee de producten gebruikt worden.
Leuk bedacht maar pakt het verkeerde probleem aan. Zie je wel vaker met dergelijke campagnes helaas.
Goed punt, Jan. Ter verdediging kun je ook zeggen dat deze campagne een opstap is naar het beter lezen van etiketten, waardoor de waarschuwingen beter blijven hangen, waardoor het nonchalante gedrag verandert.
Nog iets waar ik aan dacht: ook al staat op de verpakking dat je de middelen buiten bereik van kinderen moet houden, wie garandeert dan dat kinderen niet op een stoel klimmen om er alsnog bij te kunnen? Met andere woorden: er kan altijd iets gebeuren, hoe goed je ook denkt op te letten. Ook wanneer je zelf een chemisch middel gebruikt, kun je per ongeluk iets in je ogen krijgen. Daarom heet het een ongeluk.
Leuk idee, maar bereik je de mensen wel met winnen? ik gooi de postcode loterij folder ook direct in de kliko.
Wat je ook kan doen, is een booklet op je product plakken met acties als: download gratis je favoriete app, lees de code op de achterkant. Vervolgens opent de persoon de booklet, ziet de waarschuwingscode en daarachter weer de code van de actie.
Nu zal men toch sneller de neiging hebben om de waarschuwingscode te lezen. of niet?
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!