Ronald McDonald gaat vreemd (deel2)

Ronald McDonald gaat vreemd (deel2)
, ING Groep
@evr

Ronald McDonald gaat vreemd, scheef ik vorige week nadat Burger King in haar advertentie gebruik had gemaakt van het boegbeeld van de concurrent.

Afgelopen zaterdag was er een rectificatie (pdf) te lezen in de metro naar aanleiding van een uitspraak van de rechter.

“Recentelijk hebben wij een televisiecommercial uitgezonden waarin wij gebruik hebben gemaakt van een clown die doet denken aan Ronald McDonald. Tevens hebben wij op onze website en in de Spits en de Metro een advertentie geplaatst die bestond uit een foto van een clown die eveneens doet denken aan Ronald McDonald, bij een vestiging van Burger King.

Bij vonnis van 13 januari 2005 heeft de voorzieningenrechter van de Rechtbank te Amsterdam geoordeeld dat wij hiermee in strijd hebben gehandeld met het bepaalde over vergelijkende reclame in artikel 6:194a van het Burgelijk Wetboek en derhalve onrechtmatig hebben gehandeld, omdat het gebruik van die clown in de gegeven context kleinerend is jegens McDonald?s.”

Tja, ik denk dat dit een door Burger King ingecalculeerd risico was en dat de opzet al als geslaagd beschouwd kan worden.


Geplaatst in

DelenEr zijn 5 reacties op dit artikel

 • Ja, ik kan me niet voorstellen dat burger king dit niet gepland en vantevoren bedacht heeft. Ik vond de advertentie trouwens geweldig :)

  geplaatst op
 • Ja, het was een goede adaptie van de amerikaanse campagne. Jammer dat er andere wetten in NL gelden.

  Maar inderdaad: was wellicht enigszins ingecalculeerd

  geplaatst op
 • Vandaag in Spits dezelfde rectificatie. Op de volgende pagina, op dezelfde positie en evengroot, iets in de trant van: "25% meer vlees dan de Big Mac". Is toch ook vergelijkende reclame? Ben zelf niet meer dan geïnteresseerd in marketing, 't is m'n vak niet, maar gelden hier geen regels voor?

  geplaatst op
 • Volgens mij mag vergelijkende reclame wel, maar het moet wel objectief zijn, of waar, of meetbaar. Niet afzeieken om het afzeiken dus.

  geplaatst op
 • Vergelijkende reclame is sinds 2002 toegestaan in Nederland, zolang het niet misleidend is, conform artikelen 194-196 van het Burgerlijk wetboek.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.