RTL doet grenzen vervagen

6 december 2005, 12:23

De opvallende winst van RTL in de pitch voor de levering van content voor NS monitoren in treinen staat niet op zichzelf. Men versloeg SBS en de Volkskrant in deze competitie voor een NS-TV proef maar steeds meer content-syndicaten en uitzendpartijen zullen zich gaan bewegen op het smalle pad van narrowcasting. De voordelen zijn immers evident. Men kan de veelal beschikbare content op een andere manier hergebruiken en krijgt toegang tot selectieve groepen consumenten zoals in dit geval treinreizend Nederland.

De NS levert met TV diensten in het treinennetwerk een prima loket voor nieuws, actualiteiten en entertainment informatie en ontsluit deze voor meer dan een miljoen treinreizigers per dag. De periodieken van 13 minuten worden drie keer per dag via Wimax-verbindingen op grote stations ververst en voorzien van actuele berichten zonder audio. Aan de RTL content wordt ook relevante reisinformatie toegevoegd. De proef welke tot april volgend jaar doorloopt biedt reizigers ook de mogelijkheid om draadloos te internetten.

Vanmorgen (dinsdag) presenteerde men de NS plannen. Namens RTL Nederland was Chief Commercial Officer Frank Eijken aan het woord. Hij noemde NS-TV een ?mass narrowcast? project, wat volledig afgestemd zou zijn op de treinreiziger. De komende vijf maanden worden besteed aan onderzoek en experimenten. Een erg belangrijke leerperiode in de ogen van Eijken die benadrukt dat de unieke waarde van de RTL bijdrage de driemaal daagse verversing van content zou zijn. Mogelijk houdt hij daarmede nog wat onder de pet want er zijn partijen in Nederland die dat nu al 24/7 kunnen. Het moge wel duidelijk zijn dat de grenzen tussen broadcasting en narrowcasting op meerdere toepassingsgebieden vervagen. Wel aardig dat juist RTL op dat terrein een first mover blijkt te zijn?

Kritische macro kijk op relevante mediaontwikkelingen en aanverwante distributietechnologie.

Categorie
Tags

5 Reacties

    bogobogo.nl

    Is tv zonder geluid wel leuk genoeg. Daarintegen met tv met geluid in een trein is weer irritant.


    6 december 2005 om 15:38
    Juice Promotions

    tv-schermen in het openbaar vervoer zijn niet nieuw. In Amsterdam zijn veel trams al geruime tijd voorzien van tv-schermen met nieuws.

    Ik vraag me ook af of tv kijken zonder geluid wel leuk genoeg is. Het lijkt mij veel leuker worden als je (net zoals in een vliegtuig) je koptelefoon in kan pluggen en normale tv programma’s kan bekijken en beluisteren.


    6 december 2005 om 22:45
    Barry

    Vanochtend hoorde ik op het nieuws dat de mensen die in de trein zaten precies hetzelfde deden als anders, namelijk muziek luisteren of boeken lezen… Geen succes dus schat ik zo.


    7 december 2005 om 12:14
    ErwinVanLun

    Sportscholen hebben het ’tv zonder geluid’ probleem opgelost door (leen)koptelefoons. Straks kan je bij de NS met Bluetooth aankoppelen aan het beeldscherm. Probleem voorbij…


    8 december 2005 om 08:57
    venturo

    Straks kijk je bij de NS naar je eigen tv programma op je mobiel met earphone!


    8 december 2005 om 09:32

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!