Sabine van der Plas (Sweek): “Wat YouTube is voor video’s zijn wij voor verhalen en fictie”

19 juni 2017, 12:30

Een open en sociaal platform voor lezers en schrijvers. Dat is Sweek.com. Bedacht in Rotterdam, negen maanden geleden live gegaan en inmiddels 130.000 gebruikers wereldwijd. Waarbij Latijns Amerika de grootste markt vormt. “Het past heel erg bij de levensstijl en cultuur daar”, aldus Sabine van der Plas, co-founder en marketing manager bij Sweek. Zij doelt op een jongerencultuur waarbij de smartphone centraal staat en online sociaal gedrag belangrijk is. ​

Sweek is met name bedoeld voor verhalen. “Iedereen kan uploaden, lezen en reageren.” Van der Plas liep ooit stage bij mybestseller.com, de ‘leading self publisher’ in Nederland waar iedereen boeken kan uitgeven en verkopen in zowel paperback als hardcover, en één van de twee investeerders in Sweek. “We dachten, we we zijn bezig met innovatie van de uitgeefindustrie, maar wat is de volgende stap? De smartphone en korte verhalen waren trends die we zagen. Dat zijn we verder gaan ontwikkelen met een aantal pijlers: een goede ervaring op de smartphone, interactie en connectie. Het grote verschil met mybestseller.com is dat het daar draait om boeken, kant en klare producten. Sweek is dynamisch.”

“Behoefte tot schrijven is enorm.”

Sweek presenteert zichzelf uitdrukkelijk als community. “Je hebt schrijvers die een boek plaatsen en feedback willen, maar je hebt ook veel jongeren die beginnen met schrijven. Die vormen een cirkel van medeschrijvende meiden en jongens die elkaar feedback geven en de verhalen volgen die nog niet 100 procent af zijn. Zo wordt de lezer ook deel van het product, van het verhaal. Dat is ook leuk voor de schrijvers. Het zorgt voor motivatie om verder te schrijven. Als je veel volgers krijgt die zich afvragen hoe het verder gaat, is dat veel motiverender dan in één keer 300 bladzijden publiceren.”

De verhalen zijn goed deelbaar. “We hebben word of mouth-reclame, maar ook onze socialmediacampagnes lopen goed. We doen ook competities, daar zijn gebruikers heel erg enthousiast over. Dat zijn communities op zich. Per wedstrijd hebben we 1.000 tot 2.000 deelnemers. Ik denk dat de sociale behoefte van lezers en schrijvers het belangrijkste is. Er zijn ook veel mensen met een schrijfbehoefte waar de drempel tot nu toe heel hoog voor is.”

Het platform werkt optimaal wanneer je je als schrijver actief onder je lezers mengt. “Het is een investering. Het gaat niet vanzelf, maar dat geldt voor alle online platformen en online bereik opbouwen. Net zoals met social media: je begint met 10 volgers en op een gegeven moment heb je er 20.000. Daar moet je wel tijd en energie in stoppen. We zien nu dat vooral de schrijvers in het midden segment, die hun eigen marketing moeten doen en daar ook tijd voor over hebben, het goed doen. Gelukkig zien ook steeds meer top auteurs dat dit de nieuwe manier van werken is.”

“Heel erg mobile first.”

De grootste groep gebruikers op Sweek is tussen de 18 en 25 jaar oud, daarna volgt de groep 13 tot 18 jarigen. Jongeren die misschien minder snel complete boeken van honderden pagina’s lezen. “We brengen het verhaal naar de beleveniswereld van smartphonegebruikers. Alles is nu gratis. Ons doel is zo snel mogelijk groeien en één van de grootste communities wereldwijd te worden voor lezen en schrijven, voor mobile publishing. Ons uiteindelijke doel is om mobile publishing te integreren met self publishing. Dus stel ik ben een schrijver en ik schrijf elke week een hoofdstuk en op een gegeven moment heb ik zoveel hoofdstukken dan is het misschien leuk om er een papieren versie van te maken en het in de boekhandel te plaatsen. Al dan niet in een kleine oplage. We printen al vanaf één exemplaar.”

Ook het publiceren van boeken die niet langer in de boekhandel verkrijgbaar zijn, staat op het verlanglijstje voor de toekomst. Voor uitgevers een mooie manier om een schrijver onder de aandacht te brengen en zo misschien nieuwe boeken de verkopen. Sweek als marketingtool. “We zijn heel erg mobile first. Je kunt de app downloaden, je kunt in de trein beginnen met lezen en verhalen offline opslaan. Daarom zijn we echt een leesplatform. We hebben topverhalen die we uitlichten in lijsten. Voor elke markt hebben we iemand die verhalen selecteert. We hebben ook de top auteurlijst: schrijvers zonder spelfouten en verhalen met een goed plot. En de categorie populair gebaseerd op de interactie: aantal volgers en comments. Met een groen vinkje ben je een geverifieerde auteur. We hebben zo nu en dan ook gevestigde auteurs die bij ons publiceren. Soms alleen een preview. Soms een serie korte verhalen. Soms een exclusive preview. Het is een manier voor schrijvers om met een jongere generatie in contact te komen.”

Leonieke Daalder is politicoloog en journalist. Ze werkte voor onder meer Radio Noord Holland en de VPRO. Bij de laatste omroep was ze verantwoordelijk voor crossmediaal project 3VOOR12 dat onder haar leiding onder meer de Prix Europa, Gouden Pixel, Pop Pers Prijs en UPC Digital Award won. Ze is een van de oprichters van Fast Moving Targets. Ze schrijft, interviewt, onderzoekt, filmt, presenteert. leonieke.daalder@gmail.com

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!