Satelliet-data voor de hele wereld

23 april 2018, 13:00

Fast Moving Targets in gesprek met Thomas Telkamp (Lacuna Space)

Wie vroeger een satelliet wilde lanceren, moest over diepe zakken beschikken. Vandaag de dag schiet je al voor drie ton een satelliet de lucht in: 150.000 euro voor de bouw van de satelliet en hetzelfde bedrag voor de lancering. Nog steeds veel geld, maar een fractie van de oude kosten. Daarmee komen nieuwe toepassingen binnen bereik. “Met een mini-satelliet gaan we Internet of Things-data opvangen in de ruimte”, aldus Thomas Telkamp, CTO en co-founder van Lacuna Space.

De Internet of Things-sensoren en zenders worden in een stedelijke omgeving beperkt door objecten. “Kijk bijvoorbeeld in Amsterdam: dan staat er altijd wel wat tussen. Het bereik wordt enorm gelimiteerd door alles wat er tussen die sensor en de antenne zit. Wij gebruiken de LoRaWAN technologie en dan blijkt dat wanneer je de zender op de grond zet en de ontvanger in de ruimte, dat je veel meer afstand kunt overbruggen, omdat er dan niets meer tussen zit. Het is ‘free space’. En dan blijkt dat je met dat kleine signaaltje, waarmee je in Amsterdam maar een paar kilometer ver komt, in de ruimte 800 of 1000 kilometer beslaat. Dat was een eyeopener.”

“Alles wat wij doen met Internet of Things, kunnen we mogelijk maken op plekken in de wereld zonder goede infrastructuur”

Wie denkt dat het nog slechts allemaal theorie is, heeft het mis. Het idee is door middel van een weerballon al getest. Toepassingen zul je niet snel gaan vinden in Nederland. “Wij kunnen het ons niet voorstellen dat telefoons het niet doen of dat er geen radio is, maar in het grootste deel van de wereld speelt dat wel. Alles dat je hier wilt doen, al is het maar het meten van het weer of het volgen van ladingen of containers, werkt prima in Nederland, maar zodra je de zee op gaat of naar Afrika of Zuidoost Azië, dan is daar niets. Het grootste deel van de wereld heeft helemaal geen dekking. Dus al die dingen die wij hier willen en kunnen doen met het Internet of Things, kunnen we nu ook mogelijk gaan maken op plekken in de wereld waar de infrastructuur er helemaal niet is.”

Een belangrijke toepassing zal naar alle waarschijnlijkheid de logistiek gaan worden. “Er gaan natuurlijk enorme hoeveelheden containers over de wereld heen en als je ziet wat er per container aan winst wordt gemaakt, die vanuit Azië hierheen komt, gaat het letterlijk om een paar euro. Het zijn schokkende bedragen. Je kunt daar niet voor een paar honderd euro een apparaat op zetten. En toch wil je weten wat de temperatuur is onderweg, of het allemaal goed gaat. Dus een hele goedkope oplossing met hele grote aantallen, is daar nodig.”

Daar kan Lacuna Space voor gaan zorgen. “Het idee is dat de kosten om je apparaat via de satelliet te laten praten, vergelijkbaar zullen zijn met de huidige kosten voor op het land. Die prijzen zijn nu nog wat hoger, maar dat gaat letterlijk naar een paar euro per jaar per device. Dat is de kant waar dit op moet gaan.”

Bosbranden detecteren

Naast de commerciële toepassingen wordt Telkamp vooral heel enthousiast over non-profit-ideeën. Die lopen uiteen van het volgen van trekvogels tot het tellen van pinguïns. “Wij hebben het verhaal kort geleden voor het eerst gepresenteerd op de Things Conference. Daarna werden we overspoeld met mensen die vragen hadden, bijvoorbeeld van een bedrijf dat zich bezighoudt met het detecteren van bosbranden in afgelegen gebieden. Maar ook een bedrijf uit Frans-Polynesië, dat bestaat uit 120 eilanden, waar ze de visserij beter in kaart willen brengen. Weerstations in Afrika zijn geïnteresseerd. De use-cases komen naar ons toe. Het moet van gebruikers zelf komen, vaak bedrijven die er al mee bezig zijn. Die gebruiken de sensoren al op land, maar als je via een satelliet kunt volgen, geeft dat een enorme voorsprong.”

“Gebruikers hebben recht op eigen data”

Voorlopig moet de eerste satelliet de lucht nog in. Als alles volgens plan verloopt, zal die met financiële steun van de European Space Agency (ESA) in augustus worden gelanceerd. De techniek zal moeten gaan aanhaken op het LoRaWAN ecosysteem, waarmee Lacuna Space een voorsprong hoopt op te bouwen. Gebruikers krijgen de garantie dat er met de data niks zal worden gedaan, behalve doorgeven.

“We moeten toe naar een model waarbij gebruikers recht hebben op hun eigen data en de mogelijkheid hebben om die gesloten te houden, en zeker niet afhankelijk te worden van bedrijven die juist de exploitatie van data als businessmodel hebben”, zegt Telkamp.

Maar eerst nog de lancering. “We zijn op dit moment met z’n vieren fulltime bezig, omdat we de satelliet in augustus in de lucht moeten hebben. Daaromheen hebben we een team van mensen die meehelpen op momenten dat het nodig is. Met deze groep willen we ook de volgende stap zetten en naar vier of vijf satellieten gaan. Zo houden we het simpel en lean, kijken we hoe het verder gaat met de markt. We zullen toch moeten zien of het hele verhaal die exponentiële groei laat zien die iedereen verwacht, maar die we nog niet helemaal zien in de werkelijkheid.”

Leonieke Daalder is politicoloog en journalist. Ze werkte voor onder meer Radio Noord Holland en de VPRO. Bij de laatste omroep was ze verantwoordelijk voor crossmediaal project 3VOOR12 dat onder haar leiding onder meer de Prix Europa, Gouden Pixel, Pop Pers Prijs en UPC Digital Award won. Ze is een van de oprichters van Fast Moving Targets. Ze schrijft, interviewt, onderzoekt, filmt, presenteert. leonieke.daalder@gmail.com

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!