Sonic branding: maar hoe dan?
De opkomst van voice is onmiskenbaar en digitale radio is hard op weg een digitaal massamedium te worden. Tegelijkertijd explodeert het aantal formats voor online video en groeit het bereik van podcasts. De markt vraagt dus om méér en een grotere variatie aan audio. En om daaraan tegemoet te komen moeten bedrijven sneller en flexibeler kunnen produceren, terwijl ze de herkenbaarheid van hun merk moeten behouden. Of beter: vergroten. Dat is een flinke uitdaging. Wat kun je als merk doen?
In mijn vorige blog stond ik stil bij het veranderende audio-landschap. Die veranderende tijden zorgen voor uitdagingen. Niet alleen voor merken, maar ook voor leveranciers. Beiden zitten immers nog vast in een systeem dat ontstaan is in de gouden televisie-jaren. Een jingle, een cover of het gebruik van een bestaand liedje. En misschien een soundlogo. Dat zijn zo ongeveer de smaken. Dat is onvoldoende munitie voor de audio-revolutie die ons te wachten staat.
“Het veranderende audio-landschap zorgt voor uitdagingen”
Hoe zorg je dan dat je er als merk wel klaar voor bent?
1. Werk vanuit een consistente auditieve identiteit
Een herkenbaar auditief palet van waaruit snel geproduceerd kan worden. Jouw merk in muziek. Maar niet alleen op papier. Die muziek moet klaarliggen voor gebruik. Geen saaie stock-muziek die iedereen van internet kan plukken. Maar dus ook geen op beeld gecomponeerde filmscore. Denk eerder aan een dedicated muziekbibliotheek die flexibel kan worden aangepast voor interactieve toepassingen en nieuwe vertelvormen. Een hub voor al je audio-content.
Toegankelijk voor iedereen die meebouwt aan jouw merk: merkstrategen en marketingmanagers, video-editors en regisseurs. En natuurlijk je bureau. Op deze manier borg je consistentie, maar creëer je ook variatie. Zonder dat je vast zit aan een rigide soundlogo.
2. Kies voor een strategische benadering van muziek en geluid
Die auditieve identiteit plaats je in het hart van je merk, naast je visuele identiteit, en niet bij marketing. De inzet van audio wordt namelijk een strategisch vraagstuk. Luisteraars moeten de afzender kunnen identificeren, de categorie herkennen én de boodschap van je uiting begrijpen. Zonder dat daar beeld bij nodig is. Zonder dat ze moeten wachten tot het eind van een commercial.
“Je auditieve identiteit hoort bij strategie, niet bij marketing”
Kortom, je wil een optimale balans bereiken tussen verhaal, categorie en merk. En dat vereist strategie. Maar hoe doe je dat? Hoe kom je als merk herkenbaar over zonder een jingle door de strot van je publiek te duwen?
3. Ontwikkel een eigen klankkleur
Klankkleur (of timbre) is waarom het geluid van een piano verschilt van een trompet. Waarom Biggie anders klinkt Tupac. Waarom jij de stem van je moeder uit duizenden herkent.
Klankkleur zet ons brein direct in actie, op zoek naar de afzender. Horen we een viool of een cello? Een sluipende tijger of een tamme kat? New York Pizza of Dominos? Razendsnel beoordelen we wat we met die informatie moeten doen. Vechten of vluchten? Rustig laten gaan of bestellen we iets te eten? Timbre helpt ons dus bij het identificeren van geluid. En dat is een evolutionair voordeel. Geen wonder dat ook onze emoties sneller door klankkleur worden getriggerd dan door melodie of ritme.
“De klankleur is je muzikale vingerafdruk”
Als merk kun je klankleur het beste zien als muzikale vingerafdruk. Een eigen geluid waarmee je eindeloos kunt variëren, zonder dat je afbreuk doet aan de herkenbaarheid van je merk. En in een wereld waar steeds meer lawaai gemaakt gaat worden, is dat precies wat je nodig hebt.
Benieuwd hoe je dat voor elkaar krijgt? Horen hoe andere merken dat hebben gedaan? TAMBR spreekt samen met Blendle op de NIMA Marketing Day over sonic branding en alles wat je daar als merk over moet weten. Hoe gebruik je muziek en geluid zinvol als marketinginstrument? Verwacht verpletterende ear-openers! Kijk op nimamarketingday.nl voor meer info.