Target je videocampagnes gerichter binnen Google AdWords

Sinds kort is het mogelijk om binnen Google AdWords specifieke videocampagne te starten

Target je videocampagnes gerichter binnen Google AdWords

Vorig jaar introduceerde Google Adwords for Video. Eerst was deze functionaliteit alleen in de VS beschikbaar, maar sinds kort mag ook Europa ermee aan de slag. Met Adwords for Video is de stap tot het plaatsen van videoadvertenties op YouTube en het Google Display Netwerk versimpeld en is het mogelijk om veel gerichter een doelgroep te targeten. Ik nam de proef op de som.

Sneller je video’s online

Daar waar je in de traditionele Google AdWords-omgeving vrij lang bezig bent om een videoadvertentie op te zetten, gaat dit via de nieuwe manier een stuk sneller. Eveneens is de targetingmogelijkheid specifieker gemaakt en heb je als adverteerder de mogelijkheid om op interesses te targeten.Ik heb de proef op de som genomen en 10 dagen lang, via beide mogelijkheden, een simpele videocampagne laten lopen. Het doel van deze test was in principe om met een zo laag mogelijk budget zo veel mogelijk zichtbaarheid te creëren onder een relevante doelgroep.

Enkele statistieken van beide mogelijkheden heb ik onderstaand geformuleerd.

* Op het eerste gezicht lijkt het in bovenstaande tabel dat de oude campagne meer vertoningen heeft gegenereerd en dit klopt in de algemene zin van het woord ook. Hierbij moet echter wel rekening gehouden worden met het feit dat bij de oude campagne de advertenties automatisch weergegeven werden en bij de nieuwe campagne doelbewust op een miniatuurweergave of videoweergave geklikt dient te worden, voordat deze afspeelt. Dit duidt op een kwalitatief betere bezoekers.

Maak je eigen videocampagne

Om een nieuwe videocampagne te maken klik je, op campagneniveau, op het pijltje naast de button “Nieuwe campagne”. In het vervolgmenu kies je voor “Online video”.

In het vervolgscherm kan je de videocampagne-instellingen invoeren zoals de naam van de videocampagne, het dagbudget, de geo-targeting en taal. Eveneens kan je hier de eerste videoadvertenties aanmaken, maar dit kan je ook op een later moment doen.

Bij het maken van een videoadvertentie kan je een koppeling tussen een YouTube-kanaal en je AdWords-account inzetten. Dit is echter niet noodzakelijk omdat je ook zonder koppeling video’s op kan zoeken en kan selecteren.Wanneer je een YouTube-video geselecteerd hebt, dien je een tekstadvertentie te maken, zoals ook het geval is bij een Search-campagne.

Je hebt de mogelijkheid om een miniatuurweergave van je videoadvertentie te selecteren. Google AdWords selecteert automatisch vier verschillende miniaturen maar het is ook mogelijk om een persoonlijke voorkeur vast te stellen.Bij het maken van een videoadvertentie heb je als adverteerder eveneens de mogelijkheid om een doelgroep te targeten. Je hebt de mogelijkheid om op verschillende manier de gewenste doelgroep te targeten. Dit kan door middel van zoekwoorden op YouTube, zoekwoorden op het displaynetwerk, onderwerpen, demografische gegevens, interesses, remarketinglijsten en door middel van plaatsingen.

Onderstaand een voorbeeld van een videocampagne die als targeting drie interessegroepen heeft:

Wanneer je eenmaal je videoadvertenties ingesteld hebt, is het tijd om de prestaties van deze advertenties door te meten.

Onderstaande afbeelding geeft een voorbeeld weer van een aantal prestaties.

Voor deze campagne bevat ik niet over sales-statistieken aangezien het een informatieve website betreft. Wel zag ik een duidelijk verschil in het bouncepercentage, aantal pagina's per bezoek en de gemiddelde tijd op de website, in het voordeel van de video campagne.

Discussie

Maken jullie gebruik van deze (bèta-)functie en zo ja, wat jullie ervaringen ermee? Ik hoor het graag!


DelenEr zijn 5 reacties op dit artikel

 • Hoi Sebastiaan,

  Zeer interessant. Je ziet duidelijk dat Google steeds meer stuurt op kwaliteit en relevante advertenties.

  Waarom is er zo`n groot verschil in website klikken denk jij?

  Gr,

  Sven

  geplaatst op
 • Goed artikel! (maar dat wist je al ;))

  En wanneer je wél aan de slag wilt met video-ads, maar zelf geen (goede, of beter nog: professionele) video-advertenties kunt of wilt maken, daar heeft Google de Ads Creation Marketplace voor opgezet:

  http://www.google.com/adwords/acm/

  geplaatst op
 • Hallo Sven,

  Ik denk zelf dat dit te maken heeft met het ongevraagd tonen van de advertenties op de "oude" manier, waarbij men deze advertenties weg wil klikken en mis klikt. Dit zal natuurlijk lang niet alle kliks betreffen. Helaas heb ik hier geen cijfers van.

  Verder heeft de "oude" campagne een CTR van 2,48% met 14.969 vertoningen t.o.v. een CTR van 5,61% (als je het omrekent) met 606 vertoningen. Wanneer je meer vertoningen hebt, is de kans natuurlijk ook groter dat je meer bezoekers naar je website stuurt, ongeacht de kwaliteit van deze bezoekers.

  Met de "oude" campagne heb je, in bovenstaand voorbeeld, wel meer bezoekers naar de website tegen hogere kosten. Deze bezoekers lieten in Analytics echter slechtere statistieken zien. In dit geval was het dus kwantiteit boven kwaliteit.

  Aangezien het in bovenstaand voorbeeld om een informatieve website ging, ben ik benieuwd naar de ervaringen van anderen bij een conversiegerichte website.

  geplaatst op
 • Goed artikel. Alleen test is appels met peren vergelijken. Je kan 2 verschillende videoadvertentieformaten zo niet met elkaar vergelijken.

  Wat betreft ervaringen voor een conversiegerichte website: target remarketinglijsten. Indien dit niet voldoende traffic oplevert kan je altijd nog bepaalde channels toevoegen.

  geplaatst op
 • Dit mag dan een artikel uit 2012 zijn maar hij is relevanter dan ooit. Video en marketing voor bedrijven gaan zo goed samen.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.