TED Global (4): de afsluiting

29 juli 2009, 04:31

De afsluitende dag van TED Global startte met “Cities past and future”. Dit thema werd wat mij betreft het beste verbeeld door Eric Sanderson die met het “Manna-hatta Project” een brug slaat tussen het New York van vandaag, het New York hoe het had kúnnen zijn en hoe het zou moeten zijn. Met behulp van oude landkaarten, een GPS-toestel en heel veel data kan hij laten zien hoe New York eruit zag vóórdat de urbanisering zijn intrede deed. Aangezien op dit moment elke millimeter van de stad is volgebouwd, laat Sanderson’s interactieve kaart van NY zien dat niets los staat van het verleden.

{title}

Manna Hatta: linkerhelft anno 1609 en rechterhelft anno 2009

Beste spreker van de ochtend was Bjarke Ingels, met de grappige website/domeinnaam big.dk. Op Twitter werd hem de zeldzame combinatie van architectonisch wonderkind en grappige spreker toegedicht. Tot zijn werk behoort onder meer het Deense paviljoen dat gebruikt wordt tijdens de wereldtentoonstelling en “the people’s building”, beiden in Shangai. Het laatste genoemde ontwerp is een prachtige weergave van het Chinese symbool voor ‘people’ en een volledig CO2-neutraal modern gebouw. Hier een kleine collage van Ingels werk op Youtube. Architectuur moet je toch zien in plaats van lezen:

Daniel Pink
‘s-Middags stond “Enquire within” centraal. De spreker naar wie ik het meeste uitkeek was Daniel Pink. Zijn boek A whole new mind was voor mij echt een “eye”, eh… “brain-opener”. Daarom was ik extra benieuwd wat deze oud-speechschrijver van Al Gore te vertellen had. Het werd een pleidooi voor de wetenschap in het bedrijfsleven. Of om het in zijn woorden te zeggen: “There’s a mismatch between what science knows and what business does.” Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken die laten zien dat een financiële beloning contraproductief werkt. Hij illustreert dit onder meer met het klassieke “candle-problem. Een taak die mensen zonder beloning sneller kunnen volbrengen dan mensen die gefixeerd zijn op de financiële uitkomst. Het is natuurlijk een open deur om de problemen die hebben geleid tot de financiele crisis hierbij te betrekken en dat deed Pink ook:

S11_DanPink_D72_1712

Daniël Pink (foto: TED)

“To get out of the messes of the 20th century, we don’t need to do more of the wrong things. We need a new approach, one that includes three basic elements: Autonomy, mastery and purpose. These are the building blocks of an entirely new operating system.”

Als voorbeeld geeft hij het softwarebedrijf Atlassian. Deze firma organiseert een aantal keer per jaar de “Fedex-days’. De werknemers mogen dan niet aan hun gewone opdrachten werken, maar iets totaal anders. Na 24 uur (overnight) presenteren ze dan hun resultaten aan hun collega’s en hieruit zijn de meest fantastische ideeën geboren. Een beetje vergelijkbaar met de 20%-tijd van Google waarin ontwikkelaars werken aan nieuwe, eigen projecten. Ook Wikipedia werd er (voor de zoveelste keer) bijgehaald als illustratie van Pinks punt. In zijn slotwoorden: “Science knows that motivators only work to solve narrow problems”, aldus Pink. “But they destroy creativity. Maybe, if we can increase productivity in solving the candle problems everywhere, we can change the world.”

Leadership through facial expression
Een van de weinige sprekers die een staande ovatie kreeg, was Itay Talgam. Bezoekers van het PicNic-congres vorig jaar kennen hem waarschijnlijk al. Itay bleek ook in 18 minuten zijn aanstekelijke verhaal te kunnen vertellen over de overeenkomsten tussen het dirigeren van een orkest en het hebben van de juiste leiderschapskwaliteiten binnen een organisatie. Welke leider ken jij die het bedrijf aanstuurt met slechts de expressie van zijn gezicht?

S11_ItayTalgam_D71_1724

Ital Talgam (foto: TED)

Kater
“Bereid je na vier dagen in Oxford voor op een flinke kater”, waarschuwt Chris Anderson ons op de laatste dag van TED Global. “Door alle vrijgekomen dopamine en feestjes tot laat in de avond, kan het bijna niet anders dan dat je de dagen erna in een gat valt. Dat je denkt: Waarom ben ik eigenlijk naar TED geweest? Alles lijkt een ‘blur’, maar dan komen er korte inzichten bij je naar boven en vallen dingen langzaam op hun plaats.”

Zelf ben ik nog een paar dagen op vakantie, maar ga zeker TED en de stad Oxford enorm missen!

Op 20 november vindt TEDxAmsterdam plaats in de Hermitage. Jim Stolze is betrokken bij deze Nederlandse editie van TED. Samen met Marian Spier en Monique van Dusseldorp bezoekt hij TEDGlobal om inspiratie en contacten op te doen, via Marketingfacts doen zij hiervan verslag.

Jim Stolze is een pionier en consultant op het gebied van digitale transformatie. Hij werd vooral bekend als de drijvende kracht achter de TEDx-conferenties in Europa en het Midden Oosten. Bij RTLZ is hij wekelijks te zien als innovatie-deskundige in het televisieprogramma Toekomstmakers. Sinds 2017 staat Jim Stolze aan het hoofd van Aigency, een platform voor artificial intelligence. Met een jong team op het Amsterdam Science Park opereert Aigency als een 'broker' tussen vragen van multinationals (data) en studenten / startups (algoritmes).

Categorie
Tags

1 Reactie

    Tobias Braam

    Een leuke en frisse posting Jim, ik ben benieuwd naar TED NL.


    29 juli 2009 om 12:38

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!