Thuiswerken is fantastisch!

23 mei 2020, 07:00

Of: thuiswerken is afschuwelijk!

Het is net zoals zoveel zaken fifty-fifty. Ja, thuiswerken is fantastisch en ja, het is afschuwelijk. Het kan afschuwelijk zijn als je drie jonge kinderen hebt (ook al hoor je ook ouders klagen over pubers in huis). Er ging in Turkije een film viral waarbij een man zich zelf filmt op verschillende tijdstippen in zijn huis en hij elke keer zijn vrouw tegenkomt. Dat is ook thuiswerken.

Taken moeten echt goed verdeeld worden zeker als mijn vrouw, mijn twee zoons en ik online sessies hebben. Onze wifi kon het op een gegeven moment niet aan en ik moest extra hardware kopen. Gelukkig zijn de basisscholen gestart en hebben we twee ‘thuiswerkers’ minder in huis.

Lichaamstaal van mensen

Je mist je collega’s, je mist het geroddel tijdens de pauzes of de lunchwandeling. Je mist zelfs de vergaderingen die meestal zo saai zijn dat je toch je smartphone erbij haalt om te scrollen op social media. Het meeste mis je de energie en de lichaamstaal van mensen die je moet overtuigen of waaraan je iets belangrijks vertelt. Online sessies hebben allerlei issues waar al veel over geschreven is.

Ik wil hier meer focussen op de kantoren van de toekomst. “Zelfs voordat het coronavirus toesloeg, begon de vanzelfsprekende aanwezigheid op kantoren te wankelen. Een combinatie van stijgende huren, de digitale revolutie en toenemende vraag naar flexibel werken betekende dat de bevolking steeds meer thuis kon werken. Corona heeft dit in een klap gemeengoed gemaakt”, staat in een artikel in 1843 Magazine.

Bijna iedereen met een kantoorbaan zit nu thuis! En gelukkig wonen we in een land waar de technische infrastructuur in orde is. Mijn zwager heeft een internetonderneming met drie werknemers in India. En hij moest laptops voor ze aanschaffen zodat ze thuis konden werken. Ook in Nederland zag je initiatieven om vooral voor kinderen zonder laptops dit toch te regelen.

Speculaties op het web

Op het web speculeren een hoop slimme architectuur- en ontwerpexperts over hoe post-pandemische kantoren eruit zullen zien, met de nadruk op veranderingen zoals betere luchtfiltratie en verschillende afwerkingen. Hoewel deze artikelen boordevol innovatieve ideeën zitten om het risico op besmetting te verminderen, bevatten ze allemaal ook een eenvoudige maar welkome oplossing: meer muren.

Er bestaat een eenvoudige maar welkome oplossing: meer muren

“Wanneer je je verdieping bereikt, kun je een kamer vol scheidingswanden en ruime bureaus binnenlopen in plaats van de overvolle open ruimte die je gewend bent”, schrijft Rani Molla op Vox. Sprekend met verschillende experts, concludeert ze dat we meer wand- en muurverdelers van alle soorten zullen zien als we uiteindelijk terug naar kantoor gaan (in ieder geval af en toe, omdat velen thuis blijven werken).

“Sociale afstand zal worden ingebouwd, waarbij mensen worden gescheiden door barrières en gescheiden worden gehouden van collega’s en klanten, een ommekeer na jaren van beweging in de richting van open ruimtes”, beaamt een vergelijkbaar stuk uit Bloomberg News. Jes Staley, CEO van Barclays, heeft gezegd dat grote hoofdkantoorgebouwen een “ding van het verleden” kunnen worden. Studies hebben jarenlang aangetoond dat open ruimtes de verspreiding van ziektekiemen vergemakkelijken, waardoor de kans op ziek worden van werknemers toeneemt.

Pittig ruikend gerecht aan je bureau eten

Ook wij zijn op een gegeven moment overgegaan op open ruimtes. In het begin was het prima! Je zag al je collega’s bij elkaar en je had geen ‘kamer’-teams. Want met de mensen in je kamer had je de beste contacten. Nu zag en hoorde je ook collega’s van andere kamers en dat was soms in positieve, soms in negatieve zin een openbaring. Al snel kwamen de eerste klachten binnen; een pittig ruikend gerecht aan je bureau eten, luidruchtig praten, lachen. Dus ontving ieder medewerker een koptelefoon die buitengeluid optimaal kon wegwerken. Ook zag je toch dezelfde collega op dezelfde plek zitten (net niet met een handdoek).

Ik heb persoonlijk niets tegen kantoortuinen en open ruimtes, maar ik heb te veel artikelen gelezen die beweren dat de productie juist daalt. En stiekem merk ik het zelf ook. Als ik thuis of in een stille ruimte op kantoor werk, heb ik in een veel kortere tijd veel meer werk verricht. Ook zijn er onderzoeken voorhanden die aangeven dat mensen die thuiswerken, langer doorwerken, dus ook in de avond en zelfs in ’t weekend. Ze delen zelf hun tijd in. Als het werk maar afkomt toch? Dat is toch het belangrijkste meetinstrument hierin.

Als het werk maar afkomt toch? Dat is het belangrijkste meetinstrument

Ondertussen zien we dat Google, Facebook, Amazon, Slack aangeven dat ze gedeeltelijk of helemaal werknemers tot eind 2020 laten thuiswerken. Ik geloof ook steeds meer in een hybride vorm. Net zoals veel onderwijsinstellingen, die dit willen proberen na de zomer. Helft online en de ander helft fysiek aanwezig. Waarom zouden we dit geen gemeengoed maken? Zo veel mogelijk thuis en een of twee dagen in de week naar kantoor. Scheelt file, stress, reistijd, reiskosten, CO2-uitstoot… Werknemers hoeven zich niet te haasten voor hun kinderen of om boodschappen te doen.

App om interacties werknemers te checken

En mochten we toch vaak op kantoor moeten komen, dan worden we via onze lichaamstemperatuur, sensoren en apps in de gaten gehouden of we aan social distancing doen. PwC zei dat het zich voorbereidt om deze maand een telefoon-app voor werkgevers te lanceren die contacten traceert door de interacties van werknemers op kantoor te analyseren. Meer dan vijftig klanten hebben interesse getoond, waaronder enkele van de grootste banken, fabrikanten en energiebedrijven van het land.

Hotels proberen van de nood een deugd te maken en bieden thuiswerkkamers aan die voor een of meer dagdelen gehuurd kunnen worden. Ik geloof dat we vaker zulke ruimtes zullen kunnen huren à la Seats2Meet zodat we niet meer hoeven te reizen als we echt even geen rennende kinderen om ons heen willen en ons voor een paar uurtjes willen terugtrekken.

Laten we nou niet teruggrijpen naar ‘vroeger’, maar nadenken en een visie vormen omtrent een nog beter verankerde combinatie thuiswerken/op kantoor aanwezig zijn. Ik ben voor, jij ook?

Erdinç Saçan
Docent ICT & Business bij Fontys Hogescholen Eindhoven

Docent ICT & Business, Fontys Hogescholen Eindhoven. Woonachtig in ‘s-Hertogenbosch, getrouwd en vader van drie zoons. Passie voor een breed scala aan onderwerpen zoals marketing, technologische ontwikkelingen, ethiek, privacy, data, verdienmodellen, overtuigingsprincipes. Maar ook grote interesse in politiek, sociale cohesie, vrijwilligerswerk en netwerken.

Categorie
Tags

2 Reacties

    Yliana

    Mooi geschreven en herkenbaar, Erdinç.


    26 mei 2020 om 08:27
    Jeanine

    Helemaal eens, Erdinç. Op weg naar beter ipv terug naar de oude situatie!


    2 juni 2020 om 18:10

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!