Tien historische slogans die zijn blijven hangen

15 april 2019, 06:00

Je hebt zo van die momenten waarop je beseft hoe oud je bent. Zoals: wanneer een jongere collega toegeeft dat ze geen idee heeft waar de uitdrukking ‘wij van WC-eend’ vandaan komt. ‘Daarom adviseren wij van WC-eend WC-eend’ is sinds de introductie in 1989 uitgegroeid van slogan tot uitdrukking. Ideeën voor marketingcampagnes kunnen tijdens een brainstorm worden neergesabeld omdat ze een te hoog ‘WC-eend-gehalte’ hebben. Best knap dat een simpel reclamespotje een heuse bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse taal. En zijn wel meer slogans die zijn blijven hangen in de loop der jaren. Vaak weten we niet eens meer dat ze ooit zijn bedacht door een reclamebureau. Tien van de leukste slogans die we nog allemaal kennen.

Of je stopt de stekker erin – IBM (1985)

Betweterige kinderen die slimmer zijn met computers dan jij: ze bestonden in 1985 ook al. ‘Of je stopt de stekker erin’ is een klassiekertje geworden, te gebruiken in alle situaties waarin de oplossing voor een (technisch) probleem eigenlijk de hele tijd al voor de hand lag.

Foutje, bedankt – Reaal (1991)

Als je je eigen Wikipedia-pagina hebt, dan heb je het goed gedaan als reclamespotje. ‘Foutje, bedankt’ staat zelfs op één in de top honderd van de meest gebruikte reclamezinnen. Je hoort hem niet meer zoveel als vroeger, maar het is nog altijd onderdeel van het vocabulaire van quasi-grappige ooms op het feestje van oma.

Daar zou ik weleens een beschuitje mee willen eten – Bolletje (1993)

Het was begin jaren negentig de droom van veel mannen: je bestelt een biertje aan de bar en wordt gespot door twee leuke meisjes. Zegt de één tegen de ander: ‘Daar zou ik nog weleens een beschuitje mee willen eten.’ Saillant detail: in een vervolg op de originele reclamespot speelt Froukje de Both de hoofdrol.

Je mag alles van me weten, behalve mijn pincode – PIN (1995)

Toen we in de jaren negentig massaal gingen flappentappen, was het wel even belangrijk om te benadrukken dat je je pincode moest afschermen. Rob de Nijs en Sylvia Millecam werden ingezet om die boodschap te verkondigen. Je hoort hem nog weleens als iemand wil duidelijk maken dat hij bijna niets te verbergen heeft.

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker – Belastingdienst (1996)

Niemand vindt het leuk om belasting te betalen, dus technisch gezien klopt dit als een bus. Het probleem is alleen dat deze slogan erom schreeuwt om juist kritiek te leveren op de klantenservice van de Belastingdienst. En daarvoor gebruiken we hem dan ook, nog steeds. De Belastingdienst zelf lijkt overigens in stilte afscheid te hebben genomen van de kreet.

Ik heb nog zo gezegd: geen bommetje! – Melk Unie (1996)

Met melk heeft deze slogan natuurlijk niks te maken, maar hij bleef wel hangen. Ook ruim twintig jaar later nog een vaak gehoorde kreet aan de rand van het zwembad.

Paarse krokodil – OHRA (2005)

Dit is een gevalletje van ‘framing’ uit de schoolboeken: de paarse krokodil uit de commercial van OHRA is synoniem geworden voor bureaucratie die je de neiging geeft om de haren uit je hoofd te trekken. Ook leuk: vorig jaar nog maakte het opblaasbeest een fraaie comeback.

Pleh! – Interpolis (2012)

Je kunt je niet tegen alles verzekeren, dus ook niet tegen rare kwaaltjes. Zoals alles achterstevoren zeggen. In 2012 hoorde je ‘Pleh!’ overal, en nog steeds duikt de kreet wel eens op. Wat misschien daarbij ook helpt, is dat de gimmick ook gebruikt is in een aflevering van Friends, waardoor het woord zelfs in de Urban Dictionary terecht is gekomen.

Het houdt niet op, niet vanzelf – Rijksoverheid (2012)

Misschien kwam het wel door dat liedje, dat maar niet uit je hoofd wilde gaan. ‘Het houdt niet op, niet vanzelf’ is een vaste uitdrukking geworden die we nog graag gebruiken in allerlei situaties die niet wenselijk zijn – ook als ze minder heftig zijn dan kindermishandeling. Vooral een grote hit op social media.

Niet omdat het moet, maar omdat het kan – Tele2 (2015)

Recent pareltje. Tele2 mikt op hitlijsten met Lil’ Kleine en Ronnie Flex kopte Adformatie bij het verschijnen van de commercial in 2016. Niet het liedje werd een hit, maar de uitdrukking des te meer. ‘Niet omdat het moet, maar omdat het kan’ is synoniem geworden voor YOLO.

De vraag die natuurlijk rest, is wat deze pakkende slogans gemeen hebben en hoe je er wellicht zelf op zou kunnen komen. Sowieso bekken ze stuk voor stuk lekker, maar dat zegt nog niks.

Misschien wel de belangrijkste les die we kunnen leren uit bijna 35 jaar pakkende slogans is dat ze lang niet altijd een positieve uitstraling hebben op je merk. Vraag op straat tien jongeren of ze bekend zijn met ‘Niet omdat het moet, maar omdat kan’ en je krijgt waarschijnlijk minimaal negen bevestigende antwoorden. Maar hoeveel er nog weten dat dit uit een Tele2-commercial komt, dat is de vraag.

“Pakkende slogans hebben lang niet altijd een positieve uitstraling op een merk”

Het kan ook anders. Als er een knappe glazenwasser opduikt, dan hoor je op kantoor ‘Coca-Cola Light Break!’. Is er ergens stront aan de knikker, dan moeten we ‘even Apeldoorn bellen’. Of, misschien nog wel de meest effectieve: als iemand vraagt hoe laat het is en je hoort ‘vier uur’, dan zijn we met zijn allen geconditioneerd om te denken aan Cup-a-Soup.

Geef toe, dat is best een knappe prestatie voor een simpele reclameslogan.

Freek Janssen
Content Strategist bij Philips

Creative strategists, with a (very) strong belief in two rules: (1) Put the audience first in every story you tell (2) Have a good time whilst doing so. Every piece of content create with enthusiasm, will be met with enthusiasm. I learned the storytelling metier in journalism. Then I helped businesses to improve the way they communicate; first at an international integrated comms agency, now in an integrated comms team at Philips. My sweet spot is building the bridge between strategy and execution. Specialties: storytelling, content strategy, messaging, media relations / PR.

Categorie
Tags

6 Reacties

    Jordy Hex

    Goeiemoggel!! 🙂


    15 april 2019 om 17:26
    Robin

    Geen ‘Even Apeldoorn bellen?’


    16 april 2019 om 05:45
    Frheek

    @Robin: nee, die heb ik bewust genegeerd :). Ik heb alleen de slogans uitgekozen waarin de merknaam niet naar voren komt. En omdat het Centraal Beheer Apeldoorn is… Enfin.


    16 april 2019 om 06:37
    Jan van Deursen

    Geen

    ‘Dag pap, ik ga bij Japie wonen’? Of het vervolg: ‘Ik ben groter gegroeid’

    ‘Zeg maar nee, want dan krijg je er twee’?

    ‘Stom hè, ik vind het gewoon lekker’?

    ‘Geen cent te veel, hoor’?


    16 april 2019 om 08:14
    Frheek

    Wow, zomaar uit de losse pols, Jan :). Zeker die van Bart de Graaff had eigenlijk niet mogen ontbreken…


    16 april 2019 om 08:24
    Leo

    In de uitgave ‘Hoe verzinnen ze het’ geschreven door Jaap Toorenaar staat o.a. een Top 100 van memorable en nog veel gebruikte slogans. Kijk op hoeverzinnenzehet.nl en/of bestel het boek.


    23 april 2019 om 12:13

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!