Wat zijn de langetermijn-trends tot 2100? Hoe passen kortetermijn-trends in dit langetermijn-toekomstperspectief? Hoe kunnen bedrijven, overheden en nonprofit-organisaties morgen future proof anticiperen? Dat is het thema van mijn 5 come back-artikelen hier op Marketingfacts.
Op MarketingFacts wordt er regelmatig geschreven over trends. Zo maakte Bas van de Haterd in december nog een overzicht van de trends voor 2013 volgens de trendwatchers, praatte Thierry Thijssen ons bij over de ontwikkelingen in customer service en schreef Mark de Bruin over de 5 social media-trends 2013 met TrendStrateeg @LiekeLamb . Maar er waren er meer (lang leve de zoekfunctie!).
In de komende vijf artikelen zal ik de ontwikkelingen beschrijven van 2005-2100. Ja, 2005! We blikken namelijk ook terug en wel meteen in dit eerste artikel. In 2005 heb ik mijn voorspellingen opgeschreven in mijn boek Van Massamerk naar Mensmerk, dat was gericht op de toekomst van media, marketing & merken.
Tot begin 2009 schreef ik behoorlijk actief over de ontwikkelingen hier op MarketingFacts, op Molblog, en op Mensmerk.nl (het webblog behorende bij het boek, nu geintegreerd in erwinvanlun.com), maar de laatste jaren heb ik niets meer geschreven. We naderen inmiddels de datum van 1-1-2015 en de vraag is natuurlijk: "Hoe staat het ervoor?" Hieronder een overzicht van welke voorspellingen zijn uitgekomen, welke voorspellingen totaal niet, en welke langer duurden dan ik dacht (en dus nog zullen volgen).
Wat er nu inderdaad is
Het perspectief: in 2004, toen ik het boek schreef, was Schoolbank.nl nog een serieus voorbeeld voor social media, wonnen blogs en RSS aan populariteit en gingen we langzaamaan over naar mobiele telefoons met kleurenschermpjes met MMS. Dit zijn wat voorbeelden van voorspellingen uit dit tijd die nu zijn uitgekomen:
-
De iPhone. Een locatiegevoelige telefoon die grotendeels bestaat uit een scherm, aanraakgevoelig, met één toets voor vingerafdruk ter identificatie en een zonnepaneel op de achterkant, zie design hierboven. Alleen Nokia heeft het laten afweten, voor de rest, all features are almost there...
Daarnaast wacht ik nog op een batterijcapacitieit van een maand, holoprojectors, gesture reading zonder touch, en camera's achter het glas zodat je echt oogcontact kunt krijgen bij person to person-communicatie met beeld. - Explosie van het aantal beeldschermen. Inmiddels wemelt het van de beeldschermen maar het worden er nog (veel) meer. Overal waar we nu papier zien, hebben we straks een beeldscherm, behalve op de WC aan de rol.
- "Elk apparaat met batterij, stekker, accu is straks verbonden met het internet". Heet dat nu niet The Internet of Things? Wie heeft er nou nog geen connected huisthermostaat? Je gaat anno 2013 toch niet met de hand lopen programmeren? En wie z'n hond disconnected los laat lopen is toch ook geen lief baasje meer?
- Van bezit naar gebruik. "Consumenten kopen straks geen muziek meer, maar kopen het recht af deze muziek zo vaak als ze willen te mogen beluisteren". Dat heet dus nu Spotify. Nu nog even wachten op de holografische projectie van de bandleden. Op elke stap volgt altijd een volgende binnen de media completion-trend. Personalisatie van muziek, dat de manier waarop een nummer ten gehore wordt gebracht, is echt nog weer een paar stappen verder.
- Massaal betalen voor content: in 2005 dacht men dat we 'nooit' zouden gaan betalen voor content. De massale aankopen van apps en in-app purchases op mobile devices laten nu wel wat anders zien. En dan heb je nog niet eens fatsoenlijke content voor in de huiskamer, dat komt binnenkort (ik reken wat er wordt uitgezonden op de huidige kanalen niet als fatsoenlijke content).
- Q: "Navigatie is ingebouwd in de auto en updaten zich via het net. Geen CD meer nodig." Allemachtig, dat we dat überhaupt ooit normaal hebben gevonden. Wat een prutsers waren we toen zeg! (Vanuit 2013-perspectief.) Het is net zo achterhaald als Teletekst (dat ik uit protest nooit heb gebruikt).
- Second screen & mobiele telefoon als afstandsbediening. Hierboven een design van een volledig geintegreerd Toto-ontwerp waarmee je samen kunt spelen. We kunnen nog wat features verwachten. maar we're on our way. Die camera gaat straks achter het scherm verdwijnen. Elk display wordt ook een camera, dat is de stelling.
- Auto wordt steeds meer bediend via spraak: Ik zit nog te wachten, geen grap, op het moment dat je je auto een naam kunt geven waarmee je attentie kunt vragen. Ja, 'Kit' bijvoorbeeld (nogmaals: ik maak geen grap). Heeft iemand al een auto gezien waarmee je op afstand kunt praten om bvb de kilometersstand, de bandenspanning of benzinevoorraad na te vragen? Het zal nu niet lang meer duren....
- Q: "Werkelijkheid en fictie mengen zich." Eerst Second Life, toen augmented reality, Layar, en straks Google Glasses (en vervolgens contactlenzen met ingebouwde displays). Het wordt pas echt interessant als we ook echt intelligente virtuele characters gaan zien die niet te onderscheiden zijn van mensen. Dan wordt t pas echt spooky. Zie volgende kopje.
-
Brand agents (of chatbots, intelligente kunstmatige karakters) gaan het het merk vertegenwoordigen. Ik heb hier destijds al veel over geschreven hier op Marketingfacts en op Chatbots.org, want ik dacht - en denk nog steeds - dat het dé belangrijkste (langetermijn-)trend is in marketing. It's a silent revolution in CRM. Niet hip, nog niet, maar wel extreem belangrijk. Ook Siri en Google Now zijn onderdeel van deze trend. Inmiddels schrijven alle grote consultancyclubs zoals Gartner en Forrester erover (onder de synoniemen virtual assistant en virtual agent).
Vorig jaar nam Oracle RightNow over en recentelijk mengde Nuance, de dominante speler op het gebied van spraaktechnologie, zich in de strijd en nam de AI-club Virtuoz over. De voorspelling was overigens dat grote merken zich in 2015 laten vertegenwoordigen door brand agents waarmee je kan praten op het niveau van een kind van een jaar of 8. Dat gaan we niet halen naar mijn verwachting, maar we komen lekker in de buurt. - Merken beginnen hun eigen radiostations. Check. And more soon. Sound-logos passen hier overigens ook helemaal bij, en andere herkenbare deuntjes. Iemand een gevoel bij het herkenbare geluidje van de NS reisplanner? Zo moet het! En daar krijgen we nog veel meer van.
Wat niet is uitgekomen
- We gaan niet op afstand op onze computer inloggen om daar documenten te raadplegen, dat gebeurt gewoon in de cloud. Online backup-services had ik wel bedacht, maar dat je de backup zou gaan gebruiken om je foto of document op te halen, zoals bij DropBox, daar had ik even niet aan gedacht.
- Geen computers meer: ik dacht dat er nog een letterlijk een zwaar en log apparaat is huis zou blijven, wel in de meterkast, maar er niet bij stilgestaan dat mensen überhaupt geen 'computer' (in de oude zin van het woord) in huis zouden nemen. Jullie hebben toch ook geen computer meer of wel?
- Ik verwachtte niet dat er allerlei complexe mobiele games zouden ontstaan die reageerden op allerlei bewegingsensoren.
Wat langer duurt dan ik dacht
-
Coaching brands (in het boek had ik het over personal brands, maar dat heb ik hernoemd gezien de andere betekenis van personal branding die in 2007 opkomst kwam). In het boek beschrijf ik de opkomst van dit nieuwe type merken dat een heel behoeftedomein claimt en verzorgt voor de consument, als intermediair. Er zijn nog geen complete voorbeelden te noemen. Spotify benadert dat voor muziek (music coaching brand), maar ik kan nog geen concertkaartjes kopen via Spotify (zelf) en ook voor muziekherkenning moet ik nog met Shazam aan de slag. Facebook lijkt het te gaan worden voor contact (coaching).
Maar voor de rest staat alles nog in de kinderschoenen. Er is nog twee jaar te gaan, dus er kan nog van alles gebeuren, maar ik verwacht dat het langzaam zal gaan. Ik voorspel nu dat Facebook eerst een serieuze plek gaat innemen in het leven van mensen en daar ook geld voor gaat vragen (advertising is echt nog oude manier van denken in een nieuwe wereld proberen te proppen). Op een serieus contact coaching brand kunnen andere coaching brands (in health, career, education, sports, travel, en home & living) aanhaken (login via Facebook...) en zich de komende jaren verder ontwikkelen. - Het doorgaan met bekijken/beluisteren van content als je switcht van scherm. Je bent een film aan het kijken met je familie. Jij gaat naar de toilet, en kijkt daar gewoon verder om vervolgens weer verder te gaan in de woonkamer, zonder dat je maar een knop hoeft aan te raken of instructie hoeft te geven. Jouw entertainment coaching brand reist letterlijk met jou mee van beeldscherm naar beeldscherm. Ook dit duurt langer dan ik dacht.
- Idee uit het boek: "Als het druk is op de weg, en je hebt een belangrijke afspraak, dan loopt je wekker een half uurtje eerder af." Het zou toch al moeten kunnen, lijkt me zo, maar ik heb het nog niet gezien...
Coming up:
-
Trends tot 2100, deel 1: De terugblik - Trends tot 2100, deel 2: 2013-2020
- Trends tot 2100: deel 3: Mensen weten niet wat ze willen - vraag het nooit de man op straat
- Trends tot 2100, deel 4: De remmende factor
- Trends tot 2100, deel 5: 2020-2100
Wat ik wil vragen: wat heb jij al jaren geleden voorspeld en zie je nu uitkomen? En vervolgens: wat heb je toen met je voorspellingen gedaan?
Credits afbeelding: rappensuncle (CC)