Trendwatching: behoeften veranderen niet, verwachtingen wel #TNWeurope

30 mei 2016, 08:00

Niemand wil meer tien minuten op een taxi wachten, nu we weten dat er een via Uber binnen twee minuten voor onze neus staat. Dat is het ‘Uber effect’ op onze maatschappij. Uber creëert een nieuw vewachtingspatroon. Iets wat David Mattin, global head of trends and insights van TrendWatching, ook wel de ‘expectation economy’ noemt.

De globale werking van het Uber Effect

Het ‘Uber Effect’ bleek globaal te werken: “The longer uber is operating in a city, the less willing people are to wait.” Uber maakt ons minder geduldig. Naast puur het voorspellen van trends, kijkt TrendWatching steeds meer naar het effect wat die trends teweeg brengen. “We vertellen waar trends vandaan komen, wat ze betekenen en hoe je een trend-driven cultuur kunt creëren in je organisatie in een wereld waar nieuwe trends als een lawine over je heen storten.”

Behoeften veranderen niet, verwachtingen wel

Jezelf afvragen wat het volgende is wat klanten willen, is altijd relevant. De beste manier om hier een antwoord op te vinden is echter niet door het aan mensen te vragen. Fundamentele menselijke behoeften veranderen namelijk amper, maar externe invloeden in de vorm van innovaties openen wel nieuwe deuren als het gaat over het bedienen van die behoeften. Daarom analyseert TrendWatching hoe innovaties het verwachtingspatroon van consumenten verandert. Het is belangrijk om dit verwachtingspatroon te begrijpen en vervolgens daarop te innoveren.

David gelooft dat trends alleen ontstaan als innovators inspelen op menselijke behoeften. De opkomst van sociale platformen speelde bijvoorbeeld in op de menselijke behoefte aan verbinding. Sociale media gaven hier op een vernieuwende manier invulling aan en creëerde hierdoor een nieuw verwachtingspatroon. Dat zorgde ervoor dat de trend zich snel verspreidde over verschillende landen, markten en (leeftijds)groepen. De belangrijkste vraag die je jezelf dus moet stellen als je gaat innoveren is: hoe kan ik menselijke behoeften op een vernieuwende manier bedienen?

Innovaties die inspelen op ‘expectation economy’

Terug naar de ‘expectation economy’. Want naast Uber zijn er meer partijen die volgens dit nieuwe verwachtingspatroon zijn gaan innoveren. Neem het Franse electronicaconcern Darty, die een ‘connected panic button’ introduceerde voor de mensen die aangemeld zijn bij hun support services. Een druk op de knop en een klantenservicemedewerker van Darty belt je binnen een minuut terug, ongeacht of je het electronikaproduct bij Darty hebt gekocht of niet. Dus geen eindeloze zoektocht naar telefoonnummers, garantiebewijzen of bonnetjes. En kan het probleem niet (telefonisch) worden opgelost, vervangt Darty het product in 24 uur.

Maar ook de Amazon Dash button, waarmee je met een druk op de knop nieuwe producten kunt bestellen die op waren, heeft een jaar na lancering inmiddels tachtig merken aan zich verbonden. Een restaurant in Londen gaat nog een stapje verder met een ‘Press for Champagne’ button, waarbij gasten instant champagne kunnen bestellen zonder de ober te wenken.

Verwachtingspatroon zegt niets over succes innovatie

Een andere trend die het verwachtingspatroon van mensen verandert, is ‘beneficial intelligence’: het gebruik van data om diensten te bieden waar klanten echt op zitten te wachten. Zoals de Zweedse spoorwegmaatschappij die een algoritme ontwikkelde dat een uur van tevoren voorspelt of je trein te laat komt. Daarnaast verwachten consumenten van merken dat ze ergens voor staan; zoals REI, een outdoor retailer die haar werknemers betaalt om met Black Friday een dag vrij te nemen en de natuur in te gaan. Of waarom zijn onze telefoons nog niet duurzaam? Google bouwt een modulaire telefoon en Samsung een modulaire camera.

Dat een innovatie faalt, betekent niet dat het verwachting niet klopt. Het draait namelijk niet om succes of falen, maar om de impact op het verwachtingspatroon van consumenten. En omdat verwachtingen nooit stoppen, is er dus altijd een manier om hier vernieuwend op in te spelen.

Margot Schreuders is Marketeer bij Wereld Natuur Fonds en werkte onder andere bij IBM, VODW en DVJ Insights. Ze blogt over marketingstrategie, innovatieve proposities en customer experience.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!