Van data naar wijsheid
In een vorige column op Marketingfacts schreef ik dat er een enorme behoefte is aan marketeers die mindset, methodes en gewoontes met elkaar kunnen verbinden om zo duurzame groei te realiseren. Maar ligt het bestaansrecht van die ‘Samurai Marketeer’ niet in een bredere transformatie die momenteel gaande is?
Het was een vraag die ik kreeg via Linkedin van schrijver en ondernemer Stephan Teeuwen en oprichter van Media Monkeys Sjoerd Lormans. “Pleit je hier eigenlijk voor wat iemand anders heeft omschreven als ‘transitioning from the age of data to the age of wisdom’?” Tsjah, op zo’n vraag ga ik dus meteen aan.
Want ook al zie ik data-analyse en -interpretatie als een randvoorwaarde voor het maken van betere beslissingen…op het moment dat je deze skills onbewust bekwaam beheerst, komt er ruimte voor iets anders.
‘Data-gedreven-QR-code-mens-zombies’
We leven in een tijdperk waarin we bijna alles kunnen vatten in data. Als het aan sommigen ligt reduceren we ons als mens tot een reeks nullen en enen die vertegenwoordigd door een QR code al consumerend en swipend door het leven gaan als dopamineverslaafde, data-gedreven ‘mens-zombies’.
Maar tegelijkertijd knarst en schuurt het aan alle kanten. En daarmee rijst de vraag of duurzame groei wel gerealiseerd kan worden wanneer we ons blind staren op ‘spreadsheet management’, ‘meten is weten’ en de wondere wereld van data.
Begrijp me niet verkeerd. Data is prachtig, nuttig en noodzakelijk voor het maken van kwalitatieve beslissingen. Maar data alleen is steriel, heeft geen emotie, gevoel of menselijke toekomstvisie en al helemaal geen ziel. Data is een instrument dat ook in de handen van de verkeerde mensen enorme kracht heeft, dat snelle groei kan aanwakkeren, en duurzame groei de nek om kan draaien.
Wat is het antwoord dan wel? Als data niet het antwoord is op het vraagstuk van duurzame groei, waar ligt het antwoord dan? Misschien ligt dat antwoord in wijsheid.
En ook al is wijsheid een containerbegrip, – of voor mezelf, een persoonlijke kernwaarde – ik vind het de moeite waard om, als marketeer, ondernemer én mens te verkennen of meer wijsheid in werk kan bijdragen aan duurzame groei. Want volgens mij wil ieder mens en ieder bedrijf op een bepaalde manier kunnen blijven groeien. Op een wijze manier.
Misschien kan dat door het leggen van focus op nieuwsgierigheid, het leggen van verbanden, verwonderen en experimenteren. En misschien hebben die dingen uiteindelijk meer effect op mezelf en de wereld om me heen dan de spreadsheets waarop ik me vroeger blindstaarde?
Wat ís wijsheid?
De Oxford English Dictinary geeft de volgende definitie van wijsheid:
“Capacity of judging rightly in matters relating to life and conduct; soundness of judgment in the choice of means and ends; sometimes, less strictly, sound sense, esp. in practical affairs: opp. to folly;” also “Knowledge (esp. of a high or abstruse kind); enlightenment, learning, erudition”
Wijsheid gaat in deze definitie over het het nemen van de juiste beslissingen in het leven, over leren en zelfs over verlichting. Steeds vaker kom ik in gesprek met ondernemers en marketeers die me vertellen dat hun definitie van groei is veranderd ten opzichte van vroeger.
Die definitie draait niet langer alleen om cijfertjes, omzet en winst. Die definitie is veel breder geworden. De woorden geluk, bijdragen aan een groter geheel, positieve impact en – ugh, inmiddels jeukwoord – ‘purpose’ worden dan vaak genoemd.
Tijd voor verandering
Er is onder marketeers iets aan het veranderen ten opzichte van pak ‘m beet vijf tot tien jaar geleden. En die verandering valt volgens mij naadloos te scharen onder een bredere transformatie die gaande is: De transformatie van het data-tijdperk naar het tijdperk van wijsheid.
Herken jij deze transformatie? Of herken je hem juist helemaal niet? Verbind met me via Linkedin of laat het weten via de comments!