How-to: van hash-bang URL’s naar statische URL’s zonder posities te verliezen

22 juni 2016, 13:00

De user experience van een website is erg belangrijk en de laadtijd van een pagina heeft daar een groot aandeel in. In 2011 werd het erg populair om gebruik te maken van AJAX om zo content sneller te laden. Een van mijn klanten had een WIX-website maar het werd tijd voor een nieuw design en een nieuw systeem; WordPress in dit geval. Normaal gesproken volgen we de standaard stappen: geïndexeerde URLs verzamelen, redirects voorbereiden en vervolgens instellen in de HTACCES. Dit keer was het een ander verhaal, want de website had hash-bang URL’s. En hoe ziet de Google Bot de content van hash-bang URLs? In principe indexeert Google deze URL’s niet, tenzij je dit specifiek geregeld hebt.

Gelukkig waren alle pagina’s van de oude website keurig geïndexeerd door Google. Ook hadden ze posities op de relevante keywords en deze wilde we uiteraard niet kwijt. Na wat research en veel tegenstrijdige berichten te hebben gelezen kwamen we met een plan van aanpak dat heeft gewerkt voor deze klant. In dit artikel geef ik de stappen die je kunt volgen voor het redirecten van een website met hash-bang URL’s. Het advies is trouwens wel om altijd uit te zoeken hoe het werkt voor jouw website.

De indexatie van hash-bang URL’s

Als je een website hebt met hash-bang URL’s en je typt in Google in “site:domein.com” en je pagina’s zijn geindexeerd, dan verschijnen de Dynamische Hashbang URL’s ofwel ‘pretty URL’s; in de zoekresultaten. Deze URL’s hebben een hashtag en een uitroepteken en kunnen er dus zo uitzien:

www.domein.com/#!faq/c1poq = Dynamische Hashbang URL (pretty URL)

Echter zijn dit niet de URL’s die Google gebruikt om de website te indexeren. Google gebruikt namelijk de statische (ugly) variant van de URL en deze ziet er zo uit:

http://www.domein.com/?_escaped_fragment_=faq/c1poq = Statische variant (ugly URL)

Hoe moet je Hashbang URL’s dan redirecten?

Hashbang URL’s kan je dus niet zomaar redirecten. Dit moet op een speciale manier gebeuren zodat Google ze accepteert als redirects en de linkwaarde daadwerkelijk doorgegeven wordt.

Een gewone crawl van de bestaande website maken en die hash-bang URL’s redirecten, werkt niet. Je moet de website op twee manieren gaan redirecten. De ene manier doe je voor de bezoeker zodat deze daadwerkelijk doorgestuurd wordt (vanuit zijn bookmark of link) naar de nieuwe pagina en de andere manier doe je voor Google.

De bezoeker doorsturen

Het redirecten voor de bezoeker kan gedaan worden met een javascript oplossing. Zo wordt de bezoeker naar de nieuwe pagina geleid. Raadpleeg hier je websitebouwer voor.

Redirecten voor Google

Om te zorgen dat Google de redirects accepteert en je linkwaarde dus meegaat, is er een andere redirectoplossing nodig. De stappen die je daarvoor moet uitvoeren zijn als volgt:

  1. Maak met Screaming Frog een crawl van de website*
  2. Je kan vervolgens per URL klikken op ‘Copy URL’ en dan kiezen voor ‘Ugly URL’, maar dit is veel werk als het een grote website is. Je kan beter de derde stap volgen.
  3. Maak een Excel-export van je crawl waarin je alleen alle URL’s bewaart. In kolom A zie je nu een lijst met de hashbang (pretty) URL’s.
  4. Kopieer deze vervolgens naar kolom B. Je hebt nu twee kolommen met dezelfde hashbang URL’s.
  5. Selecteer alle URL’s in kolom B en kies voor ‘zoeken vervangen’.

    Vervang in de URL’s in deze kolom #! door ?_escaped_fragment_=

  6. Je hebt nu van alle Hashbang (pretty) URL’s statische (ugly) URL’s gemaakt.

Dat ziet er dan zoals volgt uit:

7. Nu je alle statische (UGLY) URL’s hebt verzameld kan je aan de slag met het voorbereiden van de redirects.

8. In kolom C ga je de URL’s van je nieuwe website structuur noteren. Dat ziet er dan zo uit:

Als je alle redirects heb voorbereid kunnen ze in het HTACCESS-bestand gezet worden. Een redirect ziet er dan zo uit:

*Als je helemaal correct wilt redirecten en dus alle geindexeerde URL’s wilt verzamelen. Dan maak je naast de export in Screaming Frog, ook een extraction van de SERP nadat je “site:domein.com” in Google hebt ingetypt. Zo weet je zeker dat geen pagina’s mist met het redirecten van je website. Vervolgens voeg je deze twee lijsten samen en ontdubbel je ze.

Je hebt nu alle stappen doorlopen en de redirects zijn ingesteld dus je bent klaar om live te gaan met de nieuwe website!

Het resultaat

Na een paar dagen waren alle URL’s van de nieuwe website geïndexeerd en kregen we na een klein (gebruikelijk) dipje onze oude posities ook weer terug.

Ben je zelf van plan om je oude website met hash-bang URL’s te redirecten? Maar twijfel je of je het goed hebt gedaan of dat het werkt voor jouw website? Overleg dan goed met je websitebouwer of schakel een expert in.

Fenna Kamerbeek
SEO Consultant & Growth Hacker bij Stramark

Categorie
Tags
seo,

1 Reactie

    Nils van der Knaap

    Mooi uitgebreid en helder artikel, Fenna. Ik heb liep zelf ook een keer tegen deze uitdaging aan bij het omzetten van een Wix site naar een WordPress site. Die ugly URL’s optie is echt een uitkomst!


    7 juli 2016 om 15:59

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!