De toekomst van videoformats

15 februari 2016, 06:00

Verslag Cross Media Café: Video Formats

Ongeveer tegelijkertijd met de lancering van de Marketingfacts Special over Online Video werd op het Media Park in Hilversum op 2 februari het eerste Cross Media Café van 2016 gehouden. Het thema van de bijeenkomst was innovatie in videoformats. Wat is de huidige stand van zaken rond videotechnologie? Wat zijn de laatste formats en welke toepassingen hebben zich al bewezen? Onder andere Ericsson, Qualcomm, Endemol, Nu.nl en NewbeTv gaven, belicht vanuit de wetenschap en de praktijk, antwoord op deze vragen.

Gert-Jaap Hoekman (NU.nl) met de lancering van NULive

Gert-Jaap Hoekman, de hoofdredacteur voor NU.nl, gaf een aantal lessen vanuit hun eigen praktijk en kwam ook met een heuse scoop, namelijk de aankondiging van NUlive. Via NUlive, de dienst die de dag na het event gelanceerd werd, kunnen mensen zelf live video streamen. Vergelijkbaar met Meerkat of Periscope dus, maar dan met een ‘echte’ nieuwssite als platform en op inhoud en vorm bewaakt door de eindredactie van NU.nl.

De strategie van NU.nl draait om relevant zijn en blijven, en berust op de 3 pijlers locatie, moment en content.

Om deze nieuwe dienst in context te plaatsen, begint Gert-Jaap met de strategie van NU.nl. De strategie van NU.nl draait om relevant zijn en blijven, en berust op de 3 pijlers locatie, moment en content. NUlive geeft op al de drie van deze pijlers een mooie verrijking aan de relevantie van de nieuwsvoorziening door NU.nl.

Op het platform komen nu zo’n 150 videos per dag beschikbaar en zijn er zo’n drie miljoen streamstarts per week. Dit is mooi, maar men wil meer. Hiervoor wordt ten eerste de samenwerking opgezocht met andere Sanoma-titels en SBS, zoals de samenwerking met Hart van Nederland voor verkrijgen van video content via hun verslaggevers.

De vraag die binnen NU.nl speelde was: “Wanneer ga je als nieuwsplatform nu zelf content produceren?” Hiervoor hebben ze bij NU.nl onderscheid gemaakt tussen long-tail en live content. Er zal eerder over gegaan worden tot zelf produceren wanneer de content langer te gebruiken is, zoals bij 60 seconds, de uitleg-video’s om via korte animaties meer achtergrond te geven bij het nieuws.

Live streams van gebeurtenissen zijn momenten waarin goed kan worden geschakeld, en NU.nl gaat dit doen samen met de gebruikers, ziedaar de NUlive app. Er zijn nu vijf miljoen gebruikers van de NU.nl app, dus heb je volgens Geert-Jaap in potentie vijf miljoen camera mensen. Nu zal het aantal van vijf miljoen eerder het aantal downloads of installs van de app betreffen, dus het aantal actieve gebruikers verwacht ik een stuk lager. En dan is het natuurlijk nog zaak een passieve nieuwsconsument te converteren tot camjo.

Ook roept het de vraag op in hoeverre het aangeleverde materiaal ook daadwerkelijk geschikt zal zijn voor ‘uitzending’. Om dit enigzins te ondervangen zijn er voor de amateur-journalisten tips en aanwijzingen beschikbaar. En wanneer je live wordt geschakeld, wordt je een ‘echte’ verslaggever. Je kunt dan via de app en je oordopjes in direct contact staan met iemand van de redactie die aanwijzingen zal geven voor de verdere vastlegging van de gebeurtenissen, waarbij er een aantal seconden vertraging zit tussen binnenkomst en de uitzending mochten er toch ongewenste dingen voorbij komen.

Gezien de bestaande relatie tussen NU.nl en de betrokkenheid van hun gebruikers, zoals bijvoorbeeld bij NUfoto, hebben ze alle vertrouwen erin dat NUlive gaat lukken.

Ruud Schuijt (Red Nun) over Data Driven Video

Red Nun is een mediabureau dat gepersonaliseerde vide boodschappen produceert. Ruud Schuijt is CEO van het bedrijf en begint zijn presentatie door te stellen dat zij hun voornaamste dienst tegenwoordig niet meer gepersonaliseerde video noemen, maar data-driven video.

Het personaliseren van video, dat we al enkele jaren kennen vanuit de virale marketing waarbij je in flash videos op sociale media je naam terugziet, is namelijk niet meer te vergelijken met de huidige manier waarop video’s volledig worden opgebouwd vanuit de beschikbare data. Wat data driven video is, is dus eigenlijk meer dan het ’trucje’ van voorheen.

In de data van grote B2C bedrijven (zoals Utilities, Financials, Telcos) zit waarde verborgen. Wanneer je uit die data bepaalde voorspellingen weet te doen, bijvoorbeeld de kans dat iemand zijn abonnement wil gaan opzeggen, dan kan er een video worden gegenereerd op basis van de informatie die over die ene klant bekend is

Alle digitale data die te relateren is aan een klant is te gebruiken. Maar hoe kun je dan die data gebruiken voor het opbouwen van de gepersonaliseerde video:

  • Rechtstreeks in beeld: 1-op-1 “plakken” in de video. Een voorbeeld van televisie is de leader van de RTL Late Night talkshow. Deze bevat beelden van Abri’s die met de technologie van Rednun elke dag eenvoudig en snel worden aangepast om de foto’s van de gasten van die avond te tonen. Dit in tegenstelling tot de oude manier van werken, waarbij elke leader handmatig ge-edit moest worden.
  • Data Science: op basis van beschikbare informatie over klantprofielen en in de video aansluiten bij de bekende voorkeuren van de target. Zoals bij reisorganisaties de beelden van de voorkeuren voor reisbestemmingen.
  • Data Modelling: bepalen welke klanten met video benaderd gaan worden en langs welke kanalen. Dit werd geïllustreerd aan de hand van een case bij Essent, met als doel het reduceren van ‘bill shock’ calls na ontvangst van de jaarafrekening. De metrics zijn mooi, met email openings in deze campagne die drie à vier keer zo hoog lagen als in reguliere campagnes. Ook de video starts en het doorkijken naar het eind (78 procent) waren niet verkeerd, maar vooral het eindresultaat met een call reductie van 32 procent is indrukwekkend.

De claim van Red Nun is: “We monetize what’s in your customer data”. In de data van grote B2C bedrijven (zoals Utilities, Financials, Telcos) zit waarde verborgen. Wanneer je uit die data bepaalde voorspellingen weet te doen, bijvoorbeeld de kans dat iemand zijn abonnement wil gaan opzeggen, dan kan er een video worden gegenereerd op basis van de informatie die over die ene klant bekend is. De toepassingen nu zijn vooral in marketing, sales en customer service.

Ik ben benieuwd wanneer ik mijn eerste data driven, gepersonaliseerde video marketing message ontvang. Of zou dat al gebeurd zijn?

Mark Horton (Ericsson) over “Immersive Television”

Tijdens mijn opleiding psychologie was er ruim aandacht voor visuele waarneming en perceptie. Eerlijk gezegd herinner ik mij vooral de grappige voorbeelden van gezichtsbedrog in plaats van de technische aspecten van het menselijk visuele systeem. Het was daarom goed dat Mark Horton, iemand met ruime ervaring in de media-industrie, vooral inging op de beperkingen van de mens bij verwerking van alles wat er überhaupt technisch mogelijk.

Zijn stelling was, en daar schaar ik mij volledig achter: “We ‘make’, we don’t ‘see”. De wereld die wij waarnemen met onze ‘eigen ogen’ is een wereld die we zelf ‘renderen’ in onze hersenen. Elektrische impulsen worden door hersencellen omgezet in patronen en op basis van wat we weten door opgedane ervaring wordt daar betekenis aan gegeven. Daarbij is ons optische systeem van een erg lage resolutie, wat volgens Mark ook betekent dat het aanschaffen van een 4K televisie vandaag de dag weggegooid geld is.

Een goed alternatief voor een betere kijkerervaring is volgens Mark High Dynamic Range (HDR). Dit levert beelden met dezelfde resolutie als nu, maar met veel meer diepte en detail vanwege hoger contrast en betere kleuren. Met betrekking tot adoptie door de industrie: YouTube, Amazon en Netflix hebben allen aangeven HDR op hun platforms te gaan ondersteunen.

Mijn voornaamste take-away: technische vooruitgang is prachtig, maar sta vooral stil bij de toegevoegde waarde die nieuwe ontwikkelingen bieden aan de ontvanger. Realiteitszin lijkt er binnen de industrie zeker te zijn en daardoor maakt HDR de beste kans om de volgende stap in de beleving van video te bieden.

Cees Snoek (UvA /Qualcomm) over “Video Understanding”

Cees Snoek, director van het QUVA lab van de Universiteit van Amsterdam én principal engineer bij Qualcomm, is een gelauwerd onderzoeker op het gebied van video. Tegenwoordig is hij vooral bezig met ‘Deep Vision’, wat je eigenlijk kun zien als de visuele versie van ‘Deep Learning’. Zijn presentatie ging dan ook over ‘video understanding’; niet door mensen maar door machines. Deep vision is eigenlijk de ontwikkeling van waarneming én begrip van beeldmateriaal door computersystemen, door middel van modellen en systemen voor video interpretatie.

The Internet of Things that Video: connected devices met ‘ogen’. We krijgen dus apparaten die de omgeving kunnen waarnemen, ook visueel, en gelijk geautomatiseerd kunnen begrijpen wat er gebeurt.

De ontwikkelingen in deep learning (betere, snellere, goedkopere technologie) helpen de ontwikkelingen in deep vision. Dit wordt ook zichtbaar door het feit dat vóór 2010 vooral wetenschappelijke instellingen voorop liepen in de trecvid benchmark, sinds 2010 vooral start-ups de beste resultaten lieten zien en dat nu de grote bedrijven de grootste nauwkeurigheid bij herkenning en interpretatie van bewegend beeldmateriaal laten zien.

Interessante ontwikkelingen aan de horizon hebben relatie tot het ‘Internet of Things’. Zoals Cees zegt ‘The Internet of Things that Video’ waarmee hij doelt op connected devices; met ‘ogen’. We krijgen dus apparaten die de omgeving kunnen waarnemen, ook visueel, en gelijk geautomatiseerd kunnen begrijpen wat er gebeurt. De combinatie van deze informatie, namelijk weten wat er gebeurt, samengevoegd met tijd en locatie (‘spatio-temporeel’) zal dan aan mensen suggesties voor te nemen acties kunnen doen, zogenaamde ‘action proposals’.

Ik kan mij voorstellen dat naast maatschappelijke toepassingen zoals in surveillance, er ook interessante commerciële toepassingen van dergelijke technologie te bedenken zijn. Zoals in retail, waarbij het mogelijk zou zijn om camera’s te laten registreren wat de bewegingen zijn van het winkelend publiek in een winkelstraat of winkelcentrum. Voor welke etalages staan mensen stil en wanneer gaan mensen naar binnen. Met dynamische displays in etalages en in-store zou je dan zelfs A/B testen kunnen doen voor fysieke conversie-optimalisatie. Interesting food-for-thought.

Volgens Cees Snoek is het tijd om met deze technologie aan de slag te gaan: “Video-herkenning is klaar voor gebruik, waar wachten we eigenlijk nog op?”

Tarik Traidia (NewbeTV) over Virtual Reality en de eerste Nederlandse viral in 360°

De creative director van het contentproductie bedrijf NewbeTV, Tarik Traidia, gaf een presentatie over de toepassing van Virtual Reality aan de hand van een case voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Binnen NewbeTV waren ze al een tijd aan het nadenken over en experimenteren met VR en mogelijke toepassingen hiervan in commerciële contentproductie.

Er zijn grofweg twee stromingen in VR waaruit ze zouden kunnen kiezen als ze dit wilden inzetten voor de opdracht voor BZ:

  • Computer generated VR, digital gecreëerde werelden zoals in gaming en simulaties
  • Cinematic VR, met 360° filmcamera’s.

Voor de opdracht voor het ministerie werd gekozen voor de cinematic variant. Dit leverde in de praktijk nog de nodige uitdagingen op, aangezien de camera rondom aan het filmen is en de crew natuurlijk uit beeld moet blijven. Eigenlijk was het dus vooral ‘one man and a camera’, waarbij de presentator grotendeels op zichzelf was aangewezen en met de crew op afstand via oortelefoontjes verbonden was.

Nu is het natuurlijk leuk zo’n innovatieve toepassing, maar als het onderdeel van de opdracht is om via een viraleffect de massa te bereiken kun je natuurlijk niet allerlei technologische drempels daarbij gebruiken. De vraag was dan ook hoe het eindproduct te distribueren, zonder dat kijkers gebruik moeten maken van brilletjes of apps om het 360° effect te kunnen zien.

De oplossing lag in de keuze van drie platformen voor verspreiding, namelijk Youtube, Facebook en Chrome, die 360 graden video al direct vanuit het eigen platform ondersteunen. Wat ook al eerder bleek, tijdens de presentatie van Jurian van der Meer, bleek ook uit de ervaring van NewbeTV met Amsterdam in 360 degrees: dat vooral Facebook geschikt is voor korte videocontent en snelle verspreiding daarvan. Geschikter dan Youtube.

This is pretty awesome: Amsterdam in 360 degrees! Watch this video on your smartphone, and you can actually look around…

Posted by Survival Guide to the Dutch on Saturday, January 2, 2016

Jurian van der Meer (Endemol Shine Nederland) over Transmedia – Connect Everything to Everything

Het voormalige Endemol, tegenwoordig Endemol Shine, werd vertegenwoordigd door commercieel directeur Jurian van der Meer. Het begin van de presentatie bestond uit voorbeelden van nieuwe video-toepassingen (en apps, events en muziek) rond het GTST-format. Hoewel zeker interessant, moet ik eerlijk zeggen dat ik nu wel wat vaak al cases van GTST voorbij heb zien komen. Natuurlijk ook logisch, aangezien GTST met twee miljoen dagelijkse kijkers het grootste product van Endemol Shine Nederland is.

Aangezien de inkomsten uit advertenties op traditionele televisie teruglopen is het hard nodig om nieuwe inkomstenbronnen te kunnen aanboren. Wat er bij Endemol Shine gedaan wordt om de klant (omroepen, adverteerders) én het publiek meer content en kanalen te bieden zijn mooie praktijkvoorbeelden van formatontwikkeling in de huidige tijd.

Jurian had ook nog een scoopje te delen: vanaf de komende maand kunnen GTST-kijkers zelf het einde van een verhaallijn bepalen door te kiezen uit drie opties. De meestgekozen optie zal worden uitgezonden en via in-app purchases kunnen mensen ook andere eindes bekijken, wat weer extra inkomsten oplevert.

Vloggers, de exponenten van de nieuwe mediawereld, lijken niet terug te schrikken voor een samenwerking met een traditionele producent uit de oude wereld.

Bij het tweede deel van de presentatie, over Endemol Beyond (premium channel network), schoof ik wat verder naar voren op mijn stoel. Voor een traditionele media producent als Endemol, met een B2B business model was het adopteren van een B2C-model een logische stap, maar vooral ook een erg lastige stap om te zetten. Een dilemma waar het bedrijf jarenlang mee worstelde (in ieder geval al sinds 2006 met het Endemol Lab), lijkt nu met Endemol Beyond eindelijk opgelost. Met zo’n twee miljard views per maand voor het netwerk kun je in ieder geval concluderen dat er publiek is.

De uitdagingen bij dit voor Endemol Shine nieuwe business model liggen op andere vlakken dan de traditionele producenten-business. Ten eerste het aantrekken van bekende vloggers, en daarmee hun publiek aan je netwerk binden. Gelukkig voor Endemol Shine lijken de vloggers, de exponenten van de nieuwe mediawereld, niet terug te schrikken voor een samenwerking met een traditionele producent uit de oude wereld.

Maar hoe zit het met de inkomsten? Het belangrijkste verschil met de ‘oude’ manier van produceren is namelijk dat Endemol Beyond voor nieuwe producties nu vaak niet kan terugvallen op de goedgevulde beurzen van opdrachtgevers, maar zelf de contentproductie moet voorfinancieren. Voor Nederland is een bijkomende complicerende factor om de investering terug te verdienen dat de aantallen op YouTube hier niet zo interessant zijn voor advertentie-inkomsten. Nederland is daarvoor gewoon te klein.

Om het risico te spreiden wordt er gezocht naar financiering vanuit sponsors, die de productie van content ‘mede mogelijk maken’. Het business model in Nederland draait dus vooral op branded content, wat natuurlijk al bekende materie was voor de producent, maar daarmee het aloude spanningsveld tussen commercie en creatie ook terugbrengt in het model van Endemol Beyond.

De mensen bij Endemol Shine zijn ‘storytellers’ en ze zoeken partijen die erbij aan willen sluiten om de verhalen naar buiten te brengen. Er is een trend op YouTube waarbij je ziet dat de contentduur langer wordt (en korte video’s gaan vaak naar Facebook). Dit maakt YouTube-kijkers ook meer ‘programma-kijkers’ dan ‘content-snackers’. Een voorbeeld van hoe Endemol Shine hierop inspeelt is het door henzelf ontwikkelde reisprogramma Wander, gelanceerd op 1 februari jongstleden. Uiteindelijk maken ze bij Endemol Shine wat ze denken dat de kijker leuk vindt. Dat blijft het startpunt.

Roeland Ordelman (Beeld & Geluid) over Video Hyperlinking

De research manager van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid en onderzoeker aan de Universiteit van Twente, Roeland Ordelman is momenteel vooral bezig met onderzoek naar video hyperlinking.

Waarom is dit interessant voor kijkers? Het beste voorbeeld hiervan is simpelweg het world wide web, dat aan elkaar hangt van hyperlinks. Mensen navigeren langs de inhoudelijke koppelingen tussen websites naar gelang hun interesse of informatiebehoefte. Hoe mooi zou dat zijn wanneer we iets dergelijk kunnen creëren tijdens het kijken naar video? Dat is een hele andere manier van video kijken.

Maar wat is dan relevant voor een kijker? In videomateriaal zit natuurlijk zoveel informatie dat alles wel te hyperlinken valt. In de woorden van Roeland Ordelman: “Alles is linkable en daarom is het erg lastig voor systemen om daar wijs uit te worden.” Systemen moeten volledig automatisch mogelijke relevante concepten kunnen identificeren en koppelingen leggen door middel van tekst- en spraakanalyse, maar ook visuele analyse kunnen doen zoals in de eerdere presentatie van Cees Snoek werd toegelicht.

De scoop die Roeland met ons te delen had was Video Story XL. Dit is een lopend project bij Beeld & Geluid waarbij ze koppelingen mogelijk willen gaan maken tussen het NIBG archiefmateriaal en extern videomateriaal.

De belofte van Ordelman daarover: “Dit wordt heel gaaf, en daar horen we binnenkort ongetwijfeld meer van”.

Samenvattend

Mijn conclusie na afloop van dit ‘café’, is dat we best wel trots mogen zijn op de innovatieve toepassingen van videotechnologie in de Nederlandse industrie. Vanuit de wetenschap is een goede doorkijk gegeven naar wat er mogelijk is in de nabije toekomst en de mensen vanuit de praktijk hebben laten zien hoe inventiviteit, creativiteit en ondernemerschap met gebruik van videotechnologie waarde kan toevoegen op een divers aantal gebieden.

Dit verslag bestaat uit aantal van mijn observaties naar aanleiding van de daar gehouden presentaties. ‘Officiële’ verslagen, inclusief de video-opnames van de presentaties en de bijhorende slides zijn te vinden via de website van Immovator:

Foto credits: William Rice en Immovator

Mediapsycholoog

Categorie

1 Reactie

    Wil Cordfunke

    Met gebruik van Elemental zijn alle problemen opgelost.


    17 februari 2016 om 19:14

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!