Verslag TED dag 1: Wauw

28 februari 2008, 04:52

TED: Ideas Worth SpreadingAls je de filmpjes op TED.com bekijkt, denk je al snel “dat is best indrukwekkend”. Althans, dat is hoe ik er vóór vandaag over dacht. Zojuist heb ik mijn eerste real-live TED sessies achter de rug. Sessie 1 was op basis van een simulcast, doordat de ‘main hall’, waar de meeste TED sessies zich afspelen, nogal klein is worden de sessies tegelijkertijd afgespeeld in een grotere zaal op de beneden verdieping én op locatie in Aspen Colorado. De 2e sessie heb ik in de main hall mogen meemaken.

Allereerst kregen we vandaag de ‘conference bag’. Een grote tas, op één na uniek in zijn soort en natuurlijk gefabriceerd van volledig gerecyclede producten (er werd ons verteld van gerecyclede flessen). De tas zat propvol met allerlei artikelen. Jim Stolze in Aspen, Colorado heeft hier uitgebreid verslag van gedaan, al missen er in zijn lijstje nog de gerecyclede schoenen (maat invullen en dan worden ze naar je huisadres opgestuurd), een CD van U2 en eentje van de collectie TED muziek 2008, blue-ray DVD “Surf’s Up” van Sony, en Pangea Organische zeep (waarvan ik de lucht niet meer uit mijn hotelkamer krijg).

Om 13:30 begon de eerste sessie. Mijn persoonlijke highlights waren ondermeer de prachtige verhalen van antropoloog Wade Davis over hoe diverse volken en culturen omgaan met de aarde, met fantastische quotes als “Western civilization is a major response to minor needs”. Persoonlijk ben ik niet een erg grote fan van nietszeggende kunst. Hetgeen Chris Jordan liet zien was echter verbluffend. Zijn betoog was dat mensen problemen vaak niet zien omdat ze niet zijn te overzien. Getallen zijn vaak te groot om nog geïnterpreteerd te kunnen worden. Door gebruik te maken van sprekende afbeeldingen probeert hij problemen inzichtelijker te maken.

Het is erg mooi om te zien hoe gepassioneerd en daardoor ook vaak geëmotioneerd er verteld wordt. Jill Bolte Taylor bijvoorbeeld. Ze is afgestudeerd als neuroanatomist en krijgt in 1996 een beroerte. Uitgebreid en later zeer geëmotioneerd vertelt ze hoe ze dit heeft doorgemaakt en maakt ze daarbij grondig gebruik van haar kennis om de gebeurtenissen van een wetenschappelijke achtergrond te voorzien. Een erg indrukwekkend verhaal.

Chris Anderson, de curator van TED die in het korte alle sprekers even aankondigt, vertelt nog een speciale spreker in petto te hebben. Vervolgens verschijnt op het scherm de natuurkundige Stephen Hawking. Hawking legt in het kort onderdelen van zijn uitdijende universum theorie uit en voegt daarbij wat speculaties toe over het bestaan van leven buiten onze eigen melkweg. Dit blijkt later een leuke opstap naar sessie 2.

Als ik, voor sessie 2, om 16:00 in de main hall ga zitten en kennis maak met degene naast me blijkt dat niemand minder te zijn dan Peter Norton (wie kent Norton Commander nog?). Ik moet hier sowieso bij vermelden dat ik een van de weinige onbekende mensen ben bij TED (ik ben er helaas nog niet op aangesproken). Microsoft kondigt haar nieuwste software product aan; de worldwide telescope. Deze software maakt het mogelijk om diverse regionen van het universum te aanschouwen en informatie over op te vragen. Hoewel erg mooi heeft het op mij niet de uitwerking als op de verteller zelf (I knew this was what’s going to change the future of my kids). Aansluitend vertelt Natuurkundige Patricia Burchat in het kort uit welke soorten materie het universum bestaat, waarom het universum aan het expanderen is en welke onderzoeken er op dit gebied er plaatsvinden. Doordat ze veel gebruik maakt van eenvoudige voorbeelden wordt het niet te technisch en blijft het interessant voor iedereen.

Dan komt ineens PC-Guy het toneel opwandelen en begint een relaas over zijn erg vermakelijke ervaringen met aliens en rectal probes. Daarna is het tijd voor Geestelijk leider Sri Sri Ravi Shankar. Hij vertelt over de kracht van het ademhalen. Ademhalen is binnen zijn visie de bron van het leven en kan, als het op de juiste manier wordt uitgevoerd, werken tegen stress, depressies en ziekte.

De 2e sessie wordt afgesloten met gigantische gitaar solo van gitariste Kaki King.

Nerd met autoriteitsproblemen. Eerst ICT studie op de Haagse Hogeschool, vervolgens dezelfde studie in Utrecht om daarna over te schakelen op Technische bedrijfskunde. Samen met mijn vrouw in 1999 het bedrijf IC&S;gestart, een hardwerkende groep mensen die door het beheer van kritische internet platformen de zorg voor veel grote bedrijven uit handen nemen. Daarnaast starter van diverse open source initiatieven waaronder e-mail platform DBmail. Ik adviseer diverse bedrijven over te volgen internet strategieën met name op technisch operationeel vlak.

Categorie
Tags

4 Reacties

    media

    Opnieuw dank voor je verslag Eelco. Wat ik me wel afvraag, je betaald een fors bedrag voor de entree (rond de 6000 dollar), maar dat geeft je blijkbaar nog geen garantie dat je in de hoofdzaal mag zitten? Kans bestaat dat je ofwel naar Aspen moet of wel op locatie maar dan in een aparte zaal?


    28 februari 2008 om 07:17
    Loesje

    @Marco: De entree voor Aspen is de helft van die voor Monterey om die reden. Helaas kan de main hall in Monterey maar iets van 500 mensen aan dus je zult niet elke sessie hier meemaken. Maar volgens mij is de ervaring net zo mooi als je in de zaal ernaast zit!


    28 februari 2008 om 08:10
    vincente

    Interessant @eelco. Ben ook benieuwd wie er uit nederland daar zijn. Hoe zijn de sociale evenementen daar? Nog mensen ontmoet die de moeite waard zijn, en waar je mee spreekt want zien is toch maar oppervlakkig


    28 februari 2008 om 12:21
    mf@jimstolze.nl

    @marco: Ik heb inmiddels een bevestiging ontvangen dat ik in 2009 er ook in California bij kan zijn.

    Prettige bijkomstigheid is dat ze dan in een grotere accomodatie zitten en dus iedereen een main-hall-pas kan krijgen.

    @eelco: Heb je ook zo vreemd gedroomd vannacht?


    29 februari 2008 om 14:16

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!