Video-sitemaps voor meer bezoekers!

10 mei 2012, 09:45

Een gemiste kans voor wie op Youtube filmpjes heeft staan

Het aanmaken van sitemaps is een effectieve methode om aan zoekmachines zoals Google aan te geven welke content je in bezit hebt. Door het opgeven van een sitemap zal Google geen content over het hoofd zien en de content daarom vertonen in de zoekresultaten. Naast een sitemap voor je pagina’s kan je ook sitemaps maken voor afbeeldingen, nieuws of bijvoorbeeld video’s. Waarom moet je aan de slag gaan met video sitemaps?

Voordelen

Wanneer je aan de slag gaat met video sitemaps zal je merken dat je videomateriaal sneller en beter gevonden wordt. Maar dat is niet het enige voordeel. Door met video-sitemaps te werken creëer je de mogelijkheid om bezoekers naar je eigen website te sturen in plaats van naar Youtube, Vimeo of elk andere videoplatform. Ook krijg je de mogelijkheid om een thumbnail te kiezen zodat je de CTR van je resultaat kunt verbeteren.

Hoe werkt het?

Door middel van het aanmaken van een sitemap kan je aangeven wat de exacte locatie van de video is en op welke landingspagina het filmpje zich bevindt. Een mooi voorbeeld vind je in het onderstaande screenshot. Televizier.nl maakt namelijk gebruik van een video-sitemap. Met het zoekresultaat verwijst men naar de eigen website waar het filmpje op staat.

Om dit te bereiken kan je een sitemap aanmaken met daarin alle data beschreven over de video’s. Dat kan door middel van het Sitemap protocol of een Media RSS. In de sitemap staat meer informatie over de video en zodoende begrijpen de zoekmachines beter waar de video over gaat. Elke video moet tenminste beschikken over de naam van de video, een beschrijving, de landingspagina waar de video te zien is, een thumbnail en de exacte bestandslocatie van de video.

Dit alles is mogelijk met verschillende videoformaten: mpg, .mpeg, .mp4, .m4v, .mov, .wmv, .asf, .avi, .ra, .ram, .rm, .flv, .swf. Nadat je een sitemap hebt gemaakt, kan je via Google Webmaster Tools aangeven waar Google de sitemap kan vinden. Je kunt er ook voor kiezen om de sitemap toe te voegen aan het robots.txt bestand. Plaats dan de volgende regel bovenin:

Sitemap: http://jouwdomein.nl/video-sitemap.xml

Als je meer wilt weten over het maken van een video sitemap kan je het beste bij Google terecht.

Embed code

De bovenstaande techniek werkt niet alleen bij eigen filmpjes, maar ook als je gebruiktmaakt van Youtube. Het lastige is dat je dan de locatie moet aangeven van de video. Dat doe je door middel van het uitpluizen van de embed code. Volg de volgende stappen en pik daarna de juiste locatie eruit (voor het vraagteken).

youtube video sitemap

Maak het makkelijk!

Vind je dit teveel werk? Naast YouTube zou je kunnen overwegen om Wistia te gebruiken. Wistia is een betaald videoplatform, maar met enkele leuke extra’s. Zo kan je eenvoudig video’s bewerken, share buttons toevoegen en het gedrag van de kijkers volgen. Ook is het mogelijk om te zien waar de kijkers vandaan komen, of ze specifieke stukken opnieuw bekijken of stoppen met kijken. Het allermooiste is dat Wistia de video-sitemap voor je maakt. Zij hosten de sitemap en zorgen ervoor dat alle video’s hierin worden verwerkt. Wistia geeft aan welke regel je moet toevoegen aan je robots.txt bestand en dat is alles!

Jaap Jacobs
Managing Director bij Fingerspitz

Jaap Jacobs is managing director bij Fingerspitz, een data-gedreven digital marketingbureau in Breda en Eindhoven met 45+ specialisten.

Categorie
Tags

1 Reactie

    Olinda Luksen

    Ha die Jaap, dank voor de duidelijke uitleg. Dit was net wat ik nodig had vandaag. Top!


    19 september 2012 om 10:39

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!