Video verslaat tekst online

5 september 2013, 13:29

De voordelen van video ten opzichte van tekst

Video neemt toe in populariteit. Statistieken laten zien dat consumenten, en zeker jongeren, meerdere keren per week online video's bekijken en deze tijdsbesteding ook enkele uren per week in beslag neemt. Volgens Comscore groeide het onlinevideopubliek in de EU5-landen met 5 procent en het aantal mobiele kijkers zelfs met 162 procent. Niet alleen worden video's veel bekeken, ze worden via social media ook vaak gedeeld, zo'n 1.000 video's per minuut. YouTube is tegenwoordig ook de tweede zoekmachine in de wereld. Kortom: video wordt steeds meer gewaardeerd om online te communiceren.

Het is dus de hoogste tijd om meer aandacht te besteden aan videomarketing op Marketingfacts. En niet alleen in geschreven woord, maar juist ook met video's. Er zijn al veel Marketingfacts-bloggers die laten zien dat online video trending is en de online video monitor van Quadia en Marketingfacts afgelopen jaar laat zien dat ook steeds meer marketeers interesse hebben om video in te zetten. Waarom dan niet hier starten met videoblogs?

Vandaag starten we daarom met een serie blogposts gericht op onlinevideomarketing. Op dinsdagen in de vorm van geschreven blogs, op donderdagen in de vorm van videoblogs. Bereid je voor op interessante videomarketingstrategieën, praktische tips, meer onlinevideo-statistieken en insights van ervaren video marketeers. Nieuwsgierig? De eerste video met statistieken over de voordelen van video ten opzichte van tekst staat hieronder!

Oscar Langerak is directeur van VideoWerkt en ziet dat online video steeds meer wordt ingezet door bedrijven. Online video biedt de mogelijkheid om interactie aan te gaan met klanten en deze op verschillende mobiele devices te bereiken. Het aantal online video kijkers groeit nog steeds. Het aantal video’s wat bekeken wordt via mobiele devices groeit ook nog steeds. Kortom video werkt. Oscar heeft een passie voor het vastleggen van verhalen. Uit de maatschappij, binnen bedrijven of over services of producten. Hij is met VideoWerkt een betrouwbare en snelle partner voor het produceren van video’s en het adviseren en uitvoeren van alle facetten van video marketing; van hosting tot video SEO en social sharing. Wij maken video die werkt! Oscar startte VideoWerkt in 2011 om communicatie te verbeteren door het aanbieden van fraaie, conceptmatige en strategisch verantwoorde online video’s. In 2012 is hij mede-initiatiefnemer van de nieuwe lokale omroep OPEN Rotterdam. Deze omroep heeft per 1 maart 2013 voor 5 jaar de uitzendvergunning.

Categorie

17 Reacties

    Erik

    Ik moet erg wennen aan dit fenomeen. Ik vind namelijk dat de vindbaarheid van de informatie er niet altijd beter op wordt wanneer men informatie in video´s verschaft. Zo kijk ik regelmatig filmpjes die over mijn hobby/sport gaan. De maker van de video kiest ervoor deze informatie niet in tekst te publiceren.

    Op zich nog geen probleem, totdat hij begon met het maken van filmpjes van soms wel meer dan 30min qua lengte, waarin hij meerdere onderwerpen aansnijdt.

    Het (terug)vinden van bepaalde informatie kan zo een kriem worden omdat je het hele filmpje door moet skippen. Ik hoop dus dat iedereen video als aanvulling en niet als vervanging zal zien omdat naar mijn mening tekst nog steeds superieur is qua vindbaarheid.


    5 september 2013 om 13:57
    oscarlangerak

    Hallo Erik,

    Bedankt voor de reactie. Goed punt wat je aansnijdt. Het is inderdaad niet mogelijk om de directe inhoud van video te doorzoeken, maar met behulp van tags is wel aan te geven waar een video over gaat. Video werkt goed om veel informatie in een korte tijd over te brengen, wat betekent dat in 30 minuten vele onderwerpen besproken kunnen worden, zoals in jouw voorbeeld. Wat mij betreft zou het advies zijn om video’s met meerdere onderwerpen op te knippen in kortere stukken. Zo zorg je er niet alleen voor dat de vindbaarheid van de informatie wordt vergoot maar verlies je ook geen kijkers die in niet in alle onderwerpen geïnteresseerd zijn. Om te zorgen dat de andere onderwerpen aan het licht komen kan je aan het eind of begin van de video door verwijzen naar de andere video’s of het opnemen in de tekst hij de video. Wellicht kan je dit als tip geven aan de video maker om zijn video’s toegankelijker te maken.


    5 september 2013 om 14:15
    Martijn Hoving

    @Oscar

    Beetje een misleidende titel. Ik verwachtte een onderbouwd stuk waarin een onderzoek stond met feiten over dat video tekst aan het verslaan is. Ook wel weer pakkend.

    Ik ben benieuwd naar jullie reeks. En vooral nieuwsgierig naar het succes van video op webshops.

    @Paul

    Ongeacht van het feit dat je link niet helemaal in orde is en dat het een klein beetje ontopic is: schaamteloze zelfpromotie…


    5 september 2013 om 19:25
    bramkoster

    @Martijn: kan me je reactie richting Paul voorstellen, heb zelf getwijfeld of ik het comment en de link zou laten staan. Heb besloten dat wel te doen omdat het on-topic genoeg is (waar jij volgens mij off-topic bedoelde) en een interessante aanvulling kan zijn juist op dat vlak waarvan jij vindt dat Oscar dat in deze post nog niet beantwoordt, nl. die onderbouwing van het feit dat video beter werkt dan tekst. Dus ja, het is zelfpromotie (net als bloggen dat voor sommigen is) en in dit geval vond ik het relevant genoeg om te laten staan.


    6 september 2013 om 07:05
    Tens

    Wordt er ook echt gekeken of wordt er vooral naar YouTube geluisterd? YouTube heeft juist de reactie-op-een-video-met-een-video functie in de ban gedaan, omdat de CTR zo laag was.


    6 september 2013 om 11:17
    Corona de Wert

    Boeiend! Ik kijk uit naar de reeks. De statistieken in de video zijn gebaseerd op onderzoek, begrijp ik. Heb je actuele bronnen? Interessant om eens verder te graven.


    6 september 2013 om 11:54
    SebastiaanHu

    Ik vraag me af of het een kwestie van “beter dan” is. Mijn inziens versterkt video content en visa versa.

    Een goed voorbeeld is Coolblue, waardoor via tekst verkeer binnen gehaald wordt en waar vervolgens door middel van video het product aan de man gebracht wordt.


    9 september 2013 om 08:21
    carlijnvesse

    Ik vind de video met uitleg over statistiek erg goed gemaakt! Maar ik vroeg me wel af waar de informatie vandaan komt. Uit welk onderzoek zijn deze gegevens over online video gebleken?


    9 september 2013 om 12:34
    Cecile Bol

    Je moet toch wel echt met een retegoeie video aankomen zetten (een mooie Ted Talk ofzo) wil ik hem echt helemaal kijken. Maar goed, ik ben dan ook een behoorlijk snelle lezer en een filmpje duurt me vaak gewoon te lang. Ik ga niet vijf minuten wachten op iets wat ik ook in twee minuten kan lezen. Waar anderen misschien TLTR hanteren heb ik een vrij brute Too Long To Watch grens 😀

    Verder herken ik wat Tens zegt: “Wordt er ook echt gekeken of wordt er vooral naar YouTube geluisterd?” Ondanks dat het filmpje hierboven slechts 1:05 is, heb ik tijdens die ene minuut gewoon andere dingen gedaan in andere tabs en alleen maar naar de voice-over geluisterd.


    10 september 2013 om 08:24
    Stefan Driehuijs

    Het een zal het ander niet uitsluiten denk ik. Tekst onderbouwd met video is des te krachtiger omdat je een keuze voorschoteld krijgt.

    De interactie blijft interessant: weet iemand je digitaal te boeien? Ik denk dat de huidige generatie jongeren straks niet beter weten dan dat iets visueel ondersteund is.


    10 september 2013 om 09:41
    oscarlangerak

    Leuke en interessante reacties, ook de reactie op de titel! Bedankt! Het kijk/luister gedrag merk ik zelf ook en als je dan ook nog bedenkt dat er veel muziekvideo’s via YouTube worden verspreid kan ik me wel voorstellen dat veel video’s alleen worden beluisterd. Wel interessant om nog een keer uit te zoeken. Ook met het oog op het boeien van je publiek.

    @Carlijn in een reactie hierboven staan twee bronnen met gegevens geplaatst.


    10 september 2013 om 10:38
    Vilseledd

    Je leest toch veel sneller een stuk tekst dan dat je naar een filpmje gaat kijken met allemaal ‘eeehhhs’ en ‘aaaahhhs’, om maar te zwijgen van anakoloeten. En de pratende koppen voegen ook weinig toe. Wanneer men het beeld gebruikt om iets te verduidelijken, is het een ander verhaal, maar meestal voegt het beeld niets toe.


    22 juni 2015 om 13:16

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!