Waarom leest men tijdschriften in digitaal formaat?

Waarom leest men tijdschriften in digitaal formaat?
,

Uitgeverij 101 Communications heeft de resultaten van een uitgebreid onderzoek (.ppt) gepubliceerd waarin het gebruik van en de waardering voor digitale vs print-versies van haar tijdschriften wordt vergeleken. Lezers die de digitale versie prefereren, doen dit met name omdat:
- een digitale versie makkelijker te bewaren is (55%)
- een digitale versie handiger is dan een print-versie (54%)
- een digitale versie makkelijker te doorzoeken is (52%)
Daarnaast kent het onderzoek een aantal opvallende uitkomsten.

Zo blijkt dat lezers van de digitale versie van een tijdschrift
- gemiddeld minder nummers van de uitgave lezen
- gemiddeld een minder groot deel van een nummer lezen, en minder tijd hier aan besteden
- gemiddeld minder meelezers hebben, hoewel een digitale versie makkelijker te verspreiden is (het betreft overigens wel gratis uitgaven)

Gebruikers van de digitale versie van een tijdschrift blijken met name gerichter te lezen. In plaats van door de hele uitgave heen te lopen, wordt vanuit de inhoudsopgave meteen naar de relevante artikelen gesprongen.

Overall conclusie van het onderzoek is dat voor adverteerders het bereik van ad’s in digitale uitgaven lager is, maar dat directie conversiemogelijkheden (dmv links in artikelen) een interessante nieuwe feature zijn, want veel gebruikt.


Geplaatst in

DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

  • Jammer dat het onderzoek niet ingaat op de manier waarop men digitale documenten het liefst wil lezen. Om de een of andere redenen schijnen veel digitale publishers c.q. hun vormgevers, niet te snappen dat digitaal lezen iets wezenlijks anders is dan het lezen van een gedrukte versie. Iets dat zich, bijvoorbeeld, keer op keer vertaalt in het gebruik van meerdere kolommen op een pagina. Zie bv.: The Decade in Online Advertising (zie ook d.c.). De leesbaarheid is door de opmaak meer dan belabberd. Hoeveel jaar moet het in vredesnaam nog duren voordat men bij digitale uitgaven rekening gaat houden met de eigenschappen van een digitale leesomgeving?

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.