Welke muziek verhoogt jouw productiviteit?

Samen op weg naar de marketingproductiviteit-playlist

Welke muziek verhoogt jouw productiviteit?

Werkend Nederland geeft aan dat muziek de productiviteit op het werk verhoogt. Dit blijkt uit onderzoek dat wij vorig jaar in opdracht van Randstad Nederland hebben uitgevoerd. In het onderzoek zijn we zelfs zo ver gegaan dat we hebben gevraagd welke artiesten en nummers het lekkerst werken. Nou ben ik ook heel benieuwd welke muziek door Marketingfacts-bezoekers wordt geluisterd tijdens werk. Uiteindelijk kunnen we hiermee de 'marketingproductiviteit-playlist' samenstellen. Eerst een stuk achtergrond rondom de samenstelling van de playlists en vervolgens aan jullie het verzoek om jouw input te geven.

Popmuziek werkt het lekkerst, met Adele als favoriet

Het genre waar men het meest productief op werkt is popmuziek. Het feit dat 70% op het werk naar de radio luistert, is hier sterk van invloed. De artiest die absoluut favoriet was in 2012 is Adele. Maar ook een aantal oudere artiesten staat in de top 10 zoals The Eagles, Pink Floyd en Golden Earring. De persoonlijke smaak bij de keuze is natuurlijk sterk bepalend en daarnaast de populariteit van artiesten op het moment van meten. Eerlijk gezegd had ik meer dancemuziek in het productiviteitsrijtje verwacht. Afrojack kwam in 2012 nog wel regelmatig voorbij, zie hieronder in de top 10.

Hoe kom je tot een lijst van meest productieve nummers?

Om tot deze lijst te komen, zijn we stapsgewijs aan de slag gegaan. In eerste instantie was  de gedachte om deelnemers direct in de Spotify-database te laten zoeken. Maar probeer zelf maar eens met 3 nummers te komen waar je lekker op werkt. Daarnaast is op basis van een open lijst het lastig daar uiteindelijk een top 10 uit te halen. 

Om het behapbaar te houden is eerst gevraagd op welk genre men het meest productief is. Vervolgens is er binnen een genre gekeken welke drie artiesten met hun meest bekende nummer men het liefst op het werk luistert. Binnen een genre was dit een selectie van artiesten. De totale lijst is door een muziekjournalist samengesteld en bestond uit 376 nummers. Uiteindelijk is hier een top 10 lijst gemaakt van meest productieve nummers.

Voorkeurslijsten onderzoek gebruikt om Facebook App ‘Muziek werkt’ te laden

Randstad heeft de resultaten van het onderzoek weer gebruikt om een Facebook App te laden. Op het niveau van beroepsgroepen zijn lijsten per per genre samengesteld om zo een startpunt te hebben. In de Facebook App ‘Muziek werkt’ wordt wel gewerkt met een open search. Via de Facebook App kan direct in de Spotify-database worden gezocht naar je favoriete nummers. Ook is de optie ingebouwd om, op basis van resultaten uit het onderzoek, te zien wat binnen je beroepsgroep veel wordt geluisterd. Spotify wordt vervolgens gebruikt om deze playlists verder slim aan te vullen met vergelijkbare nummers. Na het doorlopen van de Facebook App ‘Muziek werkt’ krijgen gebruikers een persoonlijke muziekhoroscoop aangeboden met een Spotify playlist.

Beantwoord 3 vragen en bouw mee aan de marketingproductiviteit-playlist

In het Randstad-onderzoek was er een focus op specifieke beroepsgroepen, o.a. transport, administratief, financieel en zorg. Een beeld van de keuze van werknemers in marketing, reclame, communicatie, marktonderzoek, social media en online is hier niet specifiek gemaakt. Wij zijn dan ook zeer benieuwd hoe die lijstjes eruit zien. 

Van welke muziek word jij productiever?

BEANTWOORD DE 3 VRAGEN HIER!

De tussenstanden zijn ook direct zichtbaar via deze link. De resultaten zullen op woensdag 6 februari bekend worden gemaakt tijdens onze presentatie op de MIE 2013 (Marketing Insights Event). Benieuwd naar jullie favorieten!

Credits afbeelding


DelenEr zijn 13 reacties op dit artikel

 • Ik denk niet dat mensen productiever worden van popmuziek, maar dat ze wel het wel lekkerder vinden werken. Onbewust worden mensen toch afgeleid door de radio-dj of door teksten in muziek...

  geplaatst op
 • De resultaten van dit soort onderzoeken vind ik altijd leuk om te lezen, maar voor mij is dit niet het geval. Het gaat bij mij van klassiek tot aan elektronische muziek, in ieder geval weinig tot geen tekst.

  geplaatst op
 • Sluit me volledig aan bij Jitske. Van klassieke muziek is het volgens mij zelfs wetenschappelijk aangetoond.

  geplaatst op
 • Complimenten voor het plaatje in de header overigens! :-)

  geplaatst op
 • Geen idee in welke categorie Air en Trentemoller vallen, maar Lounge stond er in elk geval niet bij, en daar schaar ik die onder meestal...Dus. Maar goed, heb ze wel aan de playlist toegevoegd.

  geplaatst op
 • Ik vraag me, net als Sophie, af in hoeverre mensen hier "lekkere muziek" kunnen scheiden van "muziek waarop je goed werkt". Ik werk eigenlijk het beste als ik wat onrust in m'n lijf heb (noem het haast/stress...), maar ik zal niet zo snel muziek uitkiezen waarvan ik onrustig word.
  In ieder geval werk ik enorm slecht op Adèle, dat is wetenschappelijk bewezen. Met N=1 weliswaar, maar toch.

  geplaatst op
 • Oh, en er is niet 1 soort muziek waarop ik goed werk. Voor "doorakkeren" is dance prima, voor schrijven en ander denkwerk heb ik liever klassiek. En bovendien klassieke muziek die ik al ken, zodat ik niet wordt afgeleid door nieuwe klanken enzo.

  geplaatst op
 • Ik werk 'lekker' op de door mij genoemde muziek. Doorjakkeren en sporten op Faithless, maar gewoon rustig concentreren dus op eerder genoemde. Maar afijn. Klassiek als ik een beetje wakker moet blijven, klinkt gek, maar is wel zo.

  geplaatst op
 • Bedankt voor jullie reacties, ben het met jullie eens dat soort muziek ook sterk afhankelijk is van het type werk dat je op dat moment uitvoert. In het volledig onderzoek hebben we ook gevraagd naar muziek die men opzet om 's ochtends op gang te komen. Daarnaast ook welke muziek op vrijdagmiddag (TGIF) wordt gedraaid ... daar stond Afrojack hoog op de lijst.

  geplaatst op
 • Playlisten maken? Wie heeft daar nog tijd voor?

  Tunigo, handigste spotify app (ook iOS & Android) ooit. Focus lijsten, klassieke lijsten of zelf Your Favorite Coffeehouse lijst!

  Samen met 22tracks of Shuffler.fm voor de nieuwe ontdekkingen en klaar ben je.

  geplaatst op
 • Als ICTer krijg ik de mooiste ideeën met filmmuziek. Nu favoriet is de filmmuziek van Alexandre Desplat uit de laatste twee Harry Potter films http://open.spotify.com/album/27ZXHFyOj2m20sRUj43tVZ

  En voor het even afreageren staat Armin op nr 1. http://open.spotify.com/user/arminvanbuurenofficial/playlist/0Hu49FCkYPuWuAAy0XEx0M

  En ik maak nog mn eigen playlisten ;) ...

  geplaatst op
 • Muziek geeft zeker een stukje extra energie mee.

  Het mooiste vind ik het onderzoek van Randstad waar bij sommige genres wel hele dubieuze keuzes staan (ook opties die niet binnen dat genre passes)

  geplaatst op
 • Altijd een vorm van trance of dance zonder zang en zonder onderbreking van DJ's.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.