Welke RSS-reader gebruik jij?

Welke RSS-reader gebruik jij?

Gebruik RSS-reader op MarketingFacts

Al een tijdje volg ik het gebruik van de RSS-readers die lezers van dit weblog gebruiken. RssReader blijft met 32,7% de absolute favoriet gevolgd door Bloglines (22,7%) en FeedReader (7,3%). Opvallend is de opkomst van Firefox Live Bookmarks(4,6%).

Na een terugval tijdens de kerstvakantie, lijken de RSS-gebruikcijfers voor dit weblog weer toe te nemen evenals het doorklikgedrag. Cruciale vraag blijft natuurlijk wanneer RSS definitief zal doorbreken bij het grote publiek.

Aantal unieke RSS-gebruikers per dag op MarketingFacts

Na een terugval tijdens de kerstvakantie, is het aantal unieke RSS-lezers weer toegenomen tot een max. van 620 per dag (op 5 januari). Daarmee ligt het aandeel lezers dat gebruik maakt van RSS op ca. 30 procent. Dit percentage ligt beduidend hoger dan het aandeel RSS-gebruikers onder de gemiddelde internetgebruiker. In de VS wordt dit aandeel op 5 procent geschat; in Nederland ligt dit percentage lager (zelf schat ik dit aandeel op ca. 2 procent).

Doorklikgedrag RSS-lezers op MarketingFacts

Ook het doorklikgedrag blijft toenemen en ligt op dit moment op gemiddeld 4,1 procent. Het is nog niet duidelijk waarom dit gedrag toeneemt in de tijd. Enerzijds kan dit worden veroorzaakt door de betere keuze voor titels van de berichten (waardoor lezers sneller doorklikken), anderzijds lijkt ook het gedrag van de RSS-lezers te veranderen.

Al eerder deed ik de voorspelling dat RSS dit jaar definitief zou doorbreken. Naast de integratie van RSS-readers in browsers als Firefox, MacOS en wellicht binnenkort ook Microsoft Internet Explorer, zijn de belangrijkste randvoorwaarden om echt door te breken bij het grote publiek:

 • Naamgeving
  De afkortingen RSS en XML zijn te technisch en zeggen de gemiddelde internetgebruiker helemaal niets. Men zal met een beter alternatief moeten komen zoals webfeeds of live bookmarks (Firefox).
 • Manier van abonneren
  Alhoewel de oranje RSS- of XML-button wel de aandacht trekt van een websitebezoeker, is het menig bezoeker niet duidelijk wat je nu moet doen. Klikt men op de button (of in voorkomende gevallen op een link), dan krijgt men een pagina vol met technische code op het scherm dat menig internetgebruiker afschrikt. Er zal dus een proces moeten komen zodat na klikken op de button de feed automatisch wordt toegevoegd aan de RSS-reader.
 • Toepassingen
  Op dit moment wordt RSS nog vooral ingezet voor het aanbieden van nieuwsfeeds. Leuk voor de nieuwsfreaks maar de gemiddelde internetgebuiker zit niet tewachten op een continue stroom van nieuwsberichten. Er zullen dus meerdere zinvolle RSS-applicaties moeten komen wil de gemiddelde internetgebruiker overgaan tot gebruik van RSS. Denk daarbij aan alertservices voor files, weersberichten, wijzigingen rentestanden, aanbiedingen (van favoriete shops), etc.

Zie voor discussie over de randvoorwaarden ook de column van Eric Peterson, analist bij Jupiter Research.

To be continued…


DelenEr zijn 17 reacties op dit artikel

 • Zelf gebruik ik Bloglines, omdat ik op meerdere plaatsen mijn feeds lees. En met een offline reader zoals rssreader wordt dat een probleem. Ik heb geen zin om postjes 2x te lezen.

  geplaatst op
 • Om vergelijkbare redenen gebruik ik de offline reader FeedDemon (absoluut aan te raden). Ik werk altijd op dezelfde laptop en heb deze zowel thuis als op het werk bij me. Ik kan zelfs offline de reeds binnengehaalde feeds lezen (maak ik eigenlijk nog te weinig gebruik van).

  geplaatst op
 • Ik heb ook een bloglines-account, maar de zoekmogelijkheden daarin vind ik een ramp en de . Ik gebruik het dan ook nauwelijks. Offline gebruik ik SharpReader, vooral omdat het prettig snel werkt. Voor meer functionaliteiten zal ik binnenkort wel op zoek gaan naar een ander programma.

  geplaatst op
 • Ik ben zeer tevreden over Bloglines en ik ben het gaan gebruiken om dezelfde reden als Hans.
  En vwb de naamgeving: het wordt tijd dat we rss-feed of xml-feed gaan afschaffen. Ik ben een voorstander van webfeed.
  (en niet alleen om http://www.webfeed.nl ;-))

  geplaatst op
 • Eindelijk ook eens een ander weblog dat zijn RSS-statistieken publiceert:
  RSS-statistieken voor ICT en Onderwijs BLOG.

  Wie volgt?

  geplaatst op
 • FeedBurner heeft een overzicht gemaakt van de top-20 RSS clients (gebaseerd op de 800 meest actieve feeds):

  Aggregator Name (Market Share Percentage)
  1. Bloglines (32.86%)
  2. NetNewsWire (16.95%)
  3. Firefox Live Bookmarks (7.78%)
  4. Pluck (7.20%)
  5. NewsGator Online(4.45%)
  6. (not identified) (4.07%)*
  7. FeedDemon (3.83%)
  8. SharpReader (3.27%)
  9. My Yahoo (2.58%)
  10. iPodder (2.42%)
  11. NewsGator (2.23%)
  12. Thunderbird (2.13%)
  13. RSS Bandit (1.12%)
  14. NewsFire (1.05%)
  15. iPodderX (1.02%)
  16. Sage (0.71%)
  17. FeedReader (0.67%)
  18. RssReader (0.54%)
  19. LiveJournal (0.46%)
  20. Opera RSS Reader (0.45%)

  Lees verder:
  http://www.burningdoor.com/feedburner/archives/000961.html

  geplaatst op
 • Richard MacManus van Read/Write Web heeft ook zijn RSS statistieken gepubliceerd.

  geplaatst op
 • WebDrain: "Begin januari publiceerde Feedburner cijfers over het marktaandeel van RSS-readers, maar nu blijken deze gegevens toch niet helemaal correct te zijn. Naar aanleiding van een aantal reacties over het marktaandeel zijn ze dieper in de cijfers gedoken. My Yahoo! bleek door een bug niet de juiste gegevens door te geven en hierdoor werd deze reader niet goed gemeten. De bug is inmiddels opgelost en Feedburner-gebruikers hebben rond 19/20 januari misschien een stijging gehad in het aantal abonnees. Het oplossen van het probleem heeft (grote) gevolgen voor het marktaandeel van RSS-readers, maar helaas heeft Feedburner geen nieuwe cijfers gepubliceerd."

  Lees verder:
  http://www.burningdoor.com/feedburner/archives/000987.html

  Bron:
  http://www.webdrain.com/2005/01/marktaandeel-rss-readers-correctie.html

  geplaatst op
 • Ik gebruik -natuurlijk- bommie.com: Jouw online RSS lezer, welke gebruiken jullie dan?

  geplaatst op
 • Ik pas RSS-feeds al toe voor mijn zaak www.neita.nl (zie onderin) en voor de tennisvereniging www.neita.nl/strijdo/intro.html Abonneer je maar! Groet. Jacques.

  geplaatst op
 • Ik vind de nieuwe vormgeving van RssOnline.nl erg cool. De sortering op tijd is erg handig, net als de filter functie!

  geplaatst op
 • Ziet er goed uit Eelco; mis wel marketingfacts en de mogelijkheid om een bron toe te voegen. Haak ik al weer snel af moet ik zeggen ;-)

  geplaatst op
 • Ziet er strak uit! En naast Marketingfacts mis ik WebDrain natuurlijk. Grappig dat Frankwatching en DC er wel weer tussenstaan...

  geplaatst op
 • Firefox is bij mij een paar minuten bezig om de pagina te laden. Ik heb het maar opgegeven.

  geplaatst op
 • Ik gebruik (sinds kort) http://www.nieuwsassistent.nl, erg handige Nederlandstalige online reader. Is best handig in het gebruik en heeft ook webfavorieten, vooral die laatste gebruik ik graag! Overal je favorieten bij de hand dus.

  geplaatst op
 • zag dat ik de link met komma had geschreven, sorry... Nu goed:

  http://www.nieuwsassistent.nl

  geplaatst op
 • Ik ben erg benieuwd hoe het nu, zo'n 3 jaar later, voor staat, hebben jullie daar zicht op?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.