Wendbaarheid is geen luxe, maar een gamechanger

AI versnelt processen, maar technologie is zelden de bottleneck. Het echte verschil? Hoe snel en slim je organisatie kan meebewegen als alles verandert: klantgedrag, concurrentie, regelgeving of tools. Wendbare bedrijven benutten kansen, pareren risico’s en houden tempo – zónder hun koers te verliezen. Wie morgen wil winnen, moet vandaag al leren bijsturen. Ben jij wendbaar genoeg als de markt morgen iets anders van je vraagt?

16 april 2025, 08:08 1974 x gelezen

Wendbaarheid draait om timing, niet om snelheid

De wereld verandert snel. Maar wie zonder richting versnelt, eindigt in chaos. Google Glass, Quibi en andere hypes laten zien: technologie zonder timing is een valkuil. Wendbaarheid is dus niet: als eerste springen. Maar: op het juiste moment beslissen, met draagvlak en inzicht. Gartner’s laatste CIO-enquête bevestigt dit: 70% van de organisaties verhoogt in 2025 zijn GenAI-investeringen. Tegelijk waarschuwt Gartner voor desillusie als de strategische onderbouwing ontbreekt. Zonder duidelijke use cases en betrokken leiderschap blijft AI een experiment – geen doorbraak.

Hoe herken je dat je wendbaarheid verliest?

  1. KPI’s verslechteren, zonder duidelijke oorzaak.
  2. Teams hebben vragen over AI of markttrends, maar krijgen geen richting.
  3. Concurrenten versnellen, jij twijfelt.

Het zijn signalen dat je organisatie stagneert. Niet door gebrek aan ambitie, maar door gebrek aan focus en aanpassingsvermogen. Je moet scherp zijn op het doel, en flexibel in de manier waarop je dat bereikt.

Technologie versnelt, maar geeft geen richting

Grote transformaties mislukken vaak omdat ze te groots starten. Wendbare organisaties beginnen juist klein. Helloprint wil een AI-first bedrijf worden. Maar dat doen ze niet blind. Ze starten klein, met toepassingen in klantcontact en orderverwerking. Hun AI-team werkt nauw samen met de business. Één team, één proces. Test, leer, pas aan. Het bouwen van successen door stapsgewijs waarde toe te voegen en vertrouwen te vergroten. Dat laatste geldt voor medewerkers en management. De technologie is ondergeschikt aan de vraag: hoe blijven we schaalbaar en relevant? Technologie is een versneller, geen stuurman. Wendbare bedrijven stellen eerst de juiste vraag. Niet: “wat kunnen we automatiseren?” maar: “waar creëren we waarde?”. Hiermee zorgt het ervoor dat AI geen losstaand project wordt, maar een onderdeel van hoe je werkt.

Besluitvorming versnellen – zonder richting te verliezen

Volgens IBM gebruikt 43% van de CEO’s GenAI om strategische keuzes te ondersteunen. Niet als vervanging, maar als versneller. De uitdaging is: hoe organiseer je dat effectief? Wendbare bedrijven decentraliseren. Ze leggen beslissingen lager in de organisatie, experimenteren sneller en leren onderweg. AI helpt daarbij – mits er een duidelijke strategie is. Zonder die basis wordt AI vooral een bron van ruis. De sleutel ligt in het combineren van snelheid met richting. Zonder duidelijke kaders verzandt besluitvorming alsnog in vertraging, ook al is de technologie beschikbaar.

Cultuur als onzichtbare versneller

Wendbaarheid is geen kwestie van tools. Het zit in gedrag. In organisaties waar fouten maken mag – en echt mag. Waar feedback welkom is. En waar ideeën van elk niveau serieus worden genomen. Te vaak zeggen bedrijven: “experimenteren mag”. Maar zodra iets misgaat, overheerst de afrekencultuur. Wendbaarheid vraagt om psychologische veiligheid én leiders die ruimte geven om te leren. AI-geletterdheid wordt door nieuwe Europese wetgeving, zoals de AI Act, steeds meer een formele verplichting voor werkgevers. Maar los van wetgeving: zonder begrip van AI valt er weinig te versnellen. Het gaat niet alleen om technische kennis. Medewerkers moeten snappen hoe AI werkt, wanneer ze het wél gebruiken – en wanneer niet. Een AI-scan of workshop kan bijvoorbeeld helpen dit inzichtelijk maken waar je staat. En waar je als team moet groeien.

Je organiseert wendbaarheid niet – je cultiveert het

Wendbaarheid ontstaat niet door structuren. Het groeit door nieuwsgierigheid, eigenaarschap en experimenteren. Niet op PowerPoint, maar in de praktijk. ‘Learning by doing’, waarbij teams zelf ervaren wat werkt en waar het schuurt. Het is zaak belemmeringen weg te nemen en puur vanuit waardecreatie te kijken waar je het verschil kan maken als marketeer, team en organisatie in de juiste context te anticiperen op de (eind)klant.

Meer weten over wat AI vraagt qua business transformatie? Lees het Marketingfacts Jaarboek 2025 voor inzichten, voorbeelden en strategieën die jouw organisatie vooruithelpen.

Andries Hiemstra
Founder & Evangelist bij [ah]consulting

Andries Hiemstra is een gepassioneerde digital professional met meer dan 15 jaar ervaring aan zowel bureau- als klantzijde en werd genomineerd als Digital Marketing Professional 2021. Hij is Registered Digital Marketeer (RDM), Senior Marketing Professional (SMP), NIMA Qualified Lecturer (NQL) en Certified AI Business Professional (CAIBP) wat zijn voortdurende educatie en vakbekwaamheid benadrukt. Vanuit [ah]consulting inspireert, adviseert en ondersteunt hij bedrijven en 1:1 op het gebied van digital marketing, e-commerce en business transformatie. Naast zijn werk als consultant is Andries (gast)docent bij verschillende hogescholen en opleidingsinstituten waar hij zijn kennis en ervaring deelt. Andries is actief in expertgroepen van DDMA en ShoppingAwards, jurylid van de Dutch Search Awards en lid van de adviesraad van de Hogeschool van Amsterdam.

COMMUNITY
Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!