Zo maak je in 5 stappen je website toegankelijk

Voldoen aan de Content Accessibility Guidelines (WCAG)

Zo maak je in 5 stappen je website toegankelijk
, iWink

Sinds 23 september 2020 geldt voor alle (semi-)overheidswebsites dat ze moeten voldoen aan de toegankelijkheidsnorm WCAG 2.1 en niveau A + AA. Ook moet er een toegankelijkheidsverklaring opgesteld zijn. Hoe je dat doet. Lees je hier.

Van 4 t/m 8 oktober 2021 is het de Week van de Toegankelijkheid.

In vijf stappen kun je voldoen aan de toegankelijkheidsrichtlijnen. We zetten ze in deze blog voor je uiteen:

1. Stel een toegankelijkheidsverklaring op

Met een toegankelijkheidsverklaring maak je voor iedereen (intern en extern) duidelijk welke maatregelen je treft en binnen welke termijn. Zo informeer je bezoekers waarom je nog niet aan de regelgeving voldoet. Wanneer je je website hebt laten inspecteren publiceer je de bevindingen en geplande oplossing. Een goed voorbeeld is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

2. Vraag een inspectie van je website aan

Een auditor kan je website inspecteren. De inspecteur bekijkt alle belangrijke pagina's van je website en komt met aanbevelingen op gebied van zowel de techniek als de content.

Voorbeelden van veelvoorkomende verbeterpunten zijn:

  • opmaak en structuur van de HTML-code
  • grootte en leesbaarheid van gebruikte kleuren en lettertypen
  • alt-teksten bij afbeeldingen
  • ondertiteling bij video
  • structuur van als download aangeboden PDF-bestanden

Er zijn in Nederland drie organisaties die de inspecties voor WCAG uitvoeren: Cardan Technobility, Stichting Accessibility en het Keurmerkinstituut.

3. Implementeer de verbeteringen

Met de bevindingen van de auditor kunnen de ontwikkelaar van je website en jezelf aan de slag. De ontwikkelaar kan de technische aanbevelingen implementeren terwijl je een groot deel van de aanbevelingen op gebied van de content zelf via het CMS van je website implementeert. Dit kan bij uitgebreide websites een tijdrovende bezigheid zijn, dus reserveer voldoende tijd of schakel versterking in. 

4. Nieuwe check

De meeste auditors bieden aan om binnen afzienbare tijd de inspectie over te doen om te zien of de aanbevelingen zijn opgevolgd. Door hier in je eigen planning en die van je technische partner rekening mee te houden, zorg je ervoor dat je de aanbevelingen tijdig hebt geïmplementeerd en je vlekkeloos door de nieuwe inspectie komt.

5. Vraag een keurmerk aan

Na succesvol afronden van de inspectie resteert de aanvraag van een keurmerk. Dit is optioneel. Je hebt het keurmerk niet nodig om te bewijzen dat je aan de toegankelijkheidseisen voldoet, maar maakt er wel goede sier mee. Hiervoor kun je het Waarmerk Drempelvrij.nl aanvragen bij de Stichting Drempelvrij.nl zodra je website aan alle toegankelijkheidseisen voldoet.

Heb je al een wat oudere website? 

Voor sommige organisaties is het drempelvrij maken van een oudere website met veel content een forse investering. Dan is het drempelvrij maken een goed moment om te overwegen of je deze investering nog in je bestaande website wilt doen, of beter door kan pakken met een nieuwe website op basis van modernere techniek. Voor dit soort situaties kan een quick scan uitkomst bieden. Deze inspectie beperkt zich tot een aantal belangrijke pagina's van je website en geeft een goede indicatie van de investering die nodig is in het technische deel. 

Credits afbeelding: Daniel Ali/Unsplash, licentie: Alle rechten voorbehouden

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.