Zoekmachine marketing bureaus worden onrustig

Zoekmachine marketing bureaus worden onrustig

Zoekmachine marketing bureaus worden onrustigHet is duidelijk dat de zoekmachine marketing markt aan het veranderen is. Hogere budgetten voor zoekmachine marketing (met name voor betaalde opname), zoekmachines die hun strategieen aan het herdefinieren zijn (o.a. door zoekalgoritmes te verbeteren) en adverteerders die steeds harder roepen om meer duidelijkheid.

Zoekmachine marketing bureaus worden daar onrustig van en gaan dan rare dingen roepen. Zo lees ik vandaag op Webwereld dat het volgens Munneke (Traffic4u) voor bedrijven steeds moeilijker wordt om

zelf

ervoor te zorgen dat ze makkelijk en snel gevonden worden. Pardon?

Ik heb het betreffende artikel op Webwereld uiteraard een paar keer gelezen en nog steeds begrijp ik niet waarom Webwereld het heeft geplaatst en waarom Munneke een dergelijke uitspraak doet.

Ten eerste is het al heel lang bekend dat zoekmachines de zoekalgoritmes aan het verbeteren zijn. Sterker nog, dit is al jaren het geval. Geen reden dus om daar een artikel over te schrijven lijkt me.

Ten tweede begrijp ik de uitspraak van Munneke niet. Met de opkomst van betaalde opname (Google Adwords, Qualigo en Overture) is het juist een stuk eenvoudiger geworden voor bedrijven om ervoor te zorgen dat ze gemakkelijk en snel gevonden worden. Het wordt inderdaad steeds moeilijker om middels ‘gratis’ opname een hoge positie in de zoekresultaten te krijgen. Het aanbod van websites wordt immers steeds groter. Anderzijds worden de richtlijnen van zoekmachines steeds duidelijker. Spamtechnieken zoals cloaking en linkfarms worden niet (meer) geaccepteerd zodat het weer begrijpelijk wordt voor de gemiddelde html-er. Wellicht juist een goede reden voor veel bedrijven om het (weer) zelf te doen?

Toevallig stond er vandaag een interessant artikel op iMedia waarin Kevin Ryan ingaat op de gewenste cq noodzakelijke richtlijnen voor zoekmachine marketing. Vooral de Letter of Appointment die adverteerders kunnen gebruiken naar hun zoekmachine marketing bureau lijkt me heel zinvol!

Tot slot wil ik opmerken dat de traditionele zoekmachine marketing bureaus hun langste tijd hebben gehad. Zoekmachine marketing wordt steeds inzichtelijker (en daardoor eenvoudiger). De kunst is/wordt om (i) zoekmachine marketing de juiste plaats te geven in de marketingmix en (ii) om de juiste communicatie (lees: trefwoorden en payoff) te vinden waarmee ik de zoeker stimuleer om juist op mijn link te klikken. De tijd van slimme technische truukjes zijn binnenkort gelukkig voorbij.

Heel vervelend voor sommige bureaus (let vooral op de bureaus die rare dingen gaan roepen), een groot geluk voor adverteerders en internetgebruikers.


Geplaatst in

DelenEr zijn 7 reacties op dit artikel

 • Het zou inderdaad een goede zaak zijn als juist goede sites een goede positie krijgen.
  Een mindere zaak vind ik als je alleen een hoge positie kan verwerven alleen als je betaalt.
  Dat kost kleine bedrijven de nek waarschijnlijk.

  geplaatst op
 • Heb het betreffende artikel ook gelezen. Je stuurt niet voor niets een persbericht uit als bedrijf. Was zeer doorzichtig dat het hier om een pr-activiteit van Traffic4U betrof.
  Als het verhaal dan ook nog iets om het lijf had, vooruit...

  geplaatst op
 • Heey Marco,

  Dank voor je mailing. Mij verbaasde dit artikel in webwereld ook zeer sterk, mede omdat het een pr activiteit was zonder ook maar enige echte nieuwswaarde.

  Je noemt terecht in je bericht dat het gebruik van cloaking voor bedrijven ondertussen een beetje problematisch kan uit gaan vallen. Spammers zullen beweren van niet. Het bedrijf in het bericht geeft in haar offertes glashard aan dat ze cloaking gebruiken dus ze mogen zich terecht zorgen maken. Oprechte technieken kosten uit ervaring over het algemeen meer tijd en noeste arbeid om effect te scoren. De effecten zijn uit ervaring echter vaak beter EN langduriger. Google wordt beter, Goed Zo!

  Ik heb ongeveer een half jaar studie gestoken in alle basis principes van Google. Het enige probleem dat ze nu hebben is dat bedrijven met kort door de bocht technieken en korte termijn gedachtes zonder al te veel echte kennis proberen te scoren. Helaas is dat nog steeds mogelijk. Ik zie echter wel dat Google spammers hard en genadeloos aanpakt. De drie spamcases van de afgelopen maanden (de autodealer, Franklin en DrStart) zijn alle drie definitief uit Google verdwenen.

  Ben ik trouwens als beheerder van de Google pagina en de Google Weblog ook uitgenodigd voor de ronde tafel gesprekken? ;-)

  Goed initiatief!

  Ik zit trouwens nog te denken over een informatieve google-spam.pagina.nl, iemand nog linksuggesties? ;-)

  mvrgr, Jeroen van de Wiel

  geplaatst op
 • Ik ben van mening dat dergelijke organisaties de markt vervuilen met zulke uitspraken. Ik bespeur een angst die men probeert te verdoezelen door zoekmachine marketing ondoorzichtig te houden.

  Of je noemt het inderdaad pr.., dat kan ook

  geplaatst op
 • Slim toch. Die gast(en?) snappen de ballen van zoekmachines, komen met een achterlijke uitspraak en telecomwereld (of was het nou webwereld, dat weten ze zelf vast ook niet meer) knalt 't op de site als ware het nieuws!

  Vast wel weer een bedrijf met onvindbare website dat denkt dat ze de nono('s) van traffic4u moeten inhuren. Ik zag dat de eigen site van traffic4u maar liefst een 5 scoort op de pagerank van google... lijkt me uitermate verstandig om daarmee in zee te gaan!

  Dat de tijd van slimme trucjes voorbij is, ben ik niet met je eens Marco. Dat onnozele nieuwsbericht op webwereld is ook een trucje en je ziet dat het werkt! We hebben het hier nu toch echt over een of ander mannetje met een website en een wazige mening over een zoekmachine :-)

  geplaatst op
 • Ik vind zo een artikel van een persoon als een Munneke overroepen. Blijkbaar wil zij meer aandacht voor de Search Engine Marketeers die er veel geld uit proberen te slaan nu die markt transparanter wordt.
  Ik ben zelf begonnen met het aanmelden van de site van de firma waar ik voor werk en heb met verschillende
  zoekwoorden meerdere nr 1 posities verworven bij Google.
  Het beste is nog dat ik er geen cent voor heb betaald. Meet een beetje moeite en inzicht lukt alles.

  geplaatst op
 • Het artikel stelde inderdaad niet veel voor.
  Overigens zijn er wel wijzigingen in het Google algoritme die
  maken dat spammers in de toekomst minder kans gaan maken.

  Ook is het inderdaad zo dat hoge posities niet meer eenvoudig
  kunnen worden gerealiseerd anders dan met betaalde SEM
  (i.p.v. organissche SEM).

  Met name het nieuwe Hilltop-algoritme is hiervoor
  verantwoordelijk (bij Google). Elke belangrijke zoekopdracht
  gaat eerst door een sub-filter waarin zogenaamde 'expert pages'
  zijn opgenomen. Indien je site niet gerelateerd is aan zo'n
  expert page, kun je een hoge positie wel vergeten.

  Niets mis mee, grote sites, sites met goede content en dus veel
  verwijzingen zullen er wel bij varen, bedrijven met een nieuwe
  site voor een-of-ander nieuw zoutje op www.lekkernieuwzoutje.com,
  kunnen hoge posities aanschaffen, net zoals ze dat al jaren op TV
  rond voetbal o.i.d. doen.

  Ik heb recent een artikel geplaatst over Hilltop et all., te vinden op
  http://www.websyndicate.nl/index.cfm/menuid/6/Product/119

  Ik ben het er overigens niet mee eens dat enquiry marketing eenvoudiger
  gaat worden, het tegendeel is het geval. Betaalde posities inkopen
  wordt niet eenvoudiger, eerder moelijker, alleen al door het uitblijven
  van tools om een goede segmentatie te realiseren, bijvoorbeeld
  geografisch, op taal, leeftijd, inkomen etc. zoals dat al jaren door
  mediaplanners voor reguliere media wordt gedaan.

  Om over natuurlijke posities nog maar te zwijgen.

  Ik zie inderdaad dat bureaus, gestoeld op eerste generatie tools en
  denkmodellen gaan sneuvelen - en terecht. Elke droplul met een een
  geripte versie van Webposition Gold denkt dat'ie het vakgebied
  onder de knie heeft...

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.