Martin van Kranenburg
CRO en persuasion-expert Online beïnvloeden

Martin van Kranenburg is één van Nederlands grootste conversiespecialisten en helpt graag anderen ondernemers en marketeers om van zoekers boekers te maken. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring met het optimaliseren van websites. Martin heeft aan de wieg gestaan van bekende Nederlandse reiswebsites zoals D-reizen en Micazu. Hij is docent bij Beeckestijn, Thuiswinkel.org en The Talent Institute. Martin is een gepassioneerd spreker, docent en expert op het gebied van usability, conversie en neuromarketing. Hij is de schrijver van de populaire whitepaper ‘online beïnvloeden’, waarin hij de principes van Robert B. Cialdini heeft vertaald naar een online omgeving.
-
Psychologisch beïnvloeden met e-mail doe je zo
De psychologie van online beïnvloeden laat zich perfect toepassen op e-mail. Hoe laat je jouw mails dermate opvallen dat ze geopend en gelezen worden? Je leest in deze blog alles over hoe je psychologische principes in e-mail kunt gebruiken om je klanten nog meer te betrekken en te laten converteren.
-
Het beïnvloeden van archetypes met Cialdini’s technieken
Een website of landingspagina (door)ontwikkelen voor 'de' bezoeker bestaat niet. Geen enkele bezoeker is hetzelfde. Een handige manier om je website vanuit meerdere brillen te bekijken is de MBTI-methode. Het leuke en leerzame van het MBTI-model is dat je je website vanuit verschillende invalshoeken gaat bekijken. Handig om wat vanaf te weten. Maar wat heeft dit met de wereldberoemde beïnvloedingsprincipes van Cialdini te maken? Meer dan je denkt.
-
Cialdini’s beïnvloedingsprincipes verpakt in Neidert’s Core Motives-model
In het online verleiden van een bezoeker naar een boeker, zit een bepaalde opbouw. Is er die welbekende 'klik'? Is er vertrouwen? Ok! Dan zijn de randvoorwaarden aanwezig om eventueel zaken met elkaar te doen en de kans te vergroten dat de conversie op jouw website valt en niet op die van je concurrent. Met Cialdini's beinvloedingsprincipes kom je een heel eind met het overtuigen van klanten, maar verpakt in het Neidert's Core Motives-model krijgt het nog net wat meer vorm.
-
Persuasion: het spel tussen data en psychologie
Vorige maand mocht ik, aan de vooravond van Emerce eDay, aanschuiven bij een select gezelschap marketeers. Webanalisten.nl en OnlineOptimizers.eu organiseerden via hun optimization meetup group “A night of Optimization & Persuasion”. Het duo Ton Wesseling (growth hacker) en Bart Schutz (psycholoog) van Online Dialogue ging die avond los op deze onderwerpen en zij hadden als special guest Nathalie Nahai, The Web Psychologist uit Londen, meegenomen. Locatie van deze meetup: het Optimizely-hoofdkantoor in Amsterdam. De sfeer was prima en de zaal bomvol.
-
De psychologie van het overtuigen: wederkerigheid
Doe iets voor een ander en de ontvanger voelt zich verplicht iets terug te doen. Het gaat om geven en nemen. Voor wat, hoort wat. Het principe van wederkerigheid draait om de onderlinge verplichting om een gift te beantwoorden met een tegengift. Het moet wel betekenisvol, onverwacht en persoonlijk zijn. Het is één van de 6 beïnvloedings-'wapens' van Cialdini. Deze overtuigingstechnieken zijn ook praktisch toepasbaar voor websites, waarmee je in korte tijd je conversie aanzienlijk kunt verhogen.
-
De psychologie van het overtuigen: sympathie
Hoe sympathiek is jouw merk? Praten mensen graag over je? Bezoekers zeggen het liefst 'ja' tegen personen en bedrijven die ze kennen en graag mogen. Het principe van sympathie is één van de zes factoren van Cialdini, die bezoekers stap voor stap verleiden om sneller 'ja' te zeggen. Sympathie komt voort uit gelijkenissen, complimenten en gezamenlijke inspanningen of ervaringen die je met elkaar hebt. Het gaat om aardig gevonden te worden, ofwel de 'gunfactor'.
-
De psychologie van het overtuigen: commitment en consistentie
Het door Robert Cialdini geformuleerde principe van commitment en consistentie is een belangrijk beïnvloedingswapen om bezoekers stap-voor-stap te verleiden tot conversie. Als bezoekers zich eenmaal hebben laten verleiden tot een kleine stap en een binding met je hebben (commitment), zijn ze eerder bereid om “ja” te zeggen. Ze willen consistent gedrag vertonen. Als je A zegt, moet je ook B zeggen.
-
De psychologie van het overtuigen: schaarste
"Op=op". "Nog maar twee plaatsen beschikbaar!" Het creëren van schaarste is een krachtig beïnvloedingswapen om de twijfelende bezoeker op je website over de streep te trekken. Als een product zeldzaam is of zeldzaam wordt, dan wordt het in de beleving meer waard. Door de schaarste van je product of dienst te benadrukken, heb je de aandacht en kan je inspelen op de angst van het verlies.
-
De psychologie van het overtuigen: autoriteit
Als hij het zegt, “zal het wel waar zijn.” Autoriteit is een van de zes beïnvloedingsprincipes van Cialdini die je kan inzetten om meer bezoekers “ja” te laten zeggen. Het helpt bezoekers om een deel van hun onzekerheid weg te nemen. Het geeft ze het vertrouwen dat ze op de goede weg zijn om de juiste keuze te maken. Klanten overtuigen is het wegnemen van onzekerheden.
-
De psychologie van het overtuigen: sociale bewijskracht
Wat moet je als marketeer als jouw website optimaal vindbaar is? Uitblinkt in gebruikersgemak? Hoe kan je dan nog de conversie verhogen? Met die gedachte in mijn hoofd ging ik vorige week naar het seminar De psychologie van het overtuigen met Robert Cialdini. Want wie wil er nou niet de principes leren waardoor je meer bezoekers “ja” kan laten zeggen, laten doen wat jij wilt!
-
Orbiville.nl: Alweer een nieuwe zoekmachine voor reizen
Vandaag is Orbiville.nl gelanceerd. Op het eerste gezicht weer een nieuwe zoekmachine voor reizen zoals Travelta, ReisRadar of Ilse Reizen. Maar als je de website wat beter analyseert, zijn er toch wel een aantal verbeteringen ten opzichte van eerder gelanceerde websites.
-
Interview: Triposo’s Travel Hacks
Een tijdje geleden kreeg ik een mailtje van Richard Osinga dat hij een nieuwe site gelanceerd had: Triposo Travel Hacks. Richard is geen onbekende in de online reiswereld. Hij is oprichter van World66.com, met zijn webbureau Oberon Interactive werkt hij veel voor partijen in de reisbranche en hij is betrokken bij Lastminuteaanbiedingen.nl. Een goede gelegenheid voor een interview per e-mail.
Hieronder het interview met Richard Osinga. Over het waarom van Travel Hacks, goede voorbeelden van zulke ‘hacks’, het bij elkaar verzamelen van allerlei soorten reisinformatie (‘Hoe gevaarlijk is een stad?’) en over waar het precies naar toe moet. Osinga: ‘Het uiteindelijke idee is de gebruiker de mogelijkheid te geven te bepalen welke informatie van belang is voor hem.’
-
User generated reisgidsen met WritingTravellers
De reiswereld is sterk veranderd door de komst van het Internet en de reisgidsenmarkt staat hetzelfde te wachten. WritingTravellers is een nieuw initiatief dat op een Web 2.0 manier het gehele proces van reisgidsen uitgeven ondersteunt: van het schrijven van gidsen tot het drukken en distribueren ervan. Een nieuw fenomeen is geboren: user generated reisgidsen.
De nadruk van het project ligt op het genereren van content voor gidsen door gebruikers, maar het open reisgidsenproject wil meer doen dan alleen de manier veranderen waarop gidsen worden geproduceerd. Het wil de manier veranderen waarop reizigers de wereld ontdekken. Door gebruik te maken van de expertise van een brede groep mensen worden gidsen samengesteld die reizigers helpen de planeet opnieuw te ontdekken, zoals de slogan “Let’s rediscover the planet” aangeeft. In tegenstelling tot traditionele reisgidsen zijn de gidsen niet gebaseerd op de persoonlijke mening van een kleine groep schrijvers die steeds weer op dezelfde manier schrijven over dezelfde plaatsen.
-
Top 10 Conversie Killers
Veel zelfstudie, website analyses bij klanten en docent ervaring vanuit de trainingen van de leergang online marketeer bij Lectric en de conversie workshops van Marketingfacts vormen de basis voor een persoonlijke Top 10 Conversie Killers. De Top 10 beoogt geen volledige lijst te zijn maar meer stof tot nadenken of een handige korte checklist:
1. Webpagina’s die nergens toe leiden, de pagina’s zonder call to action. Vaak prachtige pagina’s met veel tekst en plaatjes waar onderaan de pagina bezoekers niet worden aangespoord tot verdere actie. Bij elke pagina zou je de vraag moeten stellen: wat wil ik dat de bezoeker gaat doen als hij deze pagina heeft gelezen, of liever gezegd gescand.
-
Het succes achter Inpakken en Wegwezen.nl
Volgens onderzoeksbureau Multiscope is de reisaanbiedingen website Inpakken en Wegwezen.nl de bestbezochte website in de categorie reizen van Nederland met meer dan twee miljoen bezoekers per maand en een bereik van ruim 16 procent van de Nederlandse bevolking. Deze resultaten zijn afkomstig van de meest recente bereiksmetingen van Multiscope over de maand mei 2007. De nummers 2 en 3 zijn respectievelijk Sunweb en de website van het verkeersbureau van Engeland, die incidenteel in de Top 20 staat door een specifieke campagne in mei.