-
Kortetermijnfocus nekt groeikansen merken
De pandemie zorgt volgens marketeers voor een blijvende verandering in consumentengedrag. En dan gaat het niet alleen om een verschuiving van verkoopkanaal (online) maar ook voor een ander verwachtingspatroon die consumenten hebben als het om merken gaat. Twee tips om hier op in te spelen.
-
Weet jij voor wie je je merk maakt?
Begint merkmanagement bij de eigen organisatie, de kerncompetenties, de mogelijk unieke en waardevolle bijdrage aan de wereld? Of bij de wensen en behoeften van de ander, wie dat dan ook mag zijn?
-
Marketing the Rainbow: de mythe van de welvarende homo
Laten we elkaar nou geen mythe noemen. Zo, die zet ik vast even neer, dan hebben we dat gehad. Maar over LHBT/gay-consumenten bestaan toch wel heel wat mythes: ze zijn hoger opgeleid, trendsetters, leiden een luxe leven, hebben hoger inkomen (vaak twee). De meest storende daarvan is die laatste: de mythe van het hogere inkomen. Die heeft namelijk ook sociale, economische en zelfs juridische consequenties.
-
Sterkere marketing nodig? Scoor dubbel met een boek!
Het uitbrengen van een boek kan een goede aanvulling zijn op je bestaande marketingstrategie. Niet alleen omdat je als auteur echt expertstatus krijgt, maar ook omdat een boek een goede aanleiding is om gratis media-aandacht te krijgen. Win-win!
-
Conny Braams (CMO Unilever) ziet weer ruimte voor plezier
'Waarde en waarden' zijn essentieel voor marketing in tijden van recessie, meent Unilevers Chief Digital en Marketing Officer Conny Braams. Ze zegt dat merken in moeilijke tijden 'de juiste balans moeten vinden' tussen brandjes blussen op korte termijn en langetermijndoelstellingen.
-
Marketing begint met compassie
"Oh, dat is toch allemaal marketing." Mijn gesprekspartner bedoelt het sausje, het laagje vernis wat gebruikt wordt om een product aan de man te brengen. Ik merk dat ik daarom het woord marketing probeer te ontwijken, als iemand mij vraagt naar wat ik doe. Online advertenties die je blijven achtervolgen, influencers die je beïnvloeden, Spam, click-bait, nu-kopen-later-betalen, iets kopen wat je eigenlijk niet nodig hebt? Allemaal marketing.
-
11 tips van Ritson voor het beste marketingplan ooit
Bijzondere en enorm bruikbare posting deze week van Mark Ritson, de columnist en marketingprofessor, maar bovenal één van de bekendste marketingdenkers van het moment. Er is al eens opgemerkt dat de Australiër Ritson geen boek heeft, geen standaardwerk, en dat is voor iemand met zo’n impact op marketing als wetenschap best jammer. Zijn alomvattende meesterwerk, hét basisboek, dé mind blowing theorie is nooit uitgeschreven in één kloek printje waar iedereen het jaren over heeft. Geen 'Good to Great', 'How brands grow', of 'Blue Ocean Strategy' van Ritson dus.
-
Een eigen beeldbank opzetten. Hoe doe je dat en wat levert het op?
Voor veel bedrijven is de noodzaak voor een goede online aanwezigheid in de coronaperiode alleen maar gegroeid. Bij branding en voor je merkidentiteit spelen visuals een belangrijke rol. Goede, originele fotografie zorgt voor onderscheid. Foto’s kun je bij een stockbureau kopen, maar je kunt als marcomafdeling ook zelf een goede beeldbank aanleggen. Waarom het slim is om als bedrijf een beeldbank op te zetten en wat de voor- en nadelen zijn, leg ik je graag uit.
-
Zo wonen wij in de toekomst
Hoe zullen wij straks wonen? Wij voorspellen dat we veel van de algemene karakteristieken en kenmerken uit de jaren zeventig weer terug gaan zien. ‘Samen’ zal een nieuwe definitie krijgen.
-
Lidl, Bosch en eBay – Dé YouTube-winnaars van 2020
In Duitsland zijn de 'winnaars' van het YouTube Ads Leaderboard 2020 bekendgemaakt. Hebben wij wat aan die informatie? Ja, want je kunt de oosterburen van echt álles betichten, maar niet dat ze niet op ons lijken. In alles, dus ook in reclame en marketing. Reden waarom we altijd even meeloeren in de nieuwsbrief van Werben und Verkaufen en daar kwamen we deze Top-3 tegen.
-
Marketing the Rainbow - haat of ontroering?
Social media hebben nauwelijks een filter, dus iedereen kan daar zijn haat kwijt. Het verschil tussen walgelijk en ontroerend.
-
De mens als merk is geen simpele marketingtruc
Merken kunnen gezien worden als doelgroepbedienende machines, maar ook als levende organismen met een menselijke ziel. Wat is ervoor nodig om merken te zien als menselijke zielen waarmee consumenten zich willen verbinden? Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een mens en welke hiervan worden toegekend aan menselijke merken? En: hoe gebeurt dat?
-
Tribe of Noise pakt kansen waar het kan
Grootverdieners in de muziek zijn er maar weinig. Het merendeel van de artiesten verdient weinig tot niks. Het Amsterdamse Tribe of Noise helpt muzikanten aan een extra verdienmodel. De site biedt een plek waar muziek gedeeld kan worden. “Als ze dat hebben gedaan dan gaan wij met ons team kijken of we die muziek kunnen plaatsen bij podcasts, YouTube- of reclamefilmpjes, maar ook achtergrondmuziek in winkelcentra. Dus zakelijk gebruik van muziek”, aldus oprichter en CEO Hessel van Oorschot.
-
Marketing moet back to basic
Marketeers moeten back to the basics, hoorden we het afgelopen jaar op vrijwel elk relevant – streaming - vakcongres. Maar waarom eigenlijk? Is die kennis niet alweer te gedateerd in ons flitsende, steeds veranderende wereldje? De redactie van MarketingTribune trok aan de bel bij vier verschillende, gerenommeerde pleitbezorgers van ‘basiskennis’ en deelt de actuele lijst met must reads. Dorkas Koenen, Jan Rijkenberg, Klaas Weima en Willem-Albert Bol over de staat van marketing.
-
Nederland verdient een regering met meer marketing-skills
Marketing wordt vaak verward met commercie en sales, maar de essentie van marketing is juist om níet te gaan voor je eigenbelang. Het draait om het vermogen om je in de ander te verplaatsen en op basis daarvan in te spelen op bestaande of latente behoeften. Precies het omgekeerde van je eigen producten, diensten of overtuigingen pushen.