Filters
  • Categorie

  • Tags

  • Auteur

Het mediagebruik van jongeren anno 2025

Jongeren zijn veranderlijk, maar niet ongrijpbaar. Ze scrollen nog steeds een beduidend aantal uur per dag op hun smartphone, maar wat ze zien en waar ze dat doen verandert snel. De kijktijd is nog steeds hoog, waar streaming de overhand heeft genomen over lineaire tv. En hoe zit dat met influencers? Die zijn best handig, maar mogen ook wat minder aanwezig zijn volgens de jongeren. We doen zoals elk jaar weer een rondje langs de interessantste trends uit het Jongerenonderzoek van Mediahuis, Wayne Parker Kent en Mediatest.

Geld is voor jongeren een route op weg naar autonomie

Financieel gedrag is namelijk knap ingewikkeld geworden voor scholieren: uitstaande Tikkies, flexibele bijbaantjes, bestellingen die retour moeten; hoe houd je nog overzicht op je inkomsten en uitgaven?

SAVOD: Eén jaar later – hoe effectief is adverteren op streamingdiensten echt?

Adverteren bij streamingdiensten als Videoland of Disney+ wordt steeds populairder. Ook internationaal zien we dat steeds meer grote streamers adverteerders een plek geven op hun platform door het aanbieden van een abonnement met advertenties waarvoor de consument dan minder betaalt. Dit noemen we SAVOD (Subscription Advertising Video On Demand). Videoland is hier al in 2020 mee gestart en sinds 2024 bieden ook Disney+, SkyShowtime en HBO Max in Nederland een SAVOD-optie aan.

Een ATL-campagne die verrast en inspireert? 3 lessen uit de praktijk

Een ATL-campagne opzetten is spannend, je doet het immers om op te kunnen vallen en je wilt dat dit zeker slaagt. Als marketeer weet je hoe waardevol het kan zijn voor je merkbereik, maar je kan er zoveel kanten mee op. Kies je voor impact of voor bereik? Ga je voor video, print of buitenreclame of alles tegelijk? En als je die strategie dan eindelijk scherp hebt, hoe krijg je dan iedereen intern mee in je verhaal?

Waarom de meeste overheidscampagnes niet werken

Gelezen in de Telegraaf? ”Jaarlijks gaan er miljoenen belasting-euro’s naar campagnes die de burger iets willen ‘leren’, ‘bewust maken’ of ‘laten veranderen’, maar op de keper beschouwd is het effect ervan beperkt, zo meldt de Telegraaf op de voorpagina afgelopen vrijdag.

Is marketing nu ook al politiek? (deel 2): maatschappelijke drivers in de Tesla-case

“Alles is politiek,” hoor je steeds vaker. Ook marketing moet eraan geloven: marketeers zullen eraan moeten wennen dat álles politiek is. In deel 1 zagen we dat het niet draait om de mening van mensen, maar om de waarden erachter. In deel 2 bespreken we de Tesla-case: hoe maatschappelijke drijfveren de praktijk sturen.

Levert purpose je wel écht iets op? (en waarom dat de verkeerde vraag is)

Brand purpose was jarenlang één van de lievelingsthema's van marketeers. Maar steeds meer marketeers vragen zich af of purpose daadwerkelijk doet wat het belooft – of dat het vooral een feelgood-label is dat je over je marketing strategie plakt.

Is marketing nu ook al politiek? (deel 1): niet de mening, maar waarden erachter

“Alles is politiek,” hoor je steeds vaker. Niet omdat dat zo’n nieuw idee is. Nee, omdat we vaker verrast zijn door de impact van dat inzicht, zeker op plaatsen waar we er niet aan gewend zijn. Ook marketing moet eraan geloven: marketeers zullen eraan moeten wennen dat álles politiek is. Met als voorbeeld de Tesla-case (volgt in deel 2).

Wat willen jongvolwassenen écht zien over voeding op sociale media? 5 tips om hen te bereiken

Met de 500+ miljoen Instagram posts met #food of #recipe en het steeds groeiend aantal food influencers is voeding niet meer weg te denken uit ons dagelijks mediagebruik. Vooral jongvolwassenen tussen 18-25 worden overspoeld met impactvolle mediaberichten over voeding. Maar hoe navigeren zij deze stortvloed aan berichten: waar zijn ze naar op zoek en komen hun verwachtingen wel overeen met wat er op hun scherm verschijnt?

Zet data creatiever in: onuitgesproken gedrag is meer waard dan profiel of persona

Precisietargeting, profielen en persona’s kom je nog steeds overal tegen, terwijl hoogleraar marketingwetenschappen Byron Sharp ze toch duidelijk in de ban heeft gedaan.

Rapport: zo maak je merk + performance succesvol

Er zijn van die rapporten waarvan je weet dat ze een klassiek naslagwerk worden. Dit is er zo eentje: The Multiplier Effect. Hamvraag: hoe laat je merk en performance beter samenwerken? En hoe voorkom je silodenken, versnippering en gemiste kansen?

Onderzoek: Merk onder vuur

Meer dan helft van de Nederlanders wijst naar economisch beleid als oorzaak van prijsstijgingen en 83% past levensstijl aan, inclusief het boycotten van Amerikaanse merken. Maar ook Nederlandse merken ontkomen niet aan de toorn van de consument…