-
Notificaties zijn niet de reden van obsessief smartphonegebruik
Pop-ups, pushberichten, geluidsmeldingen. Ons mobieltje schreeuwt om aandacht. Smartphonegebruikers zijn het erover eens dat hun telefoon een aanzienlijke impact heeft op hun dagelijks leven, veel tijd opeist en regelmatig afleidt van hun bestaande bezigheden. Notificaties lijken hierbij de grote boosdoener. Maar klopt dit wel? Recent onderzoek zorgt voor opschudding.
-
Dit is waarom consumenten jouw e-mail openen
Doe je je stinkende best met al je copywriting skills om de perfecte onderwerpsregel voor je mail te bedenken, blijkt spontane merkbekendheid (brand recall) in de mail de belangrijkste reden te zijn voor mensen om je mail te openen.
-
Marketeer komt nauwelijks toe aan marketing
De Nederlandse marketeer gebruikt maar 17 procent van zijn of haar tijd voor de kerntaak van het vak: het creëren van de marktvraag. Dat blijkt uit onderzoek dat is verricht door Workfront. Mogelijke oorzaken worden gezocht in de digitale transitie, mondialisering en gevolgen van de coronacrisis.
-
Emotie en groot bereik verhogen mentale beschikbaarheid
Advertenties bouwen merkassociaties op in het geheugen van consumenten, zo blijkt uit onderzoek. Dus hoe verbeter je de mentale beschikbaarheid?
-
Jumbo zit Albert Heijn ook online op de hielen
De online-boodschappentaart wordt steeds groter, maar de serieuze competitie neemt ook toe. Is Albert Heijn nog steeds de boodschappenkoning of wordt er aan zijn poten gezaagd? WUA zocht het uit.
-
Welke sponsorvermeldingen helpen tieners snappen dat er reclame in influencer-video’s zit?
Jongeren tussen de 12 en 14 jaar hebben uitgebreidere sponsorvermeldingen nodig dan oudere tieners (15-16 jaar) om te begrijpen dat er reclame wordt gemaakt in influencer-video’s (sponsoring en productplaatsing). Dit blijkt uit nieuw onderzoek.
-
Succesvol je merk introduceren? Richt je op vrouwen!
Mannen nemen meer risico én hebben bovendien gemiddeld meer zelfvertrouwen. Dit blijkt uit onderzoek. Mannen lijken daarmee de ideale doelgroep om je nieuwe product bij te introduceren. Maar aan de andere kant weten we van vrouwen dat ze makkelijker vertrouwen, meer openstaan voor nieuwigheden en meer variatie zoeken. Onderzoek in diverse productcategorieën laat zien dat dan ook vooral vrouwen meer vertrouwen hebben in nieuwe en onbekende merken.
-
‘De komende 10 jaar draait het om vertrouwen’
In het PIM Trendrapport wordt duidelijk dat de maatschappij zich nu op een bijzonder kantelpunt bevindt. De wereld laat zich sinds begin jaren negentig goed beschrijven met woorden als openheid, creativiteit, beleving, avontuur en anti-autoriteit. De komende jaren wordt de maatschappij een stuk minder vrij en open. Het decennium dat voor ons ligt kenmerkt zich door een andere mindset, andere normen en waarden, ander gedrag en andere behoeften. Dat vraagt van merken en marketeers een sterk aanpassingsvermogen.
-
Eén-plus-één-gratis. Pijn in het brein
Wat blijkt uit onderzoek? Merken worden door acties beschadigd. Hoe krachtiger de actie, hoe groter het effect op het merk. Maar nu kunnen we ook ontdekken welke actie een merk het meest schaadt!
-
Dark horses staan te trappelen om top-10 klantvriendelijke bedrijven binnen te stormen
Steeds meer bedrijven presteren heel goed op het gebied van klantvriendelijkheid. Die conclusie valt te trekken uit de uitslag van de verkiezing van het Klantvriendelijkste Bedrijf van Nederland 2020. Bedrijven die door de consument gemiddeld met een 8,0 worden gewaardeerd hebben nu zelfs geen plek in de top-10 meer. Dat kun je bemoedigend noemen, want het geeft aan dat de top van klantvriendelijke bedrijven steeds breder wordt. Zal de trend doorzetten?
-
Onderzoek: lijsttrekkers komen in drie smaken
Stemmen we op politici met dezelfde waarden als wijzelf? En kunnen we stemgedrag beter voorspellen wanneer we lijstrekkers als 'merken' zien? We verrichten onderzoek, want meten is weten. Dat rechtsere partijleiders vooral bij hun eigen electoraat - en niet zozeer bij overige stemmers - worden gezien als 'warm' en 'competent' is misschien weinig verrassend. Maar met een half land dat nog zweeft, is het ook opmerkelijk dat vooral linkse partijen aansluiten op waarden die de zwevers belangrijk vinden. Voor hen geldt: alle ballen op de laatste dagen van de campagne, want er valt nog best veel binnen te harken.
-
Zo denken Nederlanders over data en privacy
Weten hoe consumenten denken over het delen van data en wat zij hierbij belangrijk vinden, is essentieel voor marketeers om te weten. Daarom publiceerde DDMA begin 2021 alweer de vierde editie van de DDMA Privacy Monitor, een door GFK uitgevoerd onderzoek onder ruim 1.000 Nederlanders. In dit artikel verbind ik de belangrijkste resultaten aan concrete adviezen.
-
Tevreden werknemers zorgen voor de beste klantervaring
EX = CX. Ook als je geen Einstein bent, kun je deze formule kraken. Toch zorgt bij veel bedrijven een mindere score op de motivatie van medewerkers voor een lagere klantvriendelijkheid. Jammer, want met deze formule sla je twee vliegen in één klap.
-
De mens als merk is geen simpele marketingtruc
Merken kunnen gezien worden als doelgroepbedienende machines, maar ook als levende organismen met een menselijke ziel. Wat is ervoor nodig om merken te zien als menselijke zielen waarmee consumenten zich willen verbinden? Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een mens en welke hiervan worden toegekend aan menselijke merken? En: hoe gebeurt dat?
-
Direct of indirect communiceren in webcare?
Hoe willen consumenten op social media door merken en bedrijven worden aangesproken, op een directe of indirecte manier? In dit blogartikel bespreken we het effect van een (in)directe menselijke communicatiestijl in webcare op de merkevaluatie van organisaties.