Sinds ik “Manager Marketing & Communicatie” in mijn profiel heb staan, lijkt mijn LinkedIn-inbox op een digitale marktkraam. De een na de ander stuurt me een vriendelijk connectieverzoek, vaak met een gezellige noot: “Lijkt me leuk om te verbinden!” of “Wat een interessant profiel heb je!” Inmiddels weet ik beter.
Vrijheid op de werkvloer is goud waard. Het nodigt uit tot creativiteit, eigenaarschap en innovatie. Maar zonder richting wordt vrijheid al snel vrijblijvendheid. En een team zonder koers? Dat drijft af. Als je als nieuwe manager (Marketing) binnenkomt in een team dat lang stuurloos is geweest, voelt elke vorm van sturing als een inperking. Structuur lijkt bemoeienis. Focus voelt als beperking. Maar juist dan is het jouw taak om de ruimte te behouden en richting te geven. Een evenwicht dat vraagt om liefde en lef.
Dropshipping. Voor veel mensen een vies woord. Snelle jongens met AliExpress-producten, misleidende advertenties en een klantenservice die niet bereikbaar is. Vaak klopt dat beeld. Maar toch… ze doen ook iets goed. Iets waar traditionele marketeers veel van kunnen leren.
Samen zijn de Top 30 Nederlandse merken nu 95 miljard dollar waard. De hoogste waarde die de Nederlandse ranking ooit heeft gezien.
Hét handboek voor sustainability in oranisaties, zo luidt de ondertitel van dit met 384 pagina’s behoorlijk lijvige boek. Met de vraag in mijn achterhoofd of er voor het invoeren van sustainability überhaupt een handboek mogelijk is, nam ik het boek ter hand.
Coca-Cola, Desperados, broodmerk Freya's en Deliveroo doen het goed in het overzicht van marktonderzoekbureau Kantars van meest creatieve en effectieve advertenties van het jaar.
Ik gebruik AI voor van alles. Voor onderzoek, tekstanalyses, beeldontwikkeling, om video’s te maken, strategie te optimaliseren, te programmeren, et cetera. Maar de vraag: “Wat kunnen merkbouwers met AI?” vond ik lastig te beantwoorden.
Een bezoek aan IKEA is geen gewoon winkelbezoek. Het is een uitstapje. Een ervaring. Sommigen noemen het zelfs het ‘Disney World van de meubelzaken’. En net als bij een pretpark, is er in elk detail nagedacht over hoe jij je dag bij IKEA beleeft. Van het moment dat je de auto parkeert tot aan de goedkope hotdog bij de uitgang.
De advertising-industrie worstelt met een breaking news-probleem. De overvloed aan breaking news - van handelsoorlogen tot gewapende conflicten - trekt weliswaar publiek, maar geen adverteerders naar contentuitgevers en omroepen.
In nieuwsmedia wordt nog dagelijks gerefereerd aan reacties op sociale media. De vraag is: wie hecht er anno 2025 nog waarde aan ongefilterde en polariserende comments, juist als waardevolle context in de vorm van feiten essentieel is? De overschaduwende vraag luidt: welk nut heeft commentaar van ongeverifieerde personen en welke schade hebben berichten van bots op hoe mensen de waarheid percipiëren? Scherper nog: moeten we niet af van het commentaar van Jan en alleman op sociale media?
In een tijd waarin bijna alles digitaliseert, is het opvallend dat juist een fysiek concept zo hard aan terrein wint. Toch is dat precies wat Gamestate doet.
Zoals veel in marketingland worden je 'datadriven ambities' het ook niet makkelijk gemaakt. Als je niet over de complexiteit valt of over de onderbuikgevoelens van je collega’s, dan is er wel een discussie over privacy, ‘cookieless’ of een IT-backlog die je ambities kunnen afremmen.