FON in opkomst?
In nov 2005 werd vanuit Spanje het FON netwerk gelanceerd: een wifi community waarbinnen de leden (“Foneros”) elkaars internetverbinding via wifi hotspots (“Fonspots”) delen.
Binnen het concept zijn er 3 soorten Foneros: Bills, Linuses en Aliens. De Bills (naar Bill Gates) zijn de leden die geld willen vedienen aan het delen van hun internetverbinding, de socialistische Linuses (naar Torvalds) delen hun verbinding voor noppes en de Aliens hebben zelf geen FON aansluiting te delen, maar betalen voor toegang via een FON hotspot. Bills en Aliens moeten altijd betalen om gebruik te kunnen maken van het netwerk en Linuses krijgen altijd gratis toegang. De Bills krijgen periodiek een check om hun sharing te vergelden.
Oprichter Martin Varsavsky voorzag mogelijke distributie via de ISP’s omdat het voor de ISPs een interessante extra bron van inkomsten is (zij krijgen een deel van de inkomsten uit de Bills en Aliens) en een interessante service richting de klanten (“neem een abo bij ons en maakt automatisch deel uit van een wereldwijd wireless access netwerk”).
Bedenkingen…
Om deel uit te maken van het FON netwerk dien je software (firmware) op je access point te installeren of een speciale FON router (La Fonera) aan te schaffen. Zie hier de video met uiltleg.
Helaas is de software slechts geschikt voor een beperkt aantal routers en kampen ze allemaal met een beperkt signaalbereik (wat voldoende dekking van het FON netwerk bemoeilijkt). Daar komt nog bij dat er nogal wat juridische haken en ogen aan het FON netwerk zitten (wie is er verantwoordelijk voor wangedrag) en ISP’s zijn niet blij met gebruikers die hun internetverbinding delen met derden (wordt in de voorwaarden veelal verboden). Dit alles en bovenal het feit ik niet verwachtte dat er veel mensen bereid zouden zijn hun verbinding open te zetten (security) maakte dat ik FON niet veel kansen gaf.
Succes?
Google, Skype en Sequoia Capita dachten er anders over en investeerden in februari van dit jaar zo’n 18 mio euro in de start-up. Sindsdien zijn er veel marketingacties vanuit FON geweest en lijkt er zich een aanzienlijke community te vormen. Wereldwijd hebben ze naar eigen zeggen ruim 150K gebruikers en in Nederland zitten ze op 3200. Kan me niet voorstellen dat daar al significante inkomsten uit voort komen, maar een begin is gemaakt.
Via hun eigen mashup op Google Maps kun je als Fonero zien waar je online kunt…bij mij in Amsterdam is de dekking zo gek nog niet!
Op welk moment zou een wireless community a la FON interessant worden voor een business model gebaseerd op advertising?
Ze zouden eens moeten kijken of ze niet met een grote community als Hyves in Nederland kunnen linken op de een of andere manier.
Ze bieden nu ism Skype ook een totaalpakket aan: een router, een wifi telefoon, 500 skypeout minuten, en een skype voicemail voor ik meen 139 euro. Als we even aannemen dat dit een succes wordt, ben ik ook wel benieuwd of bellen over het FON netwerk ook een succes wordt.
Persoonlijk zie ik me eerder ergens op straat in de buurt van een FON hotspot een Skype gesprek voeren, dan dat ik me met een laptop of PDA internetten. Aan de andere kant is de bandbreedte van het deel dat opengesteld wordt voor anderen beperkt, en het zal dus nogal eens zo kunnen zijn, dat de gesprekskwaliteit matig is, als er al een gesprek kan worden opgezet. Heeft hier iemand ervaring mee?
Overigens zijn de huidige telefoons die ze meeleveren volgens mij WiFi-only, maar ik kan me voorstellen dat ze in de toekomst ook telefoons kunnen leveren waar ook een SIM in kan (zodat je maar 1 telefoon mee hoeft te nemen; goedkoop bellen in het bereik van een FON hotspot, daarbuiten met mijn bestaande provider)
Bij mijn weten hoeven Bill’s niet te betalen. Enkel de mensen zonder router (alien’s) moeten 3 euro per dag betalen.
Een niet onbelangrijk (mogelijk) bezwaar is dat de Fon-routers anders dan publieke commerciele hotspots zich niet per definitie in drukbezochte omgevingen bevinden. En wat let een Fonero om tijdens zijn vakantie van 3 weken het modem uit te schakelen. Zomaar twee andere bedenkingen.
Heb vorige week een La Fonera router besteld (gratis, via één of andere code alsof ik lid was van de Ierse Linux Gebruikers Groep :-)) – en het apparaatje kwam gisteren binnen. Installeren was een fluitje van een cent.
Ik ben nogal paranoide aangelegd, dus security is een issue voor me. Dat lijkt goed te zitten. Er zit een firewall in het ding dat verkeer tussen het ‘openbare’ en het ‘publieke’ deel van mijn netwerk tegenhoudt. Prettig is natuurlijk dat er alleen mensen gebruik van kunnen maken wiens identiteit min of meer bekend is. Mensen die ook hun verbinding delen of mensen die een account kopen bij Fon.
Zojuist kon ik bij het inloggen een vriend van me ook een La Fonera router kado doen. Ze strooien werkelijk met die dingen.
Of het een succes wordt, weet ik niet. Ik hou wel van dit soort initiatieven. Grootste probleem wordt vooral denk ik de voortschrijdende techniek. Je kunt wel 1000-en routertjes weggeven om langzaam een dekkend netwerk te maken, maar Wimaxx komt er aan en dan heb je aan een zender per stad waarschijnlijk genoeg.
Marketingwise (daar houden jullie van he jongerns) is Fon natuurlijk geniaal. Het lijkt een community en er zit een enorm heerlijk Spaanse-kraker-informatie-wil-vrij-zijn sausje over het hele ding heen. Maar uiteindelijk is het gewoon een commerciele onderneming. Slim, slim, slim – ik was er ingestonken. Maar het weerhoudt mij niet mijn Internetverbinding te delen. Wordt het niets, dan komt er vast een hack waardoor het “Fon” sausje van mijn Fonera af te halen is en dan maak ik een openbaar AP. Voor de mensen.
Tja, je internet verbinding openstellen voor derden, zonder te weten wie het zijn?
Zelf zou ik het niet doen.
Een kleine anekdote:
Twee weken geleden was ik bij vrienden die problemen hebben gehad met hun wifi router. De vrouw des huizes had met behulp van de installatie CD de router opnieuw ingesteld.
De verbinding werkte weer (tja, alles stond open!), maar bleek naderhand erg traag. Toch even aan mij gevraagd waar dat aan zou kunnen liggen. Even inloggen op de router zonder password (hij staat toch in onze meterkast!) en het blijkt dat 7 “buren” inmiddels ook gebruik maken van hun WiFi router en fors aan het downloaden zijn.
Toch even checken met mijn Linux laptop op hun netwerk. Blijkt dat de “buren” minder frisse bedoelingen hebben dan je mag verwachten. Port scans, scans op lekken voor Windows, voor kinderen minder geschikte websites, etc.
Toen mijn vraag: Weet je dat 7 volledig onbekende personen gebruik maken van jullie WiFi-router?
Nee, kan het kwaad dan?
Na een dagje scannen met ethereal bleek dat twee “nieuwe” “buurmannen” (drive by?) toch erg graag gebruik wilden maken van hun WiFi èn erg ranzige websites bezochten.
Het bovenstaande verhaal is volgens mij de grootste bedreiging voor FON.
Willen gebruikers wel hun traceerbare internetverbining open stellen voor onbekende derden…
Iedereen roept maar “ooh gevaarlijk je internet openzetten voor onbekenden”.
Dit hele argument is onzin.
Foneros kunnen alleen gebruik maken van jouw wifi als ze aan de volgende 2 kenmerken voldoen:
– Ze zijn zelf fonero en hebben een actieve opgengestelde wifi router
– Ze zijn betalende fonero
In beide gevallen heeft fon waarschijnlijk genoeg gegevens om de misbruiker te traceren. Het is niet zo dat je je netwerk openknalt. Mensen kunnen pas op je wifi als ze ingelogd zijn via fon.com.
Zo en nu niet meer zeuren hierover!
ik heb mijn gratis Fonera aangevraagd, ben benieuwd of iets thuisgestuurd krijg. TBC…
Ik kom Martin Varsavsky hier in Spanje regelmatig tegen op events, congressen, etc. We moeten niet vergeten dat hij, als Argentijn, door de Spanjaarden wordt beschouwd als de sucesvolste ‘hispano’ internetondernemer. Als (mede) oprichter van onder meer Viatel, Jazztel en Ya.com heeft hij enkel honderden miljoenen euro’s gecasht. Echter gemiddeld loopt hij hij ongeveer 1 op 3 wat betreft succesvolle internet start-ups, de overige initiatieven denk bijvoorbeeld aan einsteinet zijn niet succesvol geweest . Martin wordt in Spanje gezien als een van de aanjagers van vele web 2.0 applicaties en heeft participaties in vele start ups als Azureus, meneame, microsiervos, mo.neytrack.in, etc. Of FON succesvol gaat worden weet ik niet, maar ongetwijfeld zullen een aantal initiatieven waarbij hij betrokken is in de komende jaren succesvol blijken te zijn. Ik ken geen Nederlandse internetondernemer die zo actief, maar wellicht zie ik enkele heren (dames blijven schaars in de branche) over het hoofd. Overigens geldt dit ook in zijn algemeenheid voor het investeren in internet start-ups. Momenteel zijn bijvoorbeeld de aloude first tuesday biijenkomsten in Barcelona weer florerend en vol met business angels (ook Varsavsky laat zijn gezicht regelmatig zien) op zoek naar internetondernemers.
@Lennert: interessant nieuws over florerende internetbusiness in Spanje. Ik ga je blog zeker volgen…Is het voornamelijk rond Barcelona te doen of spelen andere steden ook een rol? Ik hoop al jaren op een goed internetklimaat daar….Met wat geluk heeft Europa bij jullie zowel meteorologisch als in ondernemde zin een eigen Silicon Valley ?
@Nils. De internetbusiness speelt zich voor 90% af in Barcelona en Madrid, met verder een bescheiden rol voor Valencia, Bilbao, Malaga en Sevilla. Wat betreft Barcelona. Momenteel is aan de noordkant van het centrum een grootschalig project bezig, Barcelona@, dat in 2010 werkgelegenheid moet bieden aan ruim 100.000 mensen, met name in de technologiesector. Met onder meer het onderzoekcentrum van Telefonica en het europees onderzoekcentrum van Yahoo maar ook veel start ups. Overigens is ook Malaga bezig met een dergelijk initiatief, maar dan wat kleinschaliger.
ook ik heb nog niks gehoord…jammer.
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!