Meer dan 1 miljoen online video’s per dag via BBC iPlayer
Tijdens het recent georganiseerde Google’s Zeitgeist Europe 2008 ging één van de sessies over de toekomst van online video.
Meest interessante spreker was zonder enige twijfel Ashley Highfield, directeur van Future Media and Technology BBC. Na een korte presentatie van de BBC iPlayer, gaf Highfield wat cijfers over het gebruik van online video via de kanalen van BBC. Op het moment van het congres werden er dagelijks ca. 700.000 programma’s gedownload. Uitgaande van een lineaire toename van het gebruik, is de verwachting dat BBC inmiddels meer dan 1 miljoen downloads per dag heeft. Vooralsnog lijkt de online videoconsumptie geen effect te hebben op het tv-kijkgedrag. Online kijkers zijn in het algemeen jonger dan de tv-kijkers, maar ouder dan de online bezoekers van BBC. Dit is goed nieuws aldus Highfield. Het betekent immers dat ze een nieuw publiek hebben weten aan te trekken met de online uitzendingen.
Interessant is de vraag van sessievoorzitter Matthew d’Ancona of Highfield YouTube als concurrent ziet of juist als aanvulling op de BBC iPlayer. Net als in Nederland de Publieke Omroep, plaatst ook BBC beeldmateriaal op YouTube (BBC’s Channel, BBC Worldwide en BBC World News). In het algemeen zijn dit korte fragmenten (niet alleen promotiemateriaal, vaak ook meer entertainment). Highfield ziet YouTube dan ook vooral als complementair om meer kijkers te bereiken.
Jammer dat de BBC iPlayer niet buiten de UK is te bekijken. Iemand toevallig al een mogelijkheid gevonden om die beveiliging te omzeilen?
1 miljoen views per dag. Sorry hoor, maar dat is verdomd weinig.
Uitzending Gemist doet meer. Terwijl in Nederland veel minder mensen wonen dan in de UK.
Nu.nl trekt honderdduizenden video kijkers per dag.
@Sjaak: Heb voor de zekereheid nog eens de video bekeken maar het zijn toch echt de getallen die Ashley Highfield noemt. Heb ook nog even gezocht naar exacte aantal bekeken programma’s per dag via uitzendinggemist.nl maar kon die even zo snel niet vinden. Weet jij zo wat dat aantal is?
Ik zou zeggen, William Valkenburg, kom er maar in! Ben nu wel benieuwd naar de actuele cijfers voor publieke omroep en dan met name uitzendinggemist.nl.
@Marco, oh ja, dat is ook zo 😉
Teveel gesurft de laatste tijd… 😉
Inmiddels ook een reactie van William Valkenburg (NPO) gekregen:
(…) Gemiddeld worden per dag ca. 320.000 programma’s via UitzendingGemist.nl bekeken. Per maand zijn dat gemiddeld 10 miljoen video’s en dat aantal groeit nog steeds gestaag. In de zomer zakt het altijd even in (maar dan brengt de NOS ook veel live sportverslaggeving online) en tussen september en december worden de nieuwe maandrecords gevestigd. Uitzendinggemist kan ook al een tijdje via digitale televisie worden bekeken bij o.a. KPN, UPC en Tele2. Hiervan zijn geen exacte cijfers beschikbaar, maar ik schat dat dit nog enkele tienduizenden views per dag toevoegt.
Programma’s op Uitzendinggemist.nl zijn niet afgeschermd voor het buitenland. Geolocatie wordt wel toegepast op live streams als rechthebbenden dat specifiek eisen. Dat komt eigenlijk alleen voor bij grote internationale sportevenementen (EK2008, Olympische Spelen) of popconcerten (Live Earth). De Nederlandse situatie is toch anders dan de Britse, waar de BBC van oudsher een global player is en in een wereldtaal uitzendt. Door de Nederlandse taal zal er vrijwel uitsluitend een Nederlandstalig publiek kijken, dus is afscherming voor ons geen groot issue. Het aantal kijkers uit het buitenland ligt al een tijd stabiel rond de 5-7% van het totaal en die kijken veel in de ‘rustige’ nachtelijke uurtjes.
In het kijkgedrag zie ik verder veel overeenkomsten met de Britse situatie. Ook in Nederland zien we dat de online-kijkers gemiddeld een stuk jonger zijn dan de gemiddelde tv-kijker en dat het online kijken eerder leidt tot toegevoegd bereik dan tot kannibalisme op de TV-cijfers. Het zijn andere ‘leefstijlgroepen’ die je via het ene of het andere medium aanspreekt. Ook het dagpatroon dat in de BBC grafiek wordt getoond komt overeen met de trend hier: door de week relatief veel verkeer op de dag (geleidelijk toenemend vanaf 10 uur) met een piek tussen 21 en 23 uur ‘s avonds.
Highfield’s analyse van de Long Tail op basis van programmatitels zal in Nederland een vergelijkbaar beeld geven: de ene titel is nu eenmaal spannender dan de andere. Een grote beperking is echter dat de Britten de programma’s maar 7 dagen online beschikbaar houden, waardoor een echte Long Tail (in de tijd) helemaal niet wordt opgebouwd. Sommige -meer tijdloze- titels (bv. een documentaire of concert) scoren ook na lange tijd nog steeds kleine aantallen views. Als je die over een langere periode optelt, komen daar hele respectabele aantallen uit. Via Uitzendinggemist.nl blijven uitzendingen daarom zo veel mogelijk beschikbaar, er is een archief van afleveringen per titel. We maken het voor iedereen mogelijk te deeplinken naar een specifieke aflevering via de omroepplayer en werken aan een embeddable player voor sites als Hyves. Het publiek kan daarmee eenvoudig programma’s op een eigen site plaatsen. Met deze middelen willen we de enorme Long Tail van de publieke omroep in Nederland veel beter zichtbaar maken. Wij zijn erg benieuwd wat dat voor het online kijken gaat betekenen. (…)
Mm, erg interessant.
rest mij een vraag: als je de gegevens terug rekent naar het BBC model (7dagen online) wat blijft er dan over van deze stats? Kijken er dan minder mensen?, maw hoeveel procent van de opgevraagde uitzendingen is ouder dan 7dagen?
Misschien zowiezo voor marketingfacts eens interessant om eens een stuk aan te wijden waar iets dieper wordt ingegaan om uitzendinggemist en het bereik.
Bedankt William!
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!