Uitzending Gemist nu ook op mobiel
In het Amsterdamse Nemo vond gisteren de lancering plaats van Uitzending Gemist voor op je mobiele telefoon. Eerst vertelde William Valkenburg (directeur internet bij de NPO) wat over de historie, het heden en de toekomst van Uitzending Gemist. Wat mij gelijk als muziek in de oren klonk was dat er vanaf 1 januari 2009 naar gestreefd wordt alle programma’s na uitzending op televisie maximaal na 30 minuten maar minimaal na 10 minuten op Uitzendinggemist.nl geüpload te krijgen. In High Definition zoals de NPO dit doorgeeft aan een aantal kabelaars gaat Uitzending Gemist voorlopig nog niet gestreamd aangeboden worden.
Maar vanaf begin volgend jaar is het dus mogelijk om de laatste aflevering van De Wereld Draait Door te kijken terwijl je op de bus wacht. Ook de gebeurtenissen in het Glazen Huis kun je straks “Live” volgen en dat allemaal op je mobiel. IPhone bezitters moeten nog even geduld hebben, maar de mobiele versie van Uitzending Gemist werkt op meer dan 200 verschillende toestellen. Ik heb ter plekke alles getest op onder anderen een Nokia N73 en N95 en 2 HTC toestellen. Het werkte prima.
Kwaliteit
De streams zijn in 200 kbps-kwaliteit op de mobiel in de formaten WMV en 3GP. De applicatie is te krijgen door GEMIST te sms’en naar 9090 of ga op je telefoon naar m.omroep.nl/gemist. Gebruikers krijgen hier de ruimte om feedback te geven. Op basis van deze ervaringen vindt volgend jaar uitbreiding van het aantal mogelijkheden plaats. Bijvoorbeeld met een groter archief en een hogere kwaliteit van de streams. Er is ook een mobiele webversie van Uitzending Gemist op m.uitzendinggemist.nl voor toestellen die de applicatie niet ondersteunen. Als je toestel streaming video in 3gp of wmv ondersteunt, kan je ook direct programma’s bekijken via je mobiele browser. Op uitzendinggemist.nl/mobiel staat een overzicht van alle door de applicatie ondersteunde toestellen.
Selectie
Er komt dagelijks 20 tot 30 uur aan programma’s van Nederland 1, 2 en 3 beschikbaar voor op de mobiel. Het gaat om een selectie van de programma’s, op het gewone Uitzendinggemist zijn er meer beschikbaar. Alleen de uitzendingen van gisteren en vandaag zijn mobiel te bekijken. Alle mobiele applicaties van omroepen krijgen een knopje naar een onderling programmamenu. Vanuit Uitzending Gemist mobiel is nu ook door te klikken naar de programma’s van NOS Mobiel en 3FM Serious Request, dat ook sinds woensdag een eigen telefoon-applicatie heeft.
Realisatie
De mobiele applicaties van UitzendingGemist en 3FM zijn ontwikkeld in samenwerking met de NOS, het Britse Wecomm en Triple IT. De mobiele website is ontwikkeld door MoMAc. Er was tot slot nog een waarschuwing van Roeland Stekelenburg (NOS): gebruik Uitzending Gemist op je mobiel niet in het buitenland. ‘Een NOS Journaal kijken kost je dan 65 euro per keer’.http://www.uitzendinggemist.nl
Ik heb het net even geinstalleerd. Ziet er leuk idee, leuk idee ook. Maar inderdaad, hoe vaak ga ik dit gebruiken? Ik denk dat het de eerste week in de bus erg leuk is, maar daarna?
Ik beschouw mezelf wel als ‘mobile addict’ doe van alles op mijn telefoon, maar online video kijken hoort daar niet echt bij, op dagelijkse basis.
Ik ben ook zo’n ‘mobile addict’ en bij mij hoort video bekijken er ook niet echt bij.
Enige tijd geleden was er al een of andere mobisite, waar enkele streams stonden van het journaal, de Lama’s, blik op de weg, en meer van dat soort uitzendingen. In eerste instantie ziet er echt super gaaf uit dat je dat op je mobiel kunt zien, maar veel gebruik heb ik er niet van gemaakt.
Toch denk ik wel dat er heel wat geïnteresseerden zullen zijn. Ik kijk zelf ook zelden (eigenlijk nooit) op de PC naar uitzending gemist, dus zal dat op de mobiel ook niet doen.
@Marco & @Remco
Kijken jullie online wel naar Uitzending Gemist dan? Of doen jullie dat ook niet?
Als ik echt het gevoel heb dat ik iets gemist heb, ja, dan start ik de site meestal even. maarja dat is laptop + wifi. Zie mezelf dat niet om 5 uur bij de bus doen op de telefoon.
@marco: Goede vraag! We weten het antwoord niet echt, maar dat is vaak zo met nieuwe toepassingen 😉
Toen we vele jaren geleden een eerste online programmagids lanceerden en vooraf een publieksonderzoekje deden, was er niemand die echt zat te wachten op een online tvgids (‘ik kijk wel in de krant, of op teletekst of in het programmablad’). Inmiddels zijn de gids van omroep.nl en TVgids veel bezochte sites.
De ervaringen met de eerste mobiele sites en clients (met name de laatste maanden bij de NOS) laten zien dat mobiel internet nog in een beginfase zit, maar wel snel groeit. Applicaties als Teletekst worden snel gevonden en goed gebruikt.
Video ligt een stuk moeilijker. Niet alleen vanwege de technische hobbels (toestellen, besturingssystemen, streamingprotocols) maar ook vanwege praktische zaken als kwaliteit netwerk, kosten provider en de gebruiksduur van een batterij 😉 Wij hebben daar slechts beperkt invloed op en proberen de dienst zo breed mogelijk maar wel met enige kwaliteit neer te zetten.
Het echte publieksonderzoek start nu! De mobiele client van Uitzending Gemist heeft nog beperkte mogelijkheden. op basis van de feedback van het publiek hopen we veel beter inzicht te krijgen in de behoeften en daarop zullen we de dienst in de client en op de mobiele site verder aanpassen.
Vandaag is overigens de actie Serious request van 3FM gestart en in de mobiele applicatie van 3FM wordt ook een livestream vanuit het Glazen Huis aangeboden. Benieuwd wat jullie daarvan vinden!
Vriendelijke groet,
William Valkenburg
Livestreams zijn altijd leuk. Vind ik dan. Alleen is dan weer de vraag of je die stream gaat bekijken om 5uur bij de bushalte, of thuis op de laptop.
Ik ben zo’n mobiele addict en kijk wel erg veel en regelmatig naar videos op mijn iPhone. Meestal gewoon thuis op de bank en inderdaad snel via Wifi. Soms (minder vaak, och had T-Mobile maar een beter netwerk…) terwijl ik wacht.
“Uitzending gemist is gebaseerd op streaming video, en dit wordt niet door iPhone ondersteund… ” aldus de boodschap op m.uitzendinggemist.nl ….
Mobiel video kijken wordt een dure en trage aangelegenheid.
Ik heb het zojuist geinstalleerd en geprobeerd de Keuringsdienst van Waarde te kijken. De installatie ging prima en het programma ziet er erg mooi uit. De kwaliteit van de video is echter erg slecht, het is niet kijkbaar. Erg blokkerig. Audio is goed. Aan mijn verbinding kan het niet liggen, 3G en onbeperkt internet met Hi. Normaal geen moeite met streaming/video’s.
Nuttige app, zonder meer voor reizigers in OV.
Setup: N95, Telfort UMTS, Randstad. Eerste ervaring: videokwaliteit was op dag 1 en 2 ronduit slecht. Vandaag prima in orde. Geen idee wat de reden voor verschil is.
In functioneel opzicht zou het handig zijn om:
1) te weten hoe lang een uitzending duurt,
2) nog betere omschrijvingen van inhoud van de programma’s te kunnen lezen en
3) te kunnen scrollen in het programma naar een time stamp of om stukken over te kunnen slaan.
Goede ontwikkkeling. Gaat zeker groot worden, de vraag is alleen wanneer.
My 2 cents:
– Getest op N95 8GB, Vodafone, HSDPA. Op mijn G1 phone is er nog geen app beschikbaar helaas, binnenkort wel hoorde ik. Prima kwaliteit videostream op N95, niet op eerste dag door serverload. Nu wel. Vodafone heeft wel de beste bandbreedte i.v.m. KPN/Telfort en T-Mobile. Scheelt dus in ervaring.
– Deel de mening van Erwin Boogert. UitzendingGemist (UG) op mobiel kan veel leren en kopieren van Joost.com in termen van (sociaal en diep inhoudelijk) zoeken binnen video’s. Met web 3.0 semantische annotaties, sociale netwerk integratie in relatie tot specifieke video’s (zoals AdaptivePath’s Glue en op een hoger abstractieniveau Facebook Connect en Google Friend Connect). Ik vind het leuk om te weten wie van mijn netwerk nu ook kijkt en als ze gisteren hebben gekeken, wat zij ervan vonden (ratings, reviews, comments, tips) en zelfs welke annotaties zij bij specifieke video-secties hebben geplaatst.
– Misschien een idee om Blinkx of Viewdle te koppelen aan UG Mobiel? Viewdle maakt het zoeken en matchen binnen video’s makkelijker en effectiever.
– Mobiele video pilots gaan IMO pas echt vlammen in de markt wanneer de bandbreedtes op mobiel met HSDPA+, MIMO en vooral LTE en in mindere mate mWimax fatsoenlijk zijn voor een lekkere gebruikerservaring. Dit zal vervolgens ook de prijs-waarde verhouding van de databundels op positieve wijze beinvloeden. Dus het gebruik. Ik zie hier een duidelijke parallel met online video 10 jaar terug. Toen online breedband nog niet lekker was door beperkte bandbreedte was het gebruik van online video ook beperkt. Tot de mobiele netwerken echt snel worden, zal WiFi nog steeds een belangrijk kanaal blijven.
– The Medium is the Message: 1-op-1 plaatsen van online UG naar mobiel UG is niet conform het denken van Marshall McLuhan. Mobiel is (deels) een ander medium dan online. Nu is mobiel UG een kopie van online lijkt het. Ik kan mij voorstellen dat de mobiele gebruikers korte UG video’s willen consumeren dan de online UG video’s. Of beter doorzoekbaar zoals Erwin Boogert terecht schetst IMO. Of meer gekoppeld aan context (fysieke omgeving, sociale omgeving etc.).
– Is er een dynamische aanpassing van de volgorde van mobiele UG video’s op basis van populariteit van deze video’s? Hoe meer views van de mobiele UG video, hoe hoger?
@David: als je WIFI hebt, zou je dat ook eens moeten proberen. Dan kun je zien of het echt aan de kwaliteit van de verbinding ligt of bv aan je toestel. Welk toestel heb je?
@Erwin: een optie die we in ieder geval snel willen toevoegen is het kunnen ‘springen’ in video’s, zodat je snel naar een bepaald punt in een stream kunt navigeren.
@Yuri: Dank voor het college 😉 Hele nuttige en goede opmerkingen die we zeker meenemen in de verdere ontwikkeling. We beginnen met dit soort nieuwe toepassingen altijd met een beperkte scope, om vervolgens op basis van ervaringen en reacties te gaan uitbouwen.
Een aantal zaken die je noemt hebben een zeker ‘volume’ in gebruik nodig om tot relevante resultaten te kunnen leiden (social, dynamische volgorde e.d.). Dat volume moet nog worden opgebouwd en ook ik denk dat de ontwikkeling van de mobiele netwerken (icm met prijsmodel) meer bepalend zal zijn voor de snelheid waarmee streaming op mobiel doorbreekt.
Het maken van shortfomats gebeurt al en we zullen zeker daarmee in de komende maanden in de UG client gaan experimenteren. Hiervoor geldt dat het apart bewerken van content voor mobiel veel kostbaarder is dan het één op één doorzetten van programma’s, zoals we dat nu doen.
Hartelijk dank voor de inhoudelijke reacties. Wij doen daar ons voordeel mee!
William
de Uitzending Gemist applicatie is sinds de lancering circa 15.000 keer gedownload. In combinatie met de NOS en 3FM applicatie hebben nu meer dan 35.000 gebruikers toegang tot Uitzending Gemist op mobiel. Via deze 3 applicaties zijn in de maand januari meer dan 63.000 streams opgevraagd. De Wereld Draait Door en het NOS Journaal worden op mobiel het meest bekeken. De mobiele gebruikers kijken bij voorkeur ’s avonds. De piek ligt rond 22.00
Uitzending Gemist op mobiel is inmiddels beschikbaar voor 362 verschillende typen toestellen
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!