Belangrijke tijden voor Microsoft met Kinect, Phone 7 en Office 365
Office, Sharepoint, Exchange en Lync worden volgend jaar met de nieuwe clouddienst Office 356 via een abonnementmodel (vanaf 6 euro per maand) toegankelijk. Windows mobile 7 wordt in ieder geval door Vincent Everts aardig positief ontvangen, de rest van de wereld (‘most unique UI in the smartphone race’) is ook niet ontevreden en als HTC-bazen het zeggen, dan zal het wel zo zijn. Verder was er dan nog die concurrent van de Nintendo Wii, Kinect. Voor die beweging computer zonder remote wordt een campagne van een half miljard uitgerold (USA, óók bij Oprah). Belangrijke tijden voor Microsoft.
Office 365
Hier op Marketingfacts voerde Henri de Jongste in dit artikel een niet al te charmante stap van Microsoft ten tonele: anti-reclame voor OpenOffice is minder sterk dan de wereld bezweren dat MS Office gewoon een heel goed product is (lees: “Open Office en de (on)macht van Microsoft”). Die blogpost indachtig is het des te interessanter wat Microsoft met 365 wil gaan doen. Lees dit persbericht maar eens:”Microsoft Office 365: The Power to Think Big and Be Small, to Be Big and Act Fast.” Office 365 is schaalbaar, en kan gebruikt worden voor bedrijven met 1 werknemer of bedrijven met honderdduizend werknemers. Het persbericht ronkt:
“No longer will enterprise technologies be reserved for traditional office workers and the larger organizations that can afford their own data centers. Instead, organizations of all sizes and people in all types of jobs will use enterprise-grade collaboration tools, social networks and unified communications to improve the way they work – and never again be trapped behind the firewall or on applications from last decade.”
‘When it comes to the cloud, we’re all in.’ En dat doet Microsoft met een van de meest geadopteerde en meest gebruikte en meest bekende diensten die het op stal heeft staan. Interessante ontwikkelinge. Meer in 2011.
Windows Mobile 7
In het interview met Mark Moons van HTC was ik zeer kritisch over Windows op mobiel. Dat is ook wel terecht, denk ik, waar het gaat om de software-versies die nu draaien. Wat er aankomt, Windows Phone 7, zou best wel eens zo goed kunnen zijn dat Microsoft in een klap weer terug in de race is. Engadget schrijft:
“the clock is ticking on Windows Phone 7, and the industry has already proven that it won’t wait around for companies to play catch-up. It’s not about lapping the competition at this point, it’s about just being in the race—and if Microsoft doesn’t know that by now, it may already be too late.”
Samsung, HTC, Dell, LG zijn aan boord voor de lancering, Vodafone, Orange en T-Mobile zijn de launching operators. Het wordt buigen of barsten voor Windows op mobiel, dit holiday season.
Spellen op Kinect
En dan was er nog Kinect, de controller-free gameconsole die 4 november officieel op de markt komt. Microsoft gaf gisteren 17 titels vrij voor de Kinect: tijdens Picnic 2010 speelde @guidoz als gastpresentator al met het spel “Kinect Adventures”:
Een half miljard USD wordt uitgegeven aan de campagne voor Kinect. Kan dit device de concurrentie aan met gevestigde namen als de Wii van Nintendo. En als dat zo is, wat wordt dan het marktaandeel? De unieke propositie moet in ieder geval zijn, dat je geen controller nodig hebt: de Kinect bevat een camera, audiosensoren en bewegingssensoren die 48 bewegingspunten van het menselijk lichaam kunnen detecteren. Benieuwd of we rijen krijgen voor de winkels.
Twee cruciale productlaunches die eigenlijk niet mogen mislukken om de greep op twee ontzettend belangrijke markten niet te verliezen. Een stap in de goede richting met een clouddienst waar concurrent Google met Gdocs misschien last van gaat krijgen. Heel benieuwd wat er de komdende maanden en in het eerste kwartaal van 2011 gaat gebeuren.