GadgetReview: Deel alles op Facebook met de HTC ChaCha

5 september 2011, 04:15

Met de ChaCha komt HTC met een van de eerste telefoons waar naast een QWERTY-toetsenbord ook een directe social media knop zit ingebouwd. Alle content die bekeken wordt kan met een klik worden doorgeplaatst naar Facebook. Door de prijs (rond de €200 op moment van schrijven) is het een zeer betaalbare telefoon. De Facebookknop is het grote differentiatiepunt van de ChaCha, maar biedt het meer waarde dan de huidige share buttons onderaan artikelen?

Look & Feel

Door de buiging in de onderkant van het toestel ligt het apperaat lekker in je hand. Vooral als je met twee vingers (zie: duimen) aan het typen bent komt die buiging van pas. Persoonlijk vond ik het toestel wat raar aanvoelen in mijn broekzak maar dat zal wel komen omdat ik ‘rechte’ telefoons gewend ben. Verder vind ik het geen lelijke telefoon, de body is gemaakt van een combinatie van plastic en aluminium en het schuift mooi in elkaar. Ik was verrast door het touchscreen omdat ik dat door de grootte van het scherm en door de pijltjestoetsen rechtsonderin (die je ook voor navigatie kunt gebruiken) niet verwacht had. De 800 MHz processor is wat aan de slome kant voor deze prijsklasse van telefoons maar is tot mijn verrassing meer dan toereikend om films te kijken, te navigeren, mee te browsen en om te gamen zonder dat het systeem daardoor wordt overbelast.

Het scherm

De HTC ChaCha beschikt over een 2,6 inch touchscreen scherm die voor een 480 x 320 resolutie zorgt. Het scherm zelf is niet heel bijzonder; de beeldkwaliteit is prima, maar ook niet niet meer dan dat. In verhouding met andere telefoons is het scherm nogal klein maar het QWERTY-toetsenbord onder het scherm laat ook niet veel ruimte over. Het is dan ook wat lastiger om met je vingers op zo’n klein scherm te navigeren, soms zie je bijna niet wat je precies aan het doen bent omdat je vingers in de weg zitten. Het kleine scherm heeft dan ook gevolgen voor de weergave van applicaties, maar daar kom ik later in de review op terug.

Knoppen & Camera

Onder het scherm vind je de home, instellingen, terug en een zoekknop die je ook met je vingers moet bedienen. Een stukje lager zitten er nog twee belknoppen (een groene en een rode knop) op. Onder deze toetsen vind je het QWERTY-toetsenbord, naar mijn mening een van de beste toetsenborden op een telefoon. Er zit genoeg ruimte tussen de toetsen, de knoppen zijn van degelijke kwaliteit en ze lichten mooi op als de lichtsensor in de telefoon waarneemt dat het donker is. De batterij viel me een beetje tegen, hij gaat maar net een dag mee en als je constant apps in de achtergrond hebt draaien valt hij in de middag al uit. Verder is er een frontcamera en een 5 megapixel (achter)camera met autofocus en flits aanwezig. De foto’s zijn prima maar niet de reden waarom deze telefoon zo anders is dan zijn concurrenten. Het grootste differentiatiepunt van deze telefoon en waar HTC ook het meest op focust in de marketing is de Facebookknop rechtsonderin.

De Facebookknop

Met de Facebookknop kun je alles wat je op je telefoon aan het bekijken bent met een druk op de knop delen met je vrienden. Foto’s, video’s, webpagina’s, het gaat heel erg makkelijk. Maar wat mij vooral in de praktijk opviel is dat ik zo’n knop eigenlijk helemaal niet nodig heb. Natuurlijk, zo’n knop scheelt je misschien wat tijd bij het delen van content, maar bij alles wat je tegenwoordig op het web tegenkomt staan social share buttons waar je met bijna hetzelfde gemak de content kunt delen. Ook snap ik de keuze van HTC niet helemaal om er dan alleen een Facebookknop van te maken, Facebook heeft natuurlijk veel gebruikers maar om dit dan de enige mogelijkheid te maken? Als je claimt dat de telefoon sociaal is, zet dan gelijk de knoppen van alle sociale netwerken op de telefoon. Ik heb dan ook zo mijn twijfels over de toegevoegde waarde van deze knop(pen). Aan de ene kant is het weer net wat makkelijker en gebruiksvriendelijker dan een online share button. Maar aan de ander kant, als er een sociaal netwerk bijkomt kun je niet even een nieuwe knop toevoegen. Dat is ook een van de de redenen waarom er touchscreen telefoons zijn gekomen, zodat fabrikanten en ontwikkelaars de knoppen softwarematig konden aanpassen of vernieuwen. Daarnaast werken online share buttons bijna net zo goed als een ‘echte’ knop.

Opslag

Het toestel beschikt over 512 mb geheugen maar is nog uit te breiden met een microSD kaartje (wordt niet standaard meegeleverd). Het kaartje is echter zo geplaatst dat je de achterkant en de batterij moet verwijderen om erbij te kunnen. Praktisch gezien gebruikte ik het meegeleverde usb kabeltje om media mee over te zetten en viel het nut van een microSD kaartje dus een beetje weg. En als je geen kaartje hebt is 512 mb nogal weinig ruimte dus is het noodzaak om een microSD kaartje aan te schaffen als je wat foto’s wilt maken en wat applicaties uit de android market wilt downloaden.

Software

De HTC ChaCha draait op Android 2.3.3 en is net zoals alle andere HTC telefoons (met uitzondering van de HTC 7 Trophy) uitgebreid met HTC Sense. Eerder had ik het al over het kleine scherm en de gevolgen die dit heeft op de weergave van applicaties. Voorgeïnstalleerde apps werken goed maar een bijkomend gevolg van de grootte van het scherm is dat apps die je van de android market download niet geschikt zijn voor de resolutie van de HTC ChaCha. Omdat de meeste apps zijn ontwikkeld voor een staand scherm en niet voor het liggende scherm van de ChaCha, moet je het toestel draaien om deze apps te kunnen gebruiken. Iets wat de gebruiksvriendelijkheid toch echt verminderd. Ik kan dan ook maar niet genoeg blijven benadrukken dat Google de android market eens stevig onder handen moet nemen en duidelijker moet maken welke apps nou echt geschikt zijn voor welke telefoon en tablet. Ook voor browsen is de telefoon niet echt geschikt, door het kleine scherm moet je heel veel scrollen en kun je webpagina’s niet optimaal bekijken.

Marketing

Zoals ik al eerder zei zet HTC de ChaCha echt als sociale telefoon in de markt. De aanwezigheid van de Facebookknop wordt ook op straat (filmpje) groots benadrukt. Maar behalve een eigen commercial heeft HTC in Nederland geen grote acties ondernomen op het gebied van marketing voor de ChaCha. Met de prijs zet HTC de ChaCha als een instapmodel in de markt. Het toestel is op dit moment simlockvrij te krijgen voor rond de 200 euro (tweakers) en is vergeleken met de concurrentie redelijk goedkoop geprijsd.

Conclusie

Voor een telefoon van deze prijsklasse krijg je bij de HTC ChaCha best veel kwaliteit voor je geld. Het QWERTY-toetsenbord werkt goed, het scherm is prima en Android 2.3 draait lekker op deze telefoon. Maar er zijn ook veel minpunten: het scherm is te klein waardoor apps niet altijd lekker draaien en browsen ook niet heel fijn gaat. De Facebookknop werkt wel maar het is de vraag of hij meer waarde toevoegt dan een online share button. Bij deze de vraag aan jullie: moeten sociale netwerken zoals Facebook hun eigen knop krijgen op een telefoon of zijn online share buttons voldoende?

Tim Hendriks
Founder & Designer bij Follio

Tim Hendriks verbindt studenten, scholen en bedrijven met Follio en studeert Advanced Business Creation in 's-Hertogenbosch.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!