Disruptieve innovaties liggen onder vuur #TNWEurope

24 april 2015, 09:00

Gary Shapiro over delivery, de sharing economy en wireless health

Niemand houdt van veranderingen. Sommige dingen zitten in onze aard vastgeworteld en die moeten daar gewoon blijven. Denk bijvoorbeeld aan wat er gebeurde bij de introductie van auto’s: de producenten van horse carriages waren erop uit om de auto’s vooral niet aan de man te brengen; auto’s vormden namelijk concurrentie voor deze producenten. Er kwamen wetten waarin werd vastgelegd dat auto’s niet sneller mochten rijden dan paarden, ruitenwissers waren levensgevaarlijk en moesten worden verboden en radio’s waren slecht en afleidend.

Gary Shapiro is de president en CEO van the Consumer Electronics Association. Daarnaast is hij de auteur van bestsellers ‘The Comeback‘ and ‘Ninja Innovation‘. Hij is de derde spreker in de zogeheten Red Room op de eerste dag van TNW Europe Conference 2015.

Gary’s carrière begon 30 jaar geleden bij een advocatenkantoor. Daar heeft hij meegewerkt aan een van de belangrijkste rechtszaken die invloed hebben gehad op veranderingen in de technologie: de videorecorder. De VCR heeft de wereld fenomenaal veranderd: je kon een film kijken waar je wilde, wanneer je wilde. Je hoefde niet meer naar een bioscoop of te wachten tot er een leuke film op televisie kwam. Voor veel mensen betekende dit vrijheid.

Hollywood zag dat niet zo zitten, omdat het zijn gevoel van controle kwijtraakte. De VCR was volgens hen een auteursrechtenschending. Na twee processen bij het Hooggerechtshof werd het vonnis uitgesproken dat de VCR legaal was en legaal gebruikt mocht worden, ondanks dat het materiaal van anderen kopieerde. Door deze uitspraak konden ook veel andere producten op de markt komen, denk aan de MP3-speler en zelfs het internet.

Delivery

Als je tegenwoordig iets wilt kopen, zijn er twee manieren om dat te krijgen: de old-fashioned manier waarbij je naar de winkel gaat om het te kopen of de wat modernere manier waarbij je online een bestelling doet en het product op de deurmat wordt afgeleverd. In de komende paar jaren komen daar drie manieren bij.

Allereerst drones. Volgens Gary kunnen drones straks gebruikt worden om van rooftop naar rooftop pakketjes en documenten te vervoeren en daarmee opstopping op de grond te verminderen. Tegenwoordig worden drones al ingezet om medicijnen af te leveren op plekken waar je met andere vervoersmiddelen niet makkelijk kunt komen of in de magazijnen van Amazon om producten uit de schappen te halen.

Een tweede manier om dingen te bezorgen in de toekomst, is 3D-printen. Zoals iedereen nu thuis een ‘gewone’ printer heeft staan, zal volgens Gary iedereen over een aantal jaren ook een 3D-printer thuis hebben staan. Nu worden ze al gebruikt in ontwikkelingslanden om kinderen die in de oorlog ledematen zijn verloren, weer op de been te krijgen.

Bron afbeelding: Mercedes-Benz

De derde en laatste manier waarop we straks dingen bezorgd kunnen krijgen, is door middel van de driverless car. Die zijn pas écht disruptive, vindt Gary. Talloze mensen komen straks zonder een baan: taxichauffeurs, automonteurs, de hele industrie die leeft van andere mensen die een auto-ongeluk hebben. Als we een mogelijkheid hebben om daaraan een eind te maken, moeten we dat vooral doen, volgens Gary.

Deze drie technologieën zullen veel gaan veranderen en een grote bijdrage leveren aan onze sharing economy.

Sharing economy

Je gebruikt je auto niet altijd, je gebruikt je gereedschap niet altijd, je gebruikt je huis niet altijd. Nu zijn er platformen die daar verandering in kunnen brengen: Uber, Peerby, AirbNb. Allemaal platformen die erg controversieel zijn. Waarom? Ze zorgen voor meer concurrentie: taxichauffeurs moeten het opnemen tegen Uber. In Amerika is Uber zelfs in een aantal staten verboden. Jammer, vindt Gary, want Uber heeft veel voordelen: allereerst kun je nog steeds drinken en veilig thuiskomen met de auto, daarnaast biedt het ook veel mogelijkheden voor mensen die veraf wonen en niet met het openbaar vervoer kunnen rijden. Vaak hebben taxichauffeurs geen zin om een flink stuk te rijden, maar met Uber kunnen deze mensen toch gemakkelijk op hun plek van bestemming komen.

Ook Airbnb zorgt voor concurrentie: het ontneemt de stad van hun belastingcentjes en het ontneemt hotels van hun gasten. Gary vertelt het verhaal van zijn broer: die woont in een veel te duur huis op Hawaii dat hij eigenlijk niet kan betalen, maar omdat er mensen naar Hawaii op vakantie willen die eigenlijk die vakantie niet kunnen betalen en dus via Airbnb hun accommodatie regelen, kan zijn broer op Hawaii blijven wonen en kunnen die mensen op vakantie gewoon op vakantie. Win-win!

Naast producten en diensten kunnen we ook informatie delen. 20 jaar geleden was dat onmogelijk. Als je een idee wilde delen, moest je eerst iemand overtuigen om jouw werk te publiceren en nu kun je alles gemakkelijk publiceren op het internet, waar het voor iedereen toegankelijk is. Tegenwoordig kunnen we met een computer of smartphone (die praktisch een computer is) en een internetconnectie al een bedrijf beginnen dat de wereld kan veranderen. Dat is het leukste van de wereld waar we nu in leven.

Er zijn wel veel factoren die hier roet in het eten gooien. Er komen steeds meer regels en er zijn landen die proberen deze ontwikkelingen zo veel mogelijk te beperken door een dikke muur om hun land heen te bouwen en alles te controleren wat er binnen de muren gebeurt – en vooral zo veel mogelijk buiten te laten. Zo kun je in bepaalde Afrikaanse landen niet naar internationale websites gaan zonder daar eerst voor te betalen en kun je in China niet naar de websites van Google, Facebook en Twitter.

Wireless health

Bron afbeelding: Maurizio Pesce (CC)

Een andere technologie die op dit moment onder vuur ligt, is wireless health, de verzameling van alle smartbands en smartwatches die nauwkeurig bijhouden hoeveel stappen we hebben gelopen, hoe we hebben geslapen en wat onze hartslag is. Er is zelfs een technologie waarbij je een apparaat op je hoofd zet dat vervolgens bijhoudt of je een hersenschudding hebt. Ongewild moet Shapiro toch weer Amerika bekritiseren: het is een fantastische technologie, maar deze mag in Amerika niet verkocht worden, want het komt niet door de veiligheidscheck heen. En als het dat wel doet, is de kans groot dat het bedrijf bij de eerste foute waarneming kapot-gesued wordt. Toch, hoe ironisch ook, wordt deze techniek wel gebruikt door het Amerikaanse leger.

Tenslotte is testing en genetic mapping een technologie die Shapiro graag aan wil kaarten. Voor ongeveer 1.000 euro laat je je DNA testen, waar dat 10 jaar geleden 10.000 euro kostte. Shapiro verwacht dat dit over een aantal jaar nog een stuk goedkoper is. Al je ziektes en bijvoorbeeld de kans dat je snel overlijdt, worden allemaal zichtbaar gemaakt. Maar waar ga je zoiets voor gebruiken? Als je dochter gaat trouwen? Als je een nieuwe medewerker aan gaat nemen?

Je kunt zelfs dingen uitlezen uit je adem. Normaal gesproken meet de politie alleen maar hoeveel alcohol je op hebt, maar het is mogelijk om uit te lezen of je longkanker of een andere vorm van kanker hebt. Het kan nog gekker: er zijn technologieën die je irissen scannen of naar je stem luisteren en vervolgens uitlezen wat je emotie van dat moment is en of je de waarheid spreekt. Ideaal voor in de politiek, vindt Shapiro.

We zitten momenteel eigenlijk nog maar in het vroege begin van deze grote verandering in technologie. Het begon allemaal met smartphones, maar deze ontwikkelingen kosten tegenwoordig een fractie van wat ze vroeger kostten. Koppel deze onderdelen aan het internet, zet er een slim iemand op die er een mooi algoritme voor schrijft en je krijgt talloze nieuwe serviceplatformen waar je nu nog niet over durft te dromen.

Sanne Roeling
Online projectmarketeer bij Sizigy

Is net zo graag online als offline. Wil jou verbeteren op taalgebied. Verdoet haar tijd op Twitter en Instagram. Crazy cat lady in hart en nieren.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!