Waarom jij Thierry Baudet wil zijn

22 juli 2019, 09:00

Hate him or love him. Maar één ding is zeker: elke marketeer wil de FvD-voorman zijn

Je hebt het nog niet door. Of je ontkent het keihard. Maar je wil echt heel graag Thierry Baudet zijn. Niet schrikken: dit artikel heeft niets met politiek te maken. Wel staat het als een paal boven water dat iedereen in de marketing, sales en alles wat daarbij hoort, een hoop van Thierry Baudet kan leren. Neem hem als voorbeeld bij het opbouwen van je personal brand.

Een tijdje geleden vroeg ik mijn collega’s bij Fingerspitz – grotendeels bestaande uit onlinemarketing-consultants – of zij de ambitie hadden om een ware autoriteit te worden binnen hun vakgebied:

Logischerwijs was dat de aanzet tot deze blog. En direct ook de link met Baudet: dit zijn de zeven vuistregels van Thierry, die het basisfundament van een sterke personal brand vormen.

1. Alles begint met ambitie en authenticiteit

Ambitie is je allergrootste drijfveer. Als je het uit je tenen moet persen en er helemaal niet gelukkig van wordt, heeft het geen zin. Je personal brand bouwen, moet passen bij je persoonlijke doelstellingen.

Realiseer je goed dat mensen om je heen, zoals je collega’s, netwerk en bovenal je klanten, jou zien als expert binnen jouw vakgebied. Of dat nu online marketing in zijn geheel, of slechts een discipline daarvan is, of ondernemerschap, of iets heel anders, maakt niet uit. Jij bent de expert.

“Pak het podium, zo train je jezelf”

Het opbouwen van een persoonlijk merk past dus bij jouw rol in het werkveld. Zeker als je in B2B zit. Want B2B betekent geen business-to-business, maar human-to-human. Pak dat podium, want het levert je nóg meer aanzien op. En er is meer: het zorgt er automatisch voor dat je jezelf continu traint in jouw discipline. Zoek je over een paar jaar een nieuwe baan, of word je freelancer? Wie weet wat het voor mooie klussen gaat opleveren.

Authenticiteit

Naast ambitie is authenticiteit het tweede hoofdingrediënt voor succesvolle personal branding. En je authenticiteit bestaat uit grofweg drie dingen:

  • Je eigen ervaringen en kennis

  • Je eigen talenten en specialiteiten

  • Je eigen karaktertrekken

Van copycats houden we niet op het internet. Deel daarom je eigen ervaringen en kennis. Wees niet zo bescheiden: je weet echt wel wat nuttigs te vertellen. Verzamel informatie en inspiratie, als basis, op het internet, en bouw daar dan je eigen verhaal van. Gebruik dus ook zeker voorbeelden en lessen van je eigen werk.

Bedenk ook waar jouw talenten liggen. Waar ben je goed in? Ben je creatief, analytisch of juist heel resultaatgericht? Focus je op de dingen waarvan je weet dat daar je specialiteiten liggen. Dan gaan mensen jou ook vanzelf linken aan één bepaald vakgebied of bepaalde niche.

Als laatste is het slim om gebruik te maken van jouw karaktereigenschappen. De hoofdregel daarbij is: wees niet wie je wilt zijn, maar wie je écht bent. Je eigen USP’s, zou je kunnen zeggen. Ben je grappig? Gebruik dat in je voordeel. Ben je dat eigenlijk niet en ga je humor inzetten om je verhaal over te brengen, dan begeef je je op gevaarlijk terrein.

“Van copycats houden we niet”

Ben je extreem intelligent? Heb je een opvallende bos krullen? Heb je een unieke kledingstijl? Dit kan allemaal in jouw voordeel werken. Het maakt je herkenbaar en memorabel. First never follows, zoals ze bij Adidas zeggen.

Laat ik een paar namen noemen: Steve Jobs, Elon Musk en Thierry Baudet. Al deze influencers is het gelukt om een plekje in ons brein te veroveren, door een mix van bovenstaande drie ingrediënten. Het mooie van dit alles: alle drie zijn ze een merk op zich geworden. Alle drie staan ze ergens voor op basis van hun eigen karaktereigenschappen, talenten en ervaringen. Alle drie hebben ze een groep volgers gecreëerd waarop zij invloed uitoefen(d)en. Een groep volgers die hen willen zijn, zou je kunnen zeggen.

2. Verzin zelf content (en geef het een naam)

Deze vuistregel staat haaks op je authenticiteit: je eigen ervaringen en talenten vormen het fundament van de content die je deelt. In de B2B gaat invloed uitoefenen immers om waarde creëren voor je connecties. Of dat nu blogs, ebooks of leadmagnets zijn. Als jij merkt dat bepaalde factoren jou ergens in laten geloven of aanzetten tot actie, is dat hét bewijs dat het werkt.

Zo bedacht ik een tijdje geleden, op basis van eigen kennis en ervaringen, het one-size-fits-all flywheel voor succesvolle leadgeneratie. Het geeft me ontzettend veel energie om te horen dat verschillende klanten er al mee aan de slag zijn gegaan.

Het werkt altijd goed om je verhaal te verpakken in iets tastbaars. Je kunt ook beeldspraak of metaforen gebruiken, of inspelen op actualiteiten, personen, thema’s en trends die momenteel spelen in het dagelijks leven. Het feit dat je op de titel van dit blog hebt geklikt, zegt genoeg: het werkt.

3. Vergeet je werkgever even

Mensen stemmen op het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Niet op Thierry Baudet van het Forum voor Democratie, zoals men vroeger bij iedere andere verkiezingen deed. Personal branding zorgt zeer waarschijnlijk voor een boost in cross- en upsell, dat is waar. Maar het mag nooit het primaire doel zijn van al je personal branding-doelstellingen. En als het dat stiekem toch wel is, dan mag het er in ieder geval nóóit te dik bovenop zitten.

Het draait erom als persoon waarde te creëren voor je connecties. Daarom is het goed om ook wel eens kennis te delen vanuit je eigen naam. Deel bijvoorbeeld je ervaringen direct als bijdrage op LinkedIn, of plaats je artikel op andere media dan alleen je bedrijfsblog. Je bereikt er waarschijnlijk nog meer mensen mee ook.

“Personal branding mag nooit het primaire doel zijn”

Trek het soms los van je merk. Thierry is méér dan alleen Forum voor Democratie. Steve Jobs was méér dan alleen Apple. Niet hun organisaties, maar zij, als persoon op zich, zijn de mensen die de mindset van hun volgers doen veranderen, en volgers creëren. Je doet het waarschijnlijk zelf ook: op LinkedIn heb je vaker interactie met personen dan met bedrijven, toch?

4. Wees geen manusje-van-alles

Deze vuistregel is vooral interessant voor marketeers. Want ons vakgebied is ontzettend breed. En hoeveel ervaring je ook hebt, je kunt niet overal even goed in zijn.

Veel organisaties werken daarom gelukkig al volgens het T-shaped model. Daarin zorg je voor een goed cluster aan basisinformatie over alle marketing disciplines, maar kies je één specialiteit uit.

Dat kan overigens prima iets anders zijn dan de basics, zoals SEO, social media of conversie-optimalisatie. Denk een stap verder: misschien ben jij wel erg goed in bepaalde soft skills die iedere marketeer nodig heeft, vind je jouw haakje juist ergens in B2B, B2C, creatieve marketing, branding of juist data, of heb je vooral veel ervaring in een bepaalde branche of niche. Politieke partijen – niet alleen Thierry met het Forum – zijn tegenwoordig ook T-shaped. Ze hebben overal een duidelijke mening over, gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen. Maar er is altijd één item waar ze in uitblinken.

“Zorg dat je in één thema uitblinkt”

Natuurlijk kiest D66 bewust voor de combinatie van homo-acceptatie als één van de belangrijkste speerpunten voor de komende jaren, met daarbij Rob Jetten als partijvoorzitter. GroenLinks, met Jesse Klaver als groene stuurman, is meer een beweging tegen rechts geworden dan een linkse politieke partij. En de naam van de partij van Henk Krol, 50Plus, zegt meer dan genoeg.

Wees geen manusje-van-alles. Pak je podium met het thema dat jij het belangrijkst vindt.

5. Engagement is je hoofddoel (op LinkedIn)

Online invloed uitoefenen gaat net zo zeer over jou als over je ontvangers. De communicatie gaat twee kanten op. Je zendt niet alleen, je ontvangt ook; zowel met je fans als met je tegenhangers. Daarom is engagement zo belangrijk. Deze vuistregel is dus eigenlijk heel logisch: actief posten op LinkedIn. De optelsom is immers makkelijk:

Inspirerende + actionable content -> meer interactie -> meer bereik -> meer connecties/volgers -> meer invloed

Het kan zijn dat dit het moment is dat je afhaakt. Actief posten op LinkedIn, daar heb ik toch helemaal geen tijd voor?! Dat valt best mee. Niet meer dan tien minuutjes per week hoeft het je te kosten. Als je een keer per week iets post, doe het dan ongeveer volgens dit schema:

Zorg vooral dat je waardevolle content deelt met je netwerk. Af en toe gooi je iets over/voor jezelf online, en om echt viral te gaan maak je een giveaway met bijvoorbeeld een whitepaper, ebook of andere waardevolle resource.

6. Creëer haters

Hier zijn niet alleen Thierry Baudet en Geert Wilders, maar álle politici, ontzettend goed in. En ze moeten wel. Je kunt niet met iedereen vriendjes zijn. Niet iedereen kan het met jou eens zijn. Dat moet je ook helemaal niet willen. Sterker nog: een kant kiezen werkt ontzettend in je voordeel.

Nu is ‘haters’ in het personalbranding-verhaal voor marketeers misschien niet het juiste woord. Toch is het goed om een (volgens sommigen) onpopulaire mening te kiezen.

“Je moet helemaal niet willen dat iedereen het met je eens in”

Het bewijs zien we bijvoorbeeld bij SuitSupply. Een paar jaar geleden bereikte hun reclamecampagne waarin zoenende mannen centraal stonden de landelijke media. Veel mensen vonden het aanstootgevend, maar nog veel meer mensen vonden het een fantastisch statement.

Iets recenter deed Nike natuurlijk exact hetzelfde met de campagne waarin American Football-ster Colin Kaepernick centraal stond. Hij was destijds in opspraak doordat hij het gezicht was van de protesten rondom racisme bij de Amerikaanse politie. Het is omstreden, maar maakt het merk ontzettend populair bij mensen die het wél eens zijn met het statement. En Nike zag zelfs een directe groei van 31 procent in sales naar aanleiding van deze campagne.

7. Praat in dezelfde taal als je doelgroep

Met taal bedoel ik niet echt taal, zoals Nederlands of Engels. Natuurlijk is dat ook belangrijk, maar zorg vooral dat je op het niveau van je doelgroep spreekt.

Geert Wilders heeft zijn poezen Snoetje en Pluisje niet voor niets een Twitter-account gegeven en zelfs een stichting naar ze vernoemd. Dit is volledig in lijn met wat veel ‘typisch Hollandse’ huishoudens willen zien. En toen Thierry het in zijn overwinningsspeech gedurende de Provinciale Statenverkiezingen ineens over de Uil van Minerva had, gaf hij al zijn volgelingen, die zichzelf qua niveau natuurlijk stuk voor stuk meten aan hem, daarmee heel bewust het gevoel ontzettend intellectueel te zijn.

Pas je woordkeuze en tone of voice dus aan op je publiek. Geef ze het gevoel dat je op hetzelfde niveau zit.

Where to start?

Nogmaals: alles begint met je eigen ambitie. Als die ontbreekt, wordt het erg moeilijk. Maar besef dat het vandaag de dag past bij je rol als consultant, accountmanager of ondernemer.

Begin bij het begin: kijk naar je eigen online profielen en ga na of die op het niveau zijn van de doelgroep die je wil aanspreken. Maak er vervolgens je eigen profiel van. Wat zijn de disciplines waar je voor staat?

Bas is inbound marketeer en bovendien verantwoordelijk voor het merk Fingerspitz, een slim online marketing bureau in Breda en Eindhoven met 45+ specialisten. Bas blogt over online content, creativiteit, branding, en het laatste nieuws uit de industrie.

Categorie
Tags

8 Reacties

    Aaron

    Marketing is achterhaald.


    22 juli 2019 om 18:42
    Aaron

    Sorry, ik vergeet steeds dat andere mensen wel in trucjes trappen.


    22 juli 2019 om 18:44
    Erik Bouwer

    “1. Alles begint met ambitie en authenticiteit – Ambitie is je allergrootste drijfveer.”

    Ambitie heeft Thierry zeker. Alleen is onduidelijk wat. De rest van de paragraaf gaat niet over Thierry. Hij is geen expert. Hij is beslist niet authentiek. Hij voert wel een toneelstuk op waarin hij de expert speelt en succesvol is. Zijn talent is om onbegrijpelijke teksten te produceren. Zijn specialiteit is een rammelende uitspraak van het latijn. Zijn dominante karaktertrekken voeren terug naar het narcisme. Mensen linken hem inderdaad primair aan een meeslepend figuur, maar op inhoud legt hij het af. Als het gaat om uiterlijk vertoon en stijl, analyseer dan wat Thierry eigenlijk laat zien. Dan kan je hem misschien met heel veel moeite in het rijtje Steve Jobs, Elon Musk en Thierry Baudet laten staan, met het risico dat anderen jou als marketeer keihard uitlachen.

    “2. Verzin zelf content (en geef het een naam)”

    Daar is Thierry erg goed in, en hij pakt er veel mensen mee in.

    Maar alleen een goed verhaal verzinnen is wel een beetje marketing 1.0 als je het verder niet kunt waarmaken.

    “3. Vergeet je werkgever even

    Mensen stemmen op het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Niet op Thierry Baudet van het Forum voor Democratie, zoals men vroeger bij iedere andere verkiezingen deed. Thierry is méér dan alleen Forum voor Democratie.”

    Maar wat dan, Bas? Is Thierry een visionair met doortimmerde plannen? Is hij vernieuwend? Ik mis de analyse op dit punt. Dat zou je bij een echt product wel doen. Waarom is Maggi een begrip? Waarom bestelt iedereen Spa Rood in plaats van bronwater?

    “4. Wees geen manusje-van-alles”

    Thierry is veel, maar zeker niet T-shaped. Anders had hij wel een track record waarover Bas zou vertellen. Met zijn uitspraken over andere partijen laat Bas zien dat hij stiekem een beetje verliefd is op Thierry. Dat is een slechte basis voor een analyse. Noem je stukje dan opinie of een column. Of gooi er meer sarcasme of humor in, dan begrijpen we dat verwacht wordt dat het leuk gevonden wordt. Want als je stuk bedoeld is als grappig, dan is de poging mislukt.

    “5. Engagement is je hoofddoel (op LinkedIn)

    Online invloed uitoefenen gaat net zo zeer over jou als over je ontvangers. De communicatie gaat twee kanten op. Je zendt niet alleen, je ontvangt ook; zowel met je fans als met je tegenhangers.”

    Als Thierry al de dialoog aangaat (zelden het geval), dan is het onbegrijpelijk gewauwel. Maar hij zendt vooral – de interactie laat hij vooral over aan reaguurders en reageerders. Hij zorgt inderdaad voor engagement, maar dan primair binnen een collectief dat elkaar online vindt in een gedeeld onderbuikgevoel.

    “6. Creëer haters

    Nu is ‘haters’ in het personalbranding-verhaal voor marketeers misschien niet het juiste woord. Toch is het goed om een (volgens sommigen) onpopulaire mening te kiezen.”

    Bas weet niet het verschil tussen meningsverschillen en haat. Daarmee laat hij voor de tweede keer zien dat hij stiekem toch een beetje Thierry adoreert. Ook hier laat Bas zien dat hij wel voorbeelden heeft van succesvolle merken, maar niet rondom Thierry. Waarom heb je die beste man als rolmodel genomen?

    “7. Praat in dezelfde taal als je doelgroep.

    Pas je woordkeuze en tone of voice dus aan op je publiek. Geef ze het gevoel dat je op hetzelfde niveau zit.”

    Nou Bas, dat is dus iets wat Thierry niet doet. De rest van het publiek begrijpt niets van wat Thierry zegt. Ze horen alleen wat boosheid en de boodschap dat het allemaal anders moet. Terug naar vroeger. Vrouwen weer ondergeschikt aan de man. Bas verwart een merk met een charlatan. Bas had ook de zelfbenoemd security expert Rian van Rijbroek als voorbeeld kunnen nemen. Ook dat slaat nergens op. Of Stalin, Mao of Gert van Samson. Oei, die laatste is wel succesvol geweest met marketing 1.0.

    Bas verwart een succesvol merk met Thierry. Let wel, ik ben geen marketeer. Maar het stuk van Bas is geen analyse.

    Het is wel een advies dat ik (nogmaals, ik ben geen marketeer) echt aan niemand zou willen meegeven: “Wel staat het als een paal boven water dat iedereen in de marketing, sales en alles wat daarbij hoort, een hoop van Thierry Baudet kan leren. Neem hem als voorbeeld bij het opbouwen van je personal brand.” Was er dan werkelijk geen beter voorbeeld dan Thierry te verzinnen?


    23 juli 2019 om 06:42
    Dirk Guittièrez

    Haha @Erik Bouwer; jouw reactie mag wat mij betreft in de top #5 aller tijden op Marketingfacts. Spijker op kop!

    Kunnen we dit artikel niet veranderen naar: “Waarom jij Erik Brouwer wil zijn”?


    23 juli 2019 om 07:18
    basboomaars

    @Erik Bouwer, bedankt voor je reactie. Het feit dat er discussie ontstaat was deels mijn doel van met dit artikel. Maar zoals ik in de eerste alinea aangeef is dit artikel alles behalve een politiek statement en heeft het daar ook niets mee te maken. Het thema Thierry Baudet vangt nou eenmaal veen aandacht, en daar heb ik gebruik van gemaakt.

    Allereerst: ik ben absolúút geen fan of aanhanger of stemmer of wat dan ook van Thierry of van het FvD. Integendeel. Ik vind hem een kwal en sta absoluut niet achter de dingen die hij zegt. Ik neem – ook in mijn artikel – afstand van zijn mening, door aan te geven dat het niets met politiek te maken heeft. Als ik een politiek statement had willen maken, had ik wel een ander medium dan Marketingfacts uitgekozen om voor te schrijven. Maar een interessant persoon, vanuit marketing-oogpunt, vind ik hem wel.

    En ook binnen de FvD-stemmers – nogmaals, ik ben er geen van – zijn er genoeg mensen die afstand nemen van Thierry als persoon. Er zijn wél wat PR- en marketingtactieken die hem hebben gebracht waar hij nu is. We hebben het dan puur over personal branding waar, onderaan de streep, merken van kunnen profiteren. Hij is de frontman van wat afgelopen maanden de grootste partij van Nederland bleek te zijn.

    Mijn artikel is verder gebaseerd op wat ik zie om me heen, en wat ik lees over hem. Of ik het daarmee eens ben of niet, komt niet aan de orde en is ook niet het doel van dit artikel. Mocht dat wel zijn geweest, was dit artikel inderdaad geen analyse maar een opinie of column.

    Eerlijk, Thierry Baudet als “voorbeeld” gebruiken was natuurlijk voor een deel voor de clickbait en de daaropvolgende engagement op verschillende media. Ik had ook Steve Jobs of Elon Musk kunnen gebruiken, maar ik verwacht dat mijn artikel dan niet zoveel lezers zou hebben gehad.

    Vanzelfsprekend heb ik mijn verhaal (inhoudelijk!) getest op kwaliteit bij verschillende marketeers en collega’s alvorens het naar Marketingfacts te sturen, en het vervolgens een naam gegeven.


    23 juli 2019 om 07:50
    René

    @Erik Bouwer

    Hoogstwaarschijnlijk heeft Bas Thiery Baudet als voorbeeld genomen omdat:

    1. Met FVD en Thierry Baudet als sleutelwoorden, zijn bijdrage vaker gevonden wordt in zoekopdrachten. Specifiek door uitgesproken voor en tegenstanders van FvD / Thierry Baudet (hij kiest een specifieke doelgroep).

    2. Hij weet dat iets of iemand waar de meningen ronduit over verschillen, met uitgesproken voor en tegenstanders, positief is voor de aandacht die zijn bijdrage krijgt. (Zie punt 6 uit zijn eigen bijdrage).

    Verder is aan jouw bijdrage af te lezen dat hij hierin succesvol was met zijn bijdrage. Je hebt deze namelijk aandachtig gelezen en er een uitgebreide reactie op geschreven.

    Zelf ben ik het ook lang niet eens met alles in de bijdrage. Marketing-technisch zitten er wat mij betreft ook wat missers in. Maar er zitten ook een aantal punten in die de spijker op zijn kop slaan 🙂


    23 juli 2019 om 08:38
    jeroenmirck

    Fijn dat de discussie op Twitter toch ook weer terugkeert onder het veelbesproken artikel zelf. Soms is een tweet immers écht te kort om in detail op een artikel te reageren. Dank dus voor de uitgebreide reactie, Erik, René en auteur Bas.

    Voor de goede orde hier nog even mijn reactie op Twitter namens de redactie van Marketingfacts: “Een luchtig, ietwat prikkelend blogje over personal branding, dat moet toch wel even tussendoor kunnen? Tegelijk publiceren we ook diepgravende artikelen over marketing, sportsponsoring en positioneren.”

    Wat de discussie over clickbait versus inhoud betreft: het een sluit het ander niet uit. Een prikkelende kop is een must in het versnipperde medialandschap waarin wij met z’n allen opereren, zowel zenders als ontvangers. De kop dekt tot op zekere hoogte de lading, dus is ie niet misleidend – wat met ‘clickbait’ vaak wordt bedoeld. Het is eigenlijk ook nooit goed: als we een diepgravend stuk publiceren dat het marketingvak echt even vernieuwend duidt, maar de kop springt er niet uit, klagen mensen dat het artikel er niet uitspringt en relatief weinig mensen bereikt. Nu komen we met een prikkelende kop en is het weer niet goed.

    Tot slot: politiek is vaak een gevoelig onderwerp, zo blijkt maar weer eens. Zeker als het om controversiële figuren gaat zoals Donald Trump of Thierry Baudet. Ook ik moet niks van beide politici hebben, maar voor politieke opinies is Marketingfacts niet het platform. Het artikel van Bas gaat ook niet over de standpunten van FvD. Erik heeft gelijk dat het daar tot op zekere hoogte over had kúnnen gaan: populisme (een methodiek die Baudet onmiskenbaar toepast) betekent in essentie het verdraaien en van de werkelijkheid en je zou kunnen bepleiten dat een sterke personal brand zich niet bezondigt aan leugens. Maar ik ben niet de auteur, dat is Bas. En hij heeft zijn beweegredenen hierboven uit de doeken gedaan.

    Nogmaals dank voor de feedback. Met een klein team proberen wij dagelijks opinies en artikelen over marketing te publiceren die informeren, beschouwen en inderdaad ook mogen prikkelen. En ja, daar mag ook een prikkelend debat over ontstaan. Wij bestaan bij de gratie van onze auteurs en onze lezers. Als er lezers zijn die het beter weten, zijn zij van harte uitgenodigd om ons te voeden met hun visie op marketing. Zie dit als een uitnodiging, Erik!


    23 juli 2019 om 23:50

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!