• Mobile
  wordt gesponsord door

Small screens, big opportunities?

Small screens, big opportunities?
, RTV Media
@rtvmedia

Wie de afgelopen dagen de kans heeft gehad om een kijkje te nemen op de IBC-beurs (zie ook hier) in de RAI heeft zich kunnen vergapen aan allerlei technische hoogstandjes. En dat allemaal om (relevante) content bij de eindgebruiker te krijgen door bijvoorbeeld broad- of narrowcasting, via (IP)TV dan wel andere (mobiele) devices.

Volgens mij ziet de consument door de overvloed aan digitale opties steeds minder goed wat nu daadwerkelijk in zijn behoefte voorziet. Bij een standaard PDA zit tegenwoordig al gauw een handleiding die zo dik als een zakformaat bijbel en het kiezen tussen de verschillende set-up boxen zou gezien de verwarrende berichten aangaande ‘de content’ morgen wellicht een nieuw vak bij de LOI kunnen worden. Niet echt het effect dat de gemiddelde marketeer wil bereiken lijkt me.

Vandaag werd ik tijdens het ‘TV op de mobiel’-congres bijgepraat over de huidige en toekomstige mogelijkheden van mobiele devices. Hierbij wordt over het algemeen de (smart-) telefoon verstaan, terwijl andere devices zoals de iPod, PSP of Sony’s Mylo overigens slechts zijdelings ter sprake komen.

Volgens Martin Warmelink (TNS NIPO) ligt Nederland ten opzichte van de Aziatische landen nog steeds achter qua mobiele ontwikkelingen en acceptatie, waaronder het e-mailen, mms-en en (in mindere mate) gamen en afluisteren van MP3-tjes vanaf de telefoon. Mobiel TV kijken blijkt bij maar liefst 0% (!) van de consumenten, aldus een steekproef, van belang te zijn bij aankoop van een mobiele telefoon. Kortom, de consument moet er klaarblijkelijk ‘per ongeluk’ achterkomen dat deze feature erop zit, zo lijkt het althans.

Een belangrijke bottleneck blijft overall de gepercipieerde beeldkwaliteit, de relatief hoge prijs van de hardware zelf en de levensduur van de ‘mobiele’-batterij. ‘Anywhere’ en ‘anytime’, mits in de buurt van een stopcontact. De gemiddelde mobi-kijker in West Europa haalt per dag slechts de 4 minuten kijktijd (ten opzichte van zo’n 50 minuten per dag in Azie). Gezien de Nederlandse breedbandigheid, onze ‘korte’ reistijden en ‘hand op de knip’-mentaliteit zal het nog wel een tijdje duren voordat er van sprake zal zijn van een doorbraakje, aldus Warmelink. Een flat-fee abonnement lijkt in dat laatste geval vooralsnog de beste optie.

Volgens de meeste sprekers van vandaag zal de mobi-kijker met name ‘intunen’ alvorens hij naar het werk gaat, tijdens de lunch en/of vlak voordat hij thuiskomt. Even snel bijgepraat worden van de ‘must see’ zaken van de dag á la de Metro en Spits, maar dan via mobiele videocontent. Overall was men het er over eens dat DVB-H (Digitale Video Broadcasting-voor de Handheld) dé techniek wordt om dit alles te distribueren. De 3G-technologie zou volgens onderzoek zelfs aanzienlijk minder lang kijkers weten vast te houden dan DVB-H. Het verschil betrof hier zo’n 5 minuten, wat in mobiel TV land ongeveer gelijkt staat aan een half uur traditionele TV. Niet gering dus.

Alhoewel de mobi-kijker bereid zou zijn om zo’n 10 euro per maand aan een abonnement te besteden, moet de content natuurlijk wel aansluiten bij het device, het kijkmoment/omstandigheid en de gebruiker. Vooralsnog ligt er een groot te ontginnen terrein voor mobiele formats, clips, mobisodes, ‘live’ TV en andere passende (relevante) mobiele content. Gezien de penetratie van de bijbehorende (DVB-H) devices zal het zeker nog een aantal jaren duren, voordat de verwachtingen voor een groot publiek kunnen worden waargemaakt. Maar als we medio 2008 dan allemaal aan de DVB-H gaan, moet er wel content zijn. Volgens Pieter Kok (Volkskrant) zal dat niet aan hun liggen. Zij komen binnenkort met het ‘GO-TV’-concept in taxi’s, die zij uiteindelijk ook via mobiele devices willen uitrollen en uitbreiden.

Ondanks alle mooie beloftes van vandaag en de toepassingen die er nu al zijn, heb ik vandaag jammergenoeg nog niet echt een ‘wow’-gevoel gehad. Ja, eventjes leek het erop toen Stan Vermeulen (Endemol) liet zien hoe je met de camerafoon en via het inbellen naar een 0900-nummer zelf zender kunt worden. Maar, overall is het overbrengen van geluid, beeld en emotie (waar het TV-toestel zo goed in is) een moeilijke klus voor een ‘small screen’.

Ik geloof momenteel meer in applicaties die iedere consument zonder dure investering aan hardware en abonnementen instant kan doen via bijvoorbeeld de ‘ouderwetse’ afstandsbediening en de huidige ‘simpele’ mobiele telefoon. Via de gekleurde knoppen van de remote geef je je mening of kan je simpelweg meedoen met een spelletje, geheel impulsief maar zeer entertaining en veelal relevant. De telefoon kan op zijn beurt een soort afstandsbediening worden, die daarmee niet alleen persoonlijke content distribueert en kan afrekenen, maar ook kan activeren via bijvoorbeeld narrowcasting.

Als content ‘king’ is, dan is distributie ‘kingkong’, aldus Emile Baak (Nokia). Wat mij betreft een mooi uitgangspunt om in de komende tijd relevante (mobiele) concepten te ontwikkelen. Wie weet of de consument de ‘small screens’ dan gaan zien als ‘the big opportunity’ voor ontspanning, vermaak en (video-)communicatie.

 


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • Als je kijkt naar wat Apple vandaag heeft aangekondigd, zou je zeggen dat er wel degelijk een groeimarkt in zit. (Zegt een eigenaar van een iPod video die eigenlijk alleen de eerste maand gebruik heeft gemaakt van de video functie, en een PocketPc telefoon die nog nooit gebruikt is om video mee te bekijken)

  Maar in combinatie met de iTV... podcast downloaden van Man bijt hond of iets dergelijks, en vanaf je iPod of iBook streamen naar je TV wanneer het jou uitkomt... wellicht toch wel weer interessant

  geplaatst op
 • Een extra aanvulling, iets wat mij betreft wat meer het WOW effect geeft, zijn wat zaken die o.a. door Philips ontwikkelt worden. Het eea heb ik dit en vorig jaar gezien in Berlijn op de IFA.

  - Polymer Vision (oprolbaar 'papier' display). Dit maakt het kleine scherm van je mobiel tot een groot scherm. Bekijk het filmpje op link , dat geeft een enorme indruk. Meer info op http://www.research.philips.com/technologies/display/ov_elpap.html

  - 3D televisie zonder bril, ook beschikbaar voor mobiele telefonie. http://www.research.philips.com/newscenter/archive/2005/050902-3dmob.html

  Vooral wat betreft het uitrolbare scherm, verwacht ik in 2008/2009 toch wel wat meer mobiel televisie gedrag. Dit scherm lost ook het batterij probleem op, en tegen die tijd is de opvolger van UMTS en IPTV, en spraakherkening door de telefoon wat meer ingeburgerd.

  Wat spraakherkening betreft, tegen die tijd zit er ook een complete spraakgestuurde vertaal computer (tolk) in mobieltjes. Je kan dan in je eigen taal spreken (via microfoon mobiel), de mobiel zet het in de spraak van de door jouw gewenste taal om.

  geplaatst op
 • Ik kwam de afgelopen dagen deze bijzondere manier van 'mobiele content' tegen. Een riem met een TV-scherm. Best grappig.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.