• Mobile
  wordt gesponsord door

IBM succesvol met videochat in bannercampagne

IBM succesvol met videochat in bannercampagne
, Carl Mangold

Terwijl je al jaren alles in banners kunt stoppen wat je ‘normaal’ alleen in websites ziet, snappen nog maar weinig adverteerders het belang hiervan*). IBM is één van de uitzonderingen, met haar live B2B videochat banner voor haar Express Advantage product suite.

“Two new ads running on B2B sites invite visitors to connect directly with an IBM ‘concierge’ to discuss the company’s Express Advantage product suite. Web users can initiate a two-way chat session directly within the banner unit without navigating away from the page.”

Het mooiste is natuurlijk dat IBM hierbij heeft gekozen voor een koppeling met haar ‘real life’ sales team, in plaats van de veel makkelijker oplossing met een voorgeprogrammeerde chatbot. Het kost een paar duiten, maar levert vanzelfsprekend ook veel meer op. Want zeg nou zelf: hoeveel producten heb jij al van een chatbot gekocht?

*) “Als Mohammed niet naar de berg komt, dan komt de berg wel naar Mohammed.” Oftewel: als je prospects niet naar je actiesite klikken, dan breng je je actiesite toch gewoon naar hen toe?


DelenEr zijn 9 reacties op dit artikel

 • Absoluut een bannerconcept dat me aanspreekt maar je gaat wat mij betreft iets te kort door de bocht om bij deze de chatbot af te schrijven ten gunste van een 'real life' sales team. Want zeg nou zef, hoeveel producten heb jij al van een 'real life' sales team op internet gekocht? ;-)

  geplaatst op
 • @ Carl,
  Mohammed was van de berg, Mozes van de zee...
  Maar ik denk dat deze zeer kostintensieve methode kan werken voor highend products of B2B, die IBM allebei verkoopt. Iedereen associeert IBM nog met computers, maar die verkopen ze allang niet meer: systemen en advies wel. En die vragen een op maat aanpak en een zeer directe benadering. Die zie ik hier inderdaad keurig gecombineerd worden.
  Maar of de accountmanagers hun mooie leaseauto's nu moeten inleveren? Ik betwijfel het.

  geplaatst op
 • Erg goed idee. Wel dodelijk vermoeiend voor het salesteam (zweten, natte oksels, e.d.), maar zeker de moeite waard : als je toch de hele dag in het callcenter zit, waarom dan niet een camera aan ?

  Begrijp daarom niet waarom @Gijs het alleen voor highend ziet : als deze methode werkt, dan zal het net dalijk vergeven zijn van mannetjes en vrouwtjes die je via banners proberen aan te spreken.

  @Marco - de chatbot is niet afgeschreven. Maar we weten wie gaat winnen als deze in strijd komt met een echt mens, toch ?

  geplaatst op
 • @Marco: Ik heb nog nooit iets van een chatbot gekocht, maar wel al een keer iets - een softwarepakketje - van een chattende verkoper. En vooralsnog is dat live chatten bij mij persoonlijk dus oneindig maal zo effectief ;-)

  @Gijsbrecht: Ik heb de naam even verbeterd, thanx.

  geplaatst op
 • Wie heeft er nog nooit iets van een chatbot gekocht? We kopen toch allemaal wel eens iets via een website? We gebruiken toch allemaal wel eens de zoekfunctie? En we vinden het fijn als we daar goed worden geholpen? Als onze typfoutjes daar worden vergeven? Als er onderwerpen worden genoemd die we eigenlijk bedoelden maar waar we even niet opkwamen? Dít is (onder andere) een plek waar chatbots tot leven komen. Een chatbot is gewoon een vorm van een geautomatiseerde merkdialoog. En uiteindelijk gaan al die vormen integreren en kopen we ons suf bij chatbots.

  Alice verkoopt zich overigens nu al suf aan ringtones. (In elk geval tot voor kort) waren ze de grootste affiliates van Jamba.

  geplaatst op
 • Carl: "vooralsnog .. oneindig maal zo effectief ": pcies. De verkoper kan echter met een paar trainingen misschien nog 50% meer gaan verkopen. De chatbot leert de komende tientallen vrolijk door en haalt m uiteindelijk in. De chatbot heeft nl. toegang tot veel meer kennis dan een individu ooit zal kunnen hebben. Maar pcies, 'vooralsnog' heb je gelijk.

  geplaatst op
 • Oke Erwin, you've got me there. Voor kleine dingetjes zoals ringtones worden die chatbots inderdaad wél succesvol ingezet. Zo koop ik zelf regelmatig parkeertegoed van de Parkmobile chatbot op m'n mobieltje. (Hoewel 't Parkmobile nog steeds niet is gelukt om een foutje te herstellen).

  geplaatst op
 • Los van het verkoop verhaal zal een chatbot ook kunnen werken als een agent die je helpt bij het vergaren van kennis over een product. Daarom lijkt mij in eerste instantie een chatbot een beter oplossing dan real life chat als een bedrijf veel meer klanten heeft dan ze persoonlijk te woord kunnen staan. Misschien is een combinatie het beste: Zodra de chatbot er niet meer uit komt of tot de D van AIDA is doorgedrongen komt de real life chatter in actie met alle beschikbare achtergrond informatie. Dat gebeurt nu al bij veel telefoon operators. Uit persoonlijke ervaring weet ik dat je daar je sneller aan gewend raakt dan je denkt.

  geplaatst op
 • @Ewout,
  Persoonlijke verkoop is duur. Unilever stuurt ook geen accountmanagers langs voor een pot soep.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.