• Mobile
  wordt gesponsord door

Zoeken via mobiel steeds populairder

Zoeken via mobiel steeds populairder

Het aantal zoekopdrachten via mobiele telefoon is in Europa in 2006 vertienvoudigd ten opzichte van 2005. Dit blijkt uit het rapport ‘Mobile Search Trends 2006’ van het Deense Mobile People (via Mobile Cowboys).

Uit het onderzoek blijkt verder dat de meeste mobiele zoekopdrachten gerelateerd zijn aan het zoeken naar taxi’s, (afhaal) restaurants, supermarkten en consumentenelectronica. Die laatste heeft vooral te maken met het grote aantal zoekers naar cadeaus’s net voor de feestdagen. Meest gezochte merken daarbij waren IKEA en TOYS R US. De top 20 zoekopdrachten waren goed voor 80% van het totale zoekvolume. Onder de top 20 zoekopdrachten waren ook banken, financiële instellingen, hotels garages, kappers, bioscopen, speelgoedwinkels, kroegen en koffieshops.


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • De top 20 zoekopdrachten waren goed voor 80% van het totale zoekvolume.

  zie dit als een teken van onvolwassenheid van het kanaal; aanbod en vraag zijn in het mobiele nog heel pril. De tijd dat deze verhouding voor websearch opging ligt ver, ver achter ons (inmiddels is de top10 zoekopdrachten bij websearch goed voor 6% van totale volume)

  geplaatst op
 • Leuk artikeltje alleen vraag ik mij af hoe de mensen dan zoeken? Via een zoekmachine?

  Ik ben al een poosje met Google in gesprek over de indexatie van mobiele site in de mobiele versie Google. Dat is namelijk nogal lastig. Als ik met mijn Blackberry naar google.nl ga wil ik bij de zoekresultaten alleen mobiele websites vinden en geen normale websites. Ikzelf heb dan een probleem: mijn normale site http://www.9292ov.nl is goed geindexeerd en die vind je dus ook. Maar wat je zo wilen vinden als je met je mobiel zoekt is de mobiele versie mobiel.9292ov.nl....

  Weet iemand of hoe je de bots en spiders van mobiele zoekmachines naar je mobiele site kan leiden ipv je normale site? Ook een leuk onderwerp voor een artikel ;-)  (

  geplaatst op
 • Hai Mark, ik zoek ook steeds meer met mijn blackberry op het web. Bijvoorbeeld files via zibb.nl als ik keuze moet maken in welke file ik vandaag weer wil staan.

  Maarrre... : je hebt toch http://www.google.com/mobile/ ? Daar kan je specifiek aangeven dat je alleen wilt zoeken naar mobiele sites. Werkt redelijk voor mij.

  geplaatst op
 • Multi Media Connection biedt hiervoor een oplossing met een portal voor mobiele websites, deze portal draait op de nieuwe extensie .mobi, kijk voor informatie op http://www.multimediaconnection.nl

  geplaatst op
 • Text-based search engines zijn natuurlijke niet ideaal voor automobilisten. Die willen zoeken met de handen aan het stuur. Zelf denk ik ook en werk ik aan oplossingen als "0900-GOOGLEN"

  geplaatst op
 • @Ewout: via http://www.google.com/xhtml kom je inderdaad een eind, maar de resultaten zijn vaak bagger (sorry voor het woord). Zoek maar eens op normale termen waarmee je ook op het normale web zoekt. Ik krijg vaak Engelse en japanse links ertussen.

  @Leander: Startpagina's voor de mobiel zijn er inderdaad al meer: mmm.bel.nl, http://www.startpagina.nl/pda/, etc. Maar ja, wie wordt DE startpagina. Providers willen natuurlijk hun eigen portal promoten. Dus mijn verwachting is dat gebrukers uiteindelijk toch weer een zoekmachine willen gaan gebruiken. Nog een tip: misschien moet je de indeling van site aanpassen aan de resultaten van bovenstaand onderzoek ;-)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.