• Mobile
  wordt gesponsord door

HD video eerder op internet dan op TV?

HD video eerder op internet dan op TV?

Er is weer eens veel buzz op internet en zoals zo vaak het laatste jaar gaat het over online video. Deze keer over een bedrijfje van 3 twintigers die het briljante idee hebben gehad om de (online) automarkt te verblijden met video’s. Een briljant idee? Steve Wozniak (mede-oprichter van Apple) vindt van wel. Hij investeert stevig in deze startup en heeft zich als adviseur eraan verbonden. De clue zit dan ook niet zo zeer in de YouTube meets eBay applicatie voor de online autohandel, maar vooral in de digitale compressie technieken die de ex-college students gebruiken om de video’s op HD-kwaliteit te vertonen. Heeft “Woz” meer gezien dan ik?

De site is nog erg in Beta en bezien vanuit een autoverkoop perspectief is er (vooral op het aanbod) veel aan te merken. Het zoeken op kleur en prijs (met behulp van Ajax-technologie) zal “Woz” niet overtuigd hebben. De oprichters claim to fame zit in twee zaken:

 1. Niemand wil het nieuwe YouTube missen. Daarom alleen al zijn er dit jaar honderden online video startups voorzien van (soms) veel geld. Denk aan Veoh, Joost, Babelgum en Livestation. De oprichters spelen goed in op dit gevoel met hun corporate mission: drive thyself (tegenover YouTubes’ Broadcast yourself).
 2. De oprichters beloven gewone laag resolutie filmpjes (lees YouTube kwaliteit) om te toveren in HD-kwaliteit. En dat online. Hiervoor zouden ze hun hele studie in het weekend in het laboratorium gezeten hebben. Geen korrelige filmpjes meer, maar online HD-kwaliteit.

Het laatste lijkt mij de echte reden om blij te zijn met dit nieuwe bedrijf. De huidige videokwaliteit is veelal dramatisch. Daarom was de opkomst van de huidige TV-kwaliteit (Standard Definition, SD) al heel wat. Denk hierbij aan Joost, maar ook aan DivX (Joox). Op internet is SD tot dusver nog nauwelijks te vinden (tenminste niet streaming, wel als vaak illegale downloads). Op TV is HD nog nauwelijks te vinden, alhoewel vooral buiten Europa al veel films en series in dit formaat worden geschoten. Daarmee zou de introductie van HD wel eens via internet kunnen gaan lopen. Veel vloggers gebruiken al HD-camera’s van enkele duizenden euro’s, terwijl de professionals nog met hun (vaak veel duurdere) SD-camera’s staan. Zo kan internet de HD-kar trekken, net zoals het de interactieve TV-kar aan het trekken is.

Alleen nu lijkt mij het nog niet zo ver. Kijk voor de aardigheid eens naar een paar filmpjes op de site. Mooi, zeker op het grote formaat (DivX plugin nodig). Maar HD? Verre van. Ben benieuwd of the Woz, op deze investering geld gaat verdienen.

 


Geplaatst in

DelenEr zijn 7 reacties op dit artikel

 • Ik geloof wel in HD op internet, televisie (op hd formaat) via internet en ga zo maar door. Zelf vorig jaar een start-up gemaakt voor HD reisvideo's gedaan (http://www.HDtravelshots.com) waarbinnen we enkele opdrachten hebben afgerond momenteel. Het is goed te zien dat er enkele wat prominentere figuren zich ermee gaan bemoeien en ook de ontwikkeling zien én geloven. Bloggers zijn 'freaks' en willen ook binnen hun hobby het beste. Voor duizend euro heb je een hdv hand camera en voor 5.000 een professionele. Nu je ook hier en daar technische ondersteuning terugziet (denk ook aan Azureus Vuze) denk ik dat met op 't juiste moment 't juiste duwtje vd juiste persoon ervoor gaat zorgen dat de ontwikkeling zich doorzet.

  geplaatst op
 • Eindelijk weer eens WOZ in actie! Het is logisch dat het hem niet om de website gaat, hij heeft zich laten overtuigen door wat de studenten hem laten zien m.b.t. techniek. Hij is zeer puur engineer, en niet de commerciele man (historisch gezien heeft Steven Wozniak praktisch voor de hele IT industrie de basis gelegd (En niet Steve Jobs, Woz was de man met de soldeerbout). Het lijkt me meer dan logisch dat er achter hotswap.com nog veel meer zit dan wij tot dusver te zien krijgen. Afwachten, zit wel snor.

  geplaatst op
 • Het moet haast wel dat deze demo videos beter kunnen. Als ik ze vergelijk met de technische streaming kwaliteit die we zelf aanbieden, zijn ze echt niet beter.

  Ik geloof wel dat er beter compressietechnieken in aantocht zijn, maar het hangt ook erg af van de beschikbare bandbreedte van de bezoeker. Wij zelf streamen nu op 500 Kilobit per seconde. We zouden best op HD kwaliteit kunenn streamen, maar de gemiddelde bezoeker heeft die bandbreedte (nog) niet.

  Wel een start-up om in de gaten te houden.

  geplaatst op
 • ik wil net zeggen het wordt steeds makkelijker gemaakt en dan kan het een succes worden

  Sony en Casio kondigen aan dat ze YouTube vriendelijke camera's gaan lanceren.
  http://www.gadgetzone.nl/nieuws.php?id=3873"ereact=23584

  Zelf ben ik op zoek naar een Full HD camera om eindelijk wat HD content af te spelen. Je komt uit op de JVC GZ-HD7 (60 gig harde schijf) of de Sony SR8 (100 gig) allebei voor rond de 1400 euro..

  Canon heeft er een van rond de 900 euro..dat is zowat de goedkoopste op dit moment van de bekende merken.

  maar nu komt het...in Amerika verkopen ze de Aiptek GO-HD voor 250 dollar. Redelijk onbekend merk maar toch zo slecht zal het niet kunnen zijn (gaat toch om 1-tjes en 0-tjes). Schiet die HD content maar raak voor bijna een knaak!!

  hier alle FULL HD camcorders op een rij:

  http://www.hdtvnieuws.nl/hdtv/categorie/hdtv-producten/camcorders/

  geplaatst op
 • Ook hier gaat de long tail en UGC zijn plaats krijgen. HD video vraagt wel om extra aandacht, zo mopperen de experts. Je ziet alles, dus ook slechte belichting en verkeerde make-up. Waar de YouTube kwaliteit gebrek aan cameramanschap tot dusver verhult, zal deze ontwikkeling meer vakmanschap eisen.
  Eerst zien, dan geloven.

  geplaatst op
 • @Paolo
  $250 is niet veel voor zon apparaatje (zeker niet met de huidige dollar koers:)).
  Eens kijken of ze zoiets naar nederland sturen.

  geplaatst op
 • @krachttraining
  zou ik zeker even proberen te doen. Laat maar weten of je een betrouwbare site hebt gevonden waar je deze kunt bestellen..

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.